Annonce
Ugeavisen Odense

Til kamp mod sclerose: Ulrik cykler til tops i Pyrenæerne

Ulrik Sandgaard er særdeles synlig på vejene i og omkring Tarup, når han træner sig op til at klare cykelsstrabadserne i Pyrenæerne. Pr-foto
Danske cykelentusiaster er i øjeblikket i fuld gang med at træne på den tohjulede for at blive klar til september, når de kæmper sig i mål på de afgørende Tour de France-bjerge i Pyrenæerne. En af dem, der allerede nu bruger mange timer i sadlen, er Ulrik Sandgaard fra Tarup, der har valgt at tage kampen op mod både de franske bjergtoppe og en verden uden sclerose.

Tarup: På Scleroseforeningens cykelevent, Cykelnerven, deler alle 250 deltagere en fælles passion for bjergcykling af den krævende slags. Men de har også en fælles mission. De cykler nemlig også for at samle penge ind til forskning i sygdommen sclerose – en sygdom, der gennemsnitligt rammer to danskere hver dag.

Faktisk har Danmark en af verdens højeste forekomster af sclerose, og på bare 20 år er antallet af danskere med sclerose fordoblet.


Annonce

Vi havde også en beboer i vænget, hvor jeg bor, der i mange år var meget syg af sclerose. Han døde desværre også i en al for ung alder, og der fik jeg virkelig øjnene op for, hvor hårdt sygdommen kan ramme

Ulrik Sandgaard


I dag lever over 17.200 danskere med den uhelbredelige sygdom, og i kampen mod en verden uden sclerose og et bedre liv med sygdommen, indsamler cykelrytterne hvert år et stort millionbeløb ind til den forskning, der skal være med til at sætte en kæp i sclerose-hjulet.

Hver enkel rytter er altafgørende for at samle penge ind til den livsvigtige forskning, og det er da også en af grundene til, at Ulrik Sandgaard atter ifører sig en Cykelnerven-trøje og sætter sig op på den tohjulede:

- Før 2016 var sclerose ikke noget, jeg havde hørt specielt meget om. En af vores venner fik det konstateret for mange år siden, men er heldigvis ikke så hårdt ramt, og vi havde også en beboer i vænget, hvor jeg bor, der i mange år var meget syg af sclerose. Han døde desværre også i en al for ung alder, og der fik jeg virkelig øjnene op for, hvor hårdt sygdommen kan ramme. Og ikke ’bare’ den syge, men virkelig også familien og de resterende pårørende, fortæller Ulrik Sandgaard, der fik sin debut på Cykelnerven i 2017.

Indsats fra Tarup er guld værd

Cykelentusiasten glæder sig til et gensyn med Pyrenæerne. Han var sammen med resten af Cykelnerven nemlig nede at køre fantastiske bjerge netop dér i 2018, og derfor bliver det ikke bare et glædeligt men også hårdt gensyn:

- Det er fantastiske bjerge at cykle i med legendariske og afgørende Tour de France-stigninger. Eksempelvis som Tourmalet og Col de Portet. Tidligere har vi også været i Alperne, men Pyrenæerne kan bare noget – og så bliver det fedt at komme afsted og få et gensyn med nogle af de mange fantastiske cykelnerver fra hele landet. Det bliver også godt at se resultaterne af Team Fyns træning helt tilbage fra december sidste år. Vi træner sammen to gange om ugen og derudover individuelt for at komme i skarp form til september, fortæller Sandgaard.

De 250 deltagere er fordelt på 11 hold rundt om i landet – heriblandt Team Fyn. Hvert hold har sin egen kaptajn, som på frivillig basis arrangerer og koordinerer både træning og fundraising i mange måneder forud for turen til Frankrig. Og alle løfter i flok for at samle penge ind til forskning. Takket være lokale sponsorer og lokal støtte har Cykelnervens ryttere samlet tæt på 30 millioner kroner ind til forskning i sclerose siden starten tilbage i 2014.

Annonce

Fællesskab og social kraft

De fynske ildsjæle og resten af Cykelnerven får selskab af en stribe kendte og garvede TV- samt sportsfolk, når de rammer Pyrenæerne til september. Her tæller blandt andet Claus Elming og Peter Tanev, legender fra fodboldlandsholdet, som Martin Jørgensen og Thomas Helveg, to af medlemmerne af den originale OL-Guldfireren, Eskild Ebbesen og Niels Laulund, samt Tour de France-eksperten Dennis Ritter:

- Hvert eneste år slår det mig, hvor livsbekræftende og hjertevarmende det er at dele cykeloplevelser med andre mennesker. Den begejstring og glæde, Cykelnerven-deltagerne kommer med, er utrolig smitsom. Og det at bestige bjerge sammen – som jo for os alle er en fysisk meget krævende udfordring – giver en stolthed og en lykkerus, der ikke kan sammenlignes med andet, jeg kender til. Samtidig ved vi jo alle, at vi er der for en sag, der skal hjælpe alle med sclerose nu og i fremtiden. Det giver et ekstra stærkt bånd og sammenhold, hvilket man også tydeligt mærker før, under og efter løbet, fortæller Ritter. Og netop den del kan Ulrik Sandgaard fra Tarup kun nikke genkende til:

- At opleve det fantastiske sammenhold på Team Fyn, så vi sammen med de andre Cykelnerver fra hele landet kan indsamle en masse midler til forskning og samtidig udbrede kendskabet til en sygdom, der desværre rammer flere og flere, er noget af det, jeg glæder mig allermest til ved dette års Cykelnerven. Det betyder bare rigtig meget for mig at kunne være en del af det hele. Nu er det mit femte år afsted med Cykelnerven, og det er virkelig et sted, hvor du får vener for livet. Venner, som du kan dele alle dine oplevelser med. Gode som dårlige, overvældende som udfordrende. Det er et fantastisk fællesskab.

Cykelnerverytterne kører i år fra 15. til 18. september, og når rytterne triller over målstregen den 18. september, kan de fejre fire hårde og oplevelsesrige etaper med 362 kilometer bjergkørsel i Pyrenæerne og ikke mindre end cirka 10,989 højdemeter.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Odense

Ekstra skud på stammen: Collection by Schiang Living åbnet tæt på Rosengårdcentret og Ikea

Annonce
Annonce
Ugeavisen Odense

Francescos Pizzeria: Smagen af hjemmelavet italiensk mad på Skibhusvej

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Efter længere musikalsk pause: Lalous hjertebarn er klar til streaming

Ugeavisen Odense

Kvinde væltet omkuld og røvet i Eventyrhaven: Mænd stak af med kuffert og tasker

Ugeavisen Odense

Lisbet var i tvivl - lige indtil hun mødte Celia: - Jeg ville ikke sælge mit tredje barn til hvem som helst

Ugeavisen Odense

Nyt bystrøg afslutter fem års fornyelse: Nu skal der holdes kæmpefest for Bolbros forvandling

Ugeavisen Odense

Odins Brygge: Beboerne på Odense Havn kan nu glæde sig over åbningen af Apotek Havnen

Ugeavisen Odense

Åbne Døre i Odense: Kunstnerne inviterer ind i deres værksteder

Ugeavisen Odense

Sydbank donation: 10.000 kr. til opstart af Jump4fun i Odense Sportscentrum

Ugeavisen Odense

- Det er ret fedt, vi har fået lov til det: Byfest lukker hovedvej til Odense for trafik

Ugeavisen Odense

Ivalos handicapcykel fundet hos mand i Odense: - Ih, er tyven kommet med den?

Ugeavisen Odense

Penge: Dårlige økonomiske beslutninger i ungdommen kan forfølge én langt op i årene

Ugeavisen Odense

Konkurrence: Vind billetter til Cocktail Festival Odense

Ugeavisen Odense

Demens-tabu skal siddes væk: Jens og Benjamin laver nye, flotte Forglem mig ej-bænke til Odense

Ugeavisen Odense

E-baren lukker: - Det er tiden til at give slip og tage på nye eventyr

Ugeavisen Odense

Spærret for alle typer trafik: Nødvendigt vedligehold lukker Odins Bro

Ugeavisen Odense

Smutvej for hjerteløbere: Privat initiativ sikrer hjertestarter i Odense N

Ugeavisen Odense

Dødsfald - Ove leverede altid byens juletræ: - Det var en fest for børnene at komme ud til Hjulmand

Ugeavisen Odense

2 X Christian overtager kopifirma

Ugeavisen Odense

Konkurrence: Deltag i lodtrækning om 20 hotelophold i Tyskland

Ugeavisen Odense

Filosoffen har verdenspremiere på nyudviklet kunstart

Ugeavisen Odense

Ny uddeler: Far til fire i SuperBrugsen Bellinge

Ugeavisen Odense

Næsby står foran vild forvandling: Ny aktivitetspark, grønne åndehuller og toptunet skole

Annonce