Odense: De går og kigger rundt, mens de snakker sammen, de to ældre kvinder, der kommer slentrende på det, der for få år siden var en travl firesporet vej, men som nu er Odenses nye bymidte.
- Kønt er det ikke, siger den ene af dem højt og tydeligt, idet de passerer journalisten og tidligere borgmester Anker Boye.
Ex-borgmesteren har ellers under hele vores gåtur i det nye kvarter delt sin enorme begejstring for den nye bydel. Med et lille grin konstaterer han, at smag og behag er forskelligt, inden vores tur rundt i bydelen fortsætter.
- Kom med herover, så skal du se en detalje, som der sikkert er mange, der ikke lægger mærke til, siger han og går målrettet over mod en af de store bygninger og peger op på en række af trælameller under udhænget.
Fra flittige hænder til viden
Anker Boye var borgmester fra 1994 til 2005 og igen fra 2010 til 2016. I de mellemliggende år havde han posten som rådmand i by- og kulturforvaltningen. Dermed kan man rolig sige, at socialdemokraten har haft mere end bare en enkelt finger med i spillet, da visionen om en lukning af Thomas B. Thriges Gade skulle føres ud i livet.
Men før vi overhovedet når til at snakke om lukningen af den centrale gade og den nye bydel, er der noget andet, vi først skal snakke om, mener Anker Boye, som derfor udvælger en bænk ved det nye H.C. Andersens Hus, hvor han sætter sig og begynder at fortælle om alt det, der gik forud for beslutningen om at lukke Thomas B. Thriges Gade.
- Det er vigtigt for mig at sidde her og reflektere lidt over, hvad der er sket, og hvorfor vi har gjort det. Det startede tilbage i en af mine første borgmesterperioder, da det begyndte at sive fra byen med produktionsarbejdspladser, forklarer han og fortsætter:
- En del af vores kulturarv er jo, at vi har haft de der arbejdspladser i tusindvis. Det var det, jeg har kaldt de flittige hænders by. Så det var den forhistorie, jeg trådte ind i som borgmester, da arbejdspladserne stille og roligt begyndte at sive til Østeuropa, og de store virksomheder begyndte at lukke ned. En af de sidste virksomheder, der lukkede, var et stort slagteri lige for enden af gågaden. Da det lukkede, tænkte vi, at nu har vi chancen for at byfortætte og se på, hvordan byen skal se ud i fremtiden, fortæller den tidligere borgmester, mens en flok turister trisser forbi og nærstuderer det nye museum og dets omgivelser.
På menneskers præmisser
Noget af det, der hurtigt kom fokus på, var, at der skulle ske "noget" med Thomas B. Thriges Gade.
- Byen skal være til mennesker i stedet for biler. Så der skal være plads til alle transportmidler, men det skal være på menneskernes og bylivets præmisser, og der var altså et mylder af biler, som ikke havde noget med byen at gøre, fortæller Anker Boye, som igennem årene var med til at ændre byens infrastruktur med blandt andet ringvej, Odins Bro og nu letbanen.
Og netop de mange og langsigtede planer er, mener Anker Boye selv, en af hovedårsagerne til, at Odense i dag er en attraktiv kommune med en markant bedre økonomi end det var tilfældet i 90'erne.
- Så skete der jo det, at investorerne begyndte at bygge. De myldrede til. For de kan se, at der var en plan og en politisk villighed til at gennemføre den. Investorerne har tillid til os nu, så tak til byrådet for at holde fast, siger han.
Hvad fanden har du gang i?
Undervejs har der været mange skeptiske og kritiske røster i byen, som ikke har kunnet se det store lys i byfortætning, letbane og vejlukninger.
- Der er jo nogle omkostninger, når man laver nogle forandringer. Det koster noget. Så jeg kan godt forstå, at der er mange, der har sagt "hvad fanden er det, du har gang i, din idiot". Men nu begynder folk at kunne se det, og nu kommer de hen til mig og siger, at det ser godt nok spændende ud, siger Anker Boye,
Han forventer i øvrigt, at det samme kommer til at ske med letbanen de kommende år, efterhånden som vi vænner os til den.
I det hele tager oplever ex-borgmesteren, at tidligere tiders skepsis er ved at forsvinde.
- Jeg kan mærke, at stemningsbilledet vender, og det er vigtigt, at vi har en by, som vi er stolte af, for det har vi virkelig grund til at være. Det er en ny tid, en ny start, en ny æra for en gammel by, siger han.
Stolt
Anker Boye har talt i næsten en time om, hvordan industribyen Odense har forvandlet sig til en service-, videns- og uddannelsesby - og hvor fantastisk det i øvrigt er for os allesammen. Man mærker tydeligt, at den mangeårige borgmester har haft hjemme dybt inde i maskinrummet på byens forvandling.
Derfor er det næppe heller særligt overraskende, at Anker Boye er glad for det, han ser, når han vandrer rundt i TBT-bydelen en forårsdag i solskin.
- Jeg har gået rundt her som en rigtig glad mand. Jeg bor selv herinde og nyder at se, hvad der sker. Så jeg glædes over det, og jeg går og nyder min by. Og så er jeg stolt og beæret over, at jeg var med i den her periode og har taget medansvar for at det skete. Jeg går og er stolt, og det håber jeg også, at borgerne bliver.
Er der noget, som du godt kunne have tænkt dig var endt anderledes, når du ser på bydelen i dag?
- Jeg ser mig ikke så meget tilbage. Det er gjort efter bedste evne og vilje, og der er sikkert noget, der kunne have været gjort anderledes. Men vi har gjort noget, som giver store muligheder for fremtiden, og det nytter ikke noget, at du falder ned i et eller andet hul og fokuserer på de enkelte småting, der kunne være bedre, fastslår Anker Boye.
Anker BoyeJeg kan mærke, at stemningsbilledet vender, og det er vigtigt, at vi har en by, som vi er stolte af, for det har vi virkelig grund til at være. Det er en ny tid, en ny start, en ny æra for en gammel by.