Annonce
Ugeavisen Odense

To skraldespande kan blive til tre og regningen stiger: Odenseanere skal sortere affaldet endnu bedre

Odenseanerne skal til at sortere mere affald og kan se frem til en ekstra affaldsspand - og en øget renovationsregning. Arkkivfoto: Morten Stricker
I dag har odenseanerne to affaldsspande stående, men snart kommer der måske en ekstra. Nu skal mere affald sorteres og gøres klar til genbrug. Og det betyder også, at prisen for at få hentet affald stiger.

Odense: Miljøministeriet kræver, at skrald fremover skal sorteres i 10 affaldstyper i stedet for de nuværende syv. Derfor skal politikerne i By- og Kulturudvalget på det kommende møde tage stilling til, om de nuværende to affaldsspande skal blive til tre.

Konkret betyder det, at ikke-genbrugeligt tekstilaffald, plast og mad- og drikkekartoner fremover skal frasorteres og i en særskilt affaldsspand.


Annonce

Jeg ved godt, at det er meget at skulle sortere, og derfor arbejder vi også hårdt for at skabe en effektiv eftersortering, så indsatsen for den enkelte bliver mindre.

Christoffer Lilleholt (V), rådmand


Derfor har By- og Kulturforvaltningen og Odense Renovation lavet et forslag til en ny indsamlingsordning, som opfylder de nye lovkrav, og hvis politikerne i By- og Kulturudvalget nikker ja, kører sagen videre til formel godkendelse i byrådet for så at komme i offentlig høring.

Hvis alt går som forventet kan den ekstra affaldsspand være klar til at blive kørt ud til odenseanerne fra udgangen af 2022.

Affaldssortering

I fremtiden kommer der krav om, at vores affald skal sorteres i 10 såkaldte fraktioner. Det betyder, at vi skal skelne mellem restaffald, madaffald, papir, pap, glas, metal, tekstilaffald, farligt affald, plast samt mad- og drikkekartoner. 

Derfor er det nødvendigt at supplere den nuværende ordning med en ekstra beholder til kombineret indsamling af både hård og blød plast sammen med mad- og drikkekartoner.

Desuden vil tekstilaffaldet skulle indsamles i poser sammen med papir og småt pap i den nuværende beholder. Ordningen gælder udelukkende for tekstiler, som ikke kan genbruges. Genbrugeligt tekstil skal stadig afleveres til direkte genbrug på f.eks. genbrugspladser eller i en af de velgørende organisationers mange genbrugsbutikker.

Prisen stiger 15 procent

Den øgede affaldssortering betyder også, at renovationspriserne kommer til at stige - omkring 15 procent, mener rådmand Christoffer Lilleholt (V):

- Vi har en ambition om at genanvende mindst 60 procent af husholdningsaffaldet i 2026, og det kræver, at vi får sorteret affaldet effektivt. Det bliver vi nødt til at gøre ved husstanden, som det er i øjeblikket, siger han i en pressemeddelelse.

- Jeg ved godt, at det er meget at skulle sortere, og derfor arbejder vi også hårdt for at skabe en effektiv eftersortering, så indsatsen for den enkelte bliver mindre. Det er der, vi skal hen. Foreløbigt bliver vi nødt til at gøre en indsats hver især, for vi skylder klimaet at skåne det mest muligt, lyder det fra rådmanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce