Annonce
Ugeavisen Odense

Tidligere bykonge om forvandlingen af Thomas B. Thriges Gade: - Jeg kan godt forstå, at der er mange, der har sagt 'hvad fanden er det, du har gang i, din idiot'

"Det var jo et sted, man som byplanlægger tog hen for at se, hvordan man ikke skulle gøre," fortæller Anker Boye om Thomas B. Thriges Gade, som i dag er blevet erstattet af boliger, erhverv og letbanespor. "Man havde bygget Thomas B. Thriges Gade, fordi det var svaret på udfordringerne dengang. De var modige og turde gøre noget, og det skal vi ikke bebrejde dem. Der skal også nok komme generationer, som kigger tilbage og siger, hvad var det for noget, han lavede dengang," tilføjer han. Foto: Steffen Nielsen
Når letbanen i slutningen af maj begynder at køre med passagerer, bliver det en af de absolut sidste brikker, der falder på plads i det store Thomas B. Thriges Gade-projekt. Vi har mødt en af vejlukningens absolutte hovedpersoner til en snak om midtbyens forvandling, og hvorfor de mange års bygge-bøvl i hans øjne er det hele værd.

Odense: De går og kigger rundt, mens de snakker sammen, de to ældre kvinder, der kommer slentrende på det, der for få år siden var en travl firesporet vej, men som nu er Odenses nye bymidte.

- Kønt er det ikke, siger den ene af dem højt og tydeligt, idet de passerer journalisten og tidligere borgmester Anker Boye.

Ex-borgmesteren har ellers under hele vores gåtur i det nye kvarter delt sin enorme begejstring for den nye bydel. Med et lille grin konstaterer han, at smag og behag er forskelligt, inden vores tur rundt i bydelen fortsætter.

Annonce

- Kom med herover, så skal du se en detalje, som der sikkert er mange, der ikke lægger mærke til, siger han og går målrettet over mod en af de store bygninger og peger op på en række af trælameller under udhænget.

Fra flittige hænder til viden

Anker Boye var borgmester fra 1994 til 2005 og igen fra 2010 til 2016. I de mellemliggende år havde han posten som rådmand i by- og kulturforvaltningen. Dermed kan man rolig sige, at socialdemokraten har haft mere end bare en enkelt finger med i spillet, da visionen om en lukning af Thomas B. Thriges Gade skulle føres ud i livet.

Men før vi overhovedet når til at snakke om lukningen af den centrale gade og den nye bydel, er der noget andet, vi først skal snakke om, mener Anker Boye, som derfor udvælger en bænk ved det nye H.C. Andersens Hus, hvor han sætter sig og begynder at fortælle om alt det, der gik forud for beslutningen om at lukke Thomas B. Thriges Gade.

- Det er vigtigt for mig at sidde her og reflektere lidt over, hvad der er sket, og hvorfor vi har gjort det. Det startede tilbage i en af mine første borgmesterperioder, da det begyndte at sive fra byen med produktionsarbejdspladser, forklarer han og fortsætter:

- En del af vores kulturarv er jo, at vi har haft de der arbejdspladser i tusindvis. Det var det, jeg har kaldt de flittige hænders by. Så det var den forhistorie, jeg trådte ind i som borgmester, da arbejdspladserne stille og roligt begyndte at sive til Østeuropa, og de store virksomheder begyndte at lukke ned. En af de sidste virksomheder, der lukkede, var et stort slagteri lige for enden af gågaden. Da det lukkede, tænkte vi, at nu har vi chancen for at byfortætte og se på, hvordan byen skal se ud i fremtiden, fortæller den tidligere borgmester, mens en flok turister trisser forbi og nærstuderer det nye museum og dets omgivelser.

Annonce

På menneskers præmisser

Noget af det, der hurtigt kom fokus på, var, at der skulle ske "noget" med Thomas B. Thriges Gade.

- Byen skal være til mennesker i stedet for biler. Så der skal være plads til alle transportmidler, men det skal være på menneskernes og bylivets præmisser, og der var altså et mylder af biler, som ikke havde noget med byen at gøre, fortæller Anker Boye, som igennem årene var med til at ændre byens infrastruktur med blandt andet ringvej, Odins Bro og nu letbanen.

Og netop de mange og langsigtede planer er, mener Anker Boye selv, en af hovedårsagerne til, at Odense i dag er en attraktiv kommune med en markant bedre økonomi end det var tilfældet i 90'erne.

- Så skete der jo det, at investorerne begyndte at bygge. De myldrede til. For de kan se, at der var en plan og en politisk villighed til at gennemføre den. Investorerne har tillid til os nu, så tak til byrådet for at holde fast, siger han.

Annonce

Hvad fanden har du gang i?

Undervejs har der været mange skeptiske og kritiske røster i byen, som ikke har kunnet se det store lys i byfortætning, letbane og vejlukninger.

- Der er jo nogle omkostninger, når man laver nogle forandringer. Det koster noget. Så jeg kan godt forstå, at der er mange, der har sagt "hvad fanden er det, du har gang i, din idiot". Men nu begynder folk at kunne se det, og nu kommer de hen til mig og siger, at det ser godt nok spændende ud, siger Anker Boye,

Han forventer i øvrigt, at det samme kommer til at ske med letbanen de kommende år, efterhånden som vi vænner os til den.

I det hele tager oplever ex-borgmesteren, at tidligere tiders skepsis er ved at forsvinde.

- Jeg kan mærke, at stemningsbilledet vender, og det er vigtigt, at vi har en by, som vi er stolte af, for det har vi virkelig grund til at være. Det er en ny tid, en ny start, en ny æra for en gammel by, siger han.

Annonce

Stolt

Anker Boye har talt i næsten en time om, hvordan industribyen Odense har forvandlet sig til en service-, videns- og uddannelsesby - og hvor fantastisk det i øvrigt er for os allesammen. Man mærker tydeligt, at den mangeårige borgmester har haft hjemme dybt inde i maskinrummet på byens forvandling.

Derfor er det næppe heller særligt overraskende, at Anker Boye er glad for det, han ser, når han vandrer rundt i TBT-bydelen en forårsdag i solskin.

- Jeg har gået rundt her som en rigtig glad mand. Jeg bor selv herinde og nyder at se, hvad der sker. Så jeg glædes over det, og jeg går og nyder min by. Og så er jeg stolt og beæret over, at jeg var med i den her periode og har taget medansvar for at det skete. Jeg går og er stolt, og det håber jeg også, at borgerne bliver.


Er der noget, som du godt kunne have tænkt dig var endt anderledes, når du ser på bydelen i dag?

- Jeg ser mig ikke så meget tilbage. Det er gjort efter bedste evne og vilje, og der er sikkert noget, der kunne have været gjort anderledes. Men vi har gjort noget, som giver store muligheder for fremtiden, og det nytter ikke noget, at du falder ned i et eller andet hul og fokuserer på de enkelte småting, der kunne være bedre, fastslår Anker Boye.


"Se der, man bliver fandme så glad. Det giver liv!" nærmest råber Anker Boye, da gåturen tager os forbi cafeen Små Stjernestunder i Carl Nielsens Kvarter, hvor en stor flok barnevogne holder parkeret. Foto: Steffen Nielsen
Noget af det sidste, Anker Boye var inde over, inden han stoppede som borgmester, er det nye H.C. Andersens Hus, som i efteråret 2016 fik en stor milliondonation fra AP Møller Fonden. "Da alt det andet var på plads, manglede vi stadig den grund her. Og da den så var på plads, sagde jeg, at nu kan jeg godt stoppe. Det var den sidste brik, der manglede," fortæller han. Foto: Steffen Nielsen
Da Anker Boye blev borgmester første gang i 1994 var Odenses økonomi stærkt udfordret efter en række lukninger af industrivirksomheder. Siden har det taget flere årtier at nå i mål med det, han selv kalder en historisk transformation af byen, som blandt andet er gjort synlig af udsigten her ved Fisketorvet, hvor den østlige og vestlige del af byen nu hænger sammen. Foto: Steffen Nielsen


Jeg kan mærke, at stemningsbilledet vender, og det er vigtigt, at vi har en by, som vi er stolte af, for det har vi virkelig grund til at være. Det er en ny tid, en ny start, en ny æra for en gammel by.

Anker Boye
Annonce
Ugeavisen Odense

Cirkusteltet bliver slået op i Odense for første gang i tre år

Annonce
Ugeavisen Odense

Specialbutik med mange år på bagen rykker ind i Odenses gågade: - Vi føler, at vi hører til herinde

Annonce
Ugeavisen Odense

Gammel, centralt beliggende autoværksted lukker, men Søren er ikke færdig: Vender tilbage til der, hvor det hele startede - under nyt navn og med makker

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Opsigtsvækkende forsøg i Odense: Kan et træ styre sine egne bevægelser med hjul under rødderne?

Ugeavisen Odense

Vask på abonnement: Wash World åbner bilvask ved Bilka

Ugeavisen Odense

Et mekka for de mindste: Stort legetøjsmarked på Flakhaven

Dalum Hjallese Avis

Line er sprunget ud som bæredygtig blomsterbonde i udkanten af Odense: - Jeg havde egentlig forestillet mig, at folk ville synes, jeg var småtosset

Ugeavisen Odense

Chef og ansat bytter rolle efter 25 år: - Jeg har altid holdt virkelig meget af Dorte, ellers kunne vi ikke gøre det her

Ugeavisen Odense

Bobler hos Recordpusher: Champagnefestival varmer op med konkurrencer og vinyl

Dalum Hjallese Avis

En tatovering hjalp Maria til at bearbejde sorgen over sin dødfødte datter: - Lige så snart, jeg kan mærke nålen på min krop, løser det op for noget

Ugeavisen Odense

- De prøver at overdøve hinanden: Naboerne har fået nok af høj musik i Odenses parker - vil tage drastiske metoder i brug

Ugeavisen Odense

- Sådan én har jeg sgu aldrig set før: Vaks zoo-gæst fik øje på noget, der hang fra tigeren - nu er dyrepasserne ham 'evigt taknemlig'

Ugeavisen Odense

- Der er nogen bag døren: Imens mand stod i badet, listede fremmed kvinde sig ind i hans hjem

Ugeavisen Odense

Hans og Martin er de sidste, der er sammen med dem, du har elsket: - Jeg kan stadig få en klump i halsen, når jeg læser hilsenerne på kisten

Ugeavisen Odense

Odenses krematorie er presset til bristepunktet - bedemænd afvist i døren: - Der har ikke været plads til flere døde

Annonce