Annonce
Ugeavisen Odense

Tre års fængsel: Mand på flugt-scooter dømt for røveri af bank og urmager

En 41-årig mand er ved Retten i Odense idømt tre års fængsel blandt andet for røveri mod Nordeas hovedafdeling på Vestre Stationsvej i Odense. Det fandt sted den 3. juli 2020. Arkivfoto: Michael Bager
En 41-årig mand fra Odense er blevet idømt tre års ubetinget fængsel for røveri mod Nordea og afbrænding af flugt-scooter bagefter, og røveri mod urmager, altsammen begået i Odense.

Odense: Den 41-årige Henrik Oscar Nielsen er ved Retten i Odense blevet idømt ubetinget fængsel i tre år for to røverier og afbrænding af en flugt-scooter.

Manden har siden september 2020 siddet varetægtsfængslet, og forleden faldt dommen for den 41-årige mand, som tilbage i sommeren 2020 begik noget i dag så sjældent som et bankrøveri. I dag har de fleste pengeinstitutter skrappe restriktioner og eget få kontanter liggende.

Ikke desto mindre var det bankrøveri, Henrik Oscar Nielsen efter rettens opfattelse begik den 3. juli 2020 klokken 15.45 i Nordeas hovedfilial på Vestre Stationsvej i Odense. Her kom han maskeret ind og med en pistollignende genstand truede sig til at få udleveret 30.000 kroner.

Derpå flygtede han på en PGO scooter, som senere blev fundet udbrændt ved Friluftsbadet i Odenseforstaden Bolbro.

Senere samme dag sendte Fyns Politi en efterlysning ud på Twitter med billeder af manden iført styrthjelm, og med et signalement om, at han talte med fynsk accent. Umiddelbart var det dog ikke noget, der førte til anholdelse af ham før senere.

Annonce

Røveri hos urmager

Nogle uger senere var han nemlig på spil igen. Denne gang var det ved urmagerforretningen Zinglersen i Nørregade i Odense. Her så vidner en mand iført en sort hættetrøje, sorte handsker og sorte træningsbukser med rødt mønster på den nederste del af bukserne cykle fra stedet på en mountainbike med en blå Ikea-pose.

Det var der overvågningsbilleder af, som senere blev offentliggjort af Fyns Politi i håb om, at vidner kunne hjælpe med at identificere manden, og som førte til anholdelsen af den 41-årige mand.

Forleden skulle han over to retsdage ved Retten i Odense forklare sin rolle i de to episoder og afbrændingen af flugt-scooteren. Det var sådan set meget hurtigt gjort, fordi han nægtede alle tre forhold. Han var også tiltalt for en række andre mindre alvorlige forhold, som retten frifandt ham for.

Det gjorde retten dog ikke med hensyn til de to alvorligste forhold med røverierne, ligesom man fandt det bevist, at det også var ham, som ved Friluftsbadet brændte flugt-scooteren af.

Overvågningsbilleder af den mand, som den 3. juli 2020 begik røveri i Nordeas filial på Vestre Stationsvej i Odense. Foto: Fyns Politi

Dommen, retten takserede til tre års fængsel, er en såkaldt fællesstraf, for Henrik Oscar Nielsen havde i forvejen en reststraf på 112 dage stående, han ikke havde afsonet. Det kommer han så til nu sammen med den nye dom.

Han forbliver også varetægtsfængslet, for han valgte på stedet at anke dommen til Østre Landsret med krav om frifindelse. Hvornår landsretten ser på sagen er dog uvist.

Annonce

Meget få bankrøverier

Bankrøveri som det, den 41-årige mand nu er blevet dømt for, sker yderst sjældent i Danmark. Faktisk stod han for det eneste bankrøveri begået i 2020 på Fyn.

Ifølge Finans Danmark, som er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark, blev der ved årtusindskiftet begået 221 bankrøverier i hele Danmark. I 2020 var det bare tre, og i 2019 fire.

Bankrøverier i Danmark

Finans Danmark opgør hvert år antallet af bankrøverier i Danmark. Siden årtusindskiftet har det været drastisk faldende:

2000: 221 bankrøverier

2016: 16 bankrøverier

2017: 9 bankrøverier

2018: 5 bankrøverier

2019: 4 bankrøverier

2020: 3 bankrøverier

Der er flere årsager til, at antallet er gået så drastisk ned. Dels er sikkerheden omkring kontanter øget, dels betaler mange via nettet hjemmefra, og så er mange pengeinstitutter i dag blevet pengeløse, hvor det ikke er muligt at hæve kontanter andre steder end i hæveautomater.

Antallet af bankrøverier toppede i slutningen af 1990'erne, men begyndte op gennem nullerne at falde gradvist, så det i dag nærmest ikke er eksisterende længere.

Avisen skriver navn på personer, som idømmes fra ét års ubetinget fængsel og opefter. Derfor nævnes navnet på Henrik Oscar Nielsen.


Dommen, retten takserede til tre års fængsel, er en såkaldt fællesstraf, for Henrik Oscar Nielsen havde i forvejen en reststraf på 112 dage stående, han ikke havde afsonet.

Fra artiklen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce