Annonce
Ugeavisen Odense

Tennis: Tennisstjerne træner i Odense

Anastasia Yakimova har ligget nummer 49 på WTA- ranglisten. Foto: Hasse Frimodt
Anastasia Yakimova har ligget nummer 49 på WTA-ranglisten, og er nu træner for Fruens Bøge Tennisklub.
Annonce

Fruens Bøge Tennisklub ansatte for to år siden Anasatsia Yakimova som træner for klubbens bedste spillere. Det var lidt af et scoop for den odenseanske tennisklub at tiltrækker en træner som Anastasia. For hun har været en del af den internationale tennis tur, siden hun var 16 år gammel, og frem til hendes stop som 26-årig.

Anastasias bedste placering på WTA-ranglisten var som nummer 49 i single. Hun leverede i 2007 sit bedste resultat, da hun nåede tredje runde i Australian Open. Hun har taget sæt fra Serena Williams, og så har hun i single vundet to turneringer i Kina og Bhutan. I double har hun vundet turneringer i Istanbul og Tashkent. I præmiepenge har Anastasia samlet vundet 1.075.533 dollars. Men de første præmiepenge vandt hun ved en turnering som 14-årig i sit eget hjemland, hvor hun tabte finalen.

Anastasia Yakimova er træner i Fruens Bøge Tennisklub. Foto: Hasse Frimodt

- Nogle af de penge jeg vandt i min første turnering, brugte jeg på at købe en bil til min far, siger Anastasia.

Anastasia måtte desværre stoppe på højeste niveau på grund af skader. Da hun var på toppen af sin karriere som 26-årig, sagde hendes krop fra. Den var alt for overbelastet, hvilket betød, at hun ikke kunne klare sig igennem turneringerne.


Tag nu jeres tennis seriøst. Kom tidligt i gang hvis du skal have en chance for at blive rigtig god

Anastasia Yakimova


- Jeg blev nødt til at være ærlig overfor mig selv og stoppe. Det gik desværre ikke længere. Og så ville det være penge ud af vinduet at fortsætte med at rejse verden rundt for at spille tennis, siger Anastasia.

Hun fortæller, at en turnering som Australian Open let kunne løbe op i udgifter på 20.000 dollars, når man som spiller skal betale for træner, hotel og turneringsgebyr. Og ved at nå videre fra kvalifikationsrunden kunne man tjene 3.000 dollars. Så der var lang vej op til de 20.000 dollars. Og når hun så godt vidste, at kroppen højst sandsynligt ville sige fra efter 1. eller 2. runde, så var det regnestykke ikke med plus på kontoen.

- Alt handlede for mig dengang om at blive professionel og tjene penge. Det var aldrig bare for sjovt. .Jeg spillede, fordi jeg ville være den bedste. Det var bare det, jeg ville, da jeg som 7-årig mødte op til en udtagelses træning på et anlæg i Hviderusland. Jeg havde et talent, som trænerne straks kunne se, og var den bedste i min årgang i Hviderusland. Som 13-årig kom jeg udenfor landets grænser og spillede med i internationale ungdomsturneringer, hvor også kendte spillere som Sharapova, Kuznetsova og Kirilenko, der deltog i min årgang. På herresiden var det en ung Nadal, som var den bedste i de turneringer, siger Anastasia Yakimova.

Efter endt tenniskarriere blev Anastasia medejer af en tennisskole på Gran Canaria. En skole, der hvert år arrangerede en turnering for ungdomsspillere. Her dukkede Frank Petersen, cheftræner for Sønderborg, op hvert år med danske spillere.

- Frank inviterede mig til Danmark som gæstetræner for omkring seks år siden. Herefter kom jeg hver sommer og var træner. Det var med til at åbne døren til trænerjobbet i Fruens Bøge Tennisklub. Frank opfordrede mig til at takke ja til trænerjobbet i Danmark, og det passede mig helt perfekt på det tidspunkt, da mine opgaver på tennisskolen på Gran Canaria var blevet mere og mere administrativt. Jeg brændte for at lære fra mig på tennisbanen, siger Anastasia.

Anastasia brugte hendes første præmiepenge på at købe en bil til hendes far. Foto: Hasse Frimodt

Hun har nu arbejdet som træner i Fruens Bøge Tennisklub i et par år, og kontrakten udløber til april 2021.

- Det har indtil nu været to gode år, som træner i Odense. Jeg syntes, jeg har været med til at rykke de unge talenter i klubben. Vi har en rigtig god U-12 årgang, som er meget talentfulde. De har faktisk lige vundet DM for deres årgang, hvilket jeg er super stolt over, siger Anastasia.

Men Anastasia drømmer om mere. Hun har et lille opråb til spillere og forældre.

- Tag nu jeres tennis seriøst. Kom tidligt i gang hvis du skal have en chance for at blive rigtig god. I Danmark har børnene det godt. De færreste mangler noget. Faktisk har børn i Danmark en masse muligheder. I Hviderusland havde jeg muligheden for at spille tennis og ikke andet. For det var det, jeg var god til. Danske børn kan dyrke mange forskellige sportsgrene, hvor de gør det for sjov. Men hvis man vil være blandt de bedste, så skal man i gang som 6-7 eller senest 8 årig. Man skal gå op i det med liv og sjæl. Tennis skal fylde en masse i ens liv. Det er de spillere, jeg brænder for at træne og hjælpe videre til at nå deres tennis mål og opfylde deres ambitioner. Men det kræver meget af både barn og forældre at have store ambitioner, siger Anastasia.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Bessehjælp: Book en Besse

Annonce