Annonce
Ugeavisen Odense

Tv-signal i fare: Steen og Tove kan blive afskåret fra omverdenen 1. april

Tove og Steen Andersen har isoleret sig mod coronavirussen i deres parcelhus på Volderslevvej. Fotoet er taget i deres have med naboens hus i baggrunden. Privatfoto
Det er ikke nogen aprilsnar, men 1. april er den dag, hvor folk med stueantenner kan frygte, at deres tv-signal ikke længere fungerer, og i Odense er Steen Andersen bange for at miste kontakten til omverdenen.
Annonce

Volderslevvej: I en villa på Volderslevvej i Odense S sidder 81-årige Steen Andersen med et problem, han ikke selv er herre over, hvis Danmarks Radio som planlagt lukker ned for hans antennesignal 1. april.

- Jeg har en gammel tagantenne på loftet, og den har jeg fået et fint signal fra gennem 60 år, men hvis signalet forsvinder, har jeg ikke noget tv-signal tilbage, siger Steen Andersen og forklarer, at han sammen med sin kone, Tove, i forvejen kun kan se DR1 og DR2.

- De har jo efterhånden lukket flere kanaler ned på Danmarks Radio, og hvis de slukker for de sidste, er jeg bange for, at min kone og jeg bliver afskåret fra omverdenen, og hun er lidt dement, så det er jo også svært at tale sammen, når hun er ramt på korttidshukommelsen, siger han.

Jeg er en af de her gamle fjolser, der er fritaget for digital post, og alt det der internet, det er ikke lige mig. Og min familie tør heller ikke komme ind og risikere at smitte os

Steen Andersen

Annonce

Ok med ny teknik

Steen Andersen har egentlig ikke noget imod den tekniske udvikling på området.

- Men jeg kan ikke finde ud af alle de knapper, der er på computerne og på de der smartphones, siger han.

Til gengæld havde han planlagt at blive opgraderet med sit tv-signal for at kunne følge med – vel at mærke før, coronavirussen meldte sin ankomst.

- Jeg skulle have fået gravet et 35 meter langt antennekabel ned og boret det ind gennem væggen, men jeg tør ikke lukke håndværkerne ind, sådan som situationen er lige nu, siger han og hentyder til smittefaren, som han og hans kone helst ikke skal udsættes for.

- Jeg kunne sagtens løse problemet selv, hvis jeg kunne komme ud og snakke med nogle personer, der har forstand på det i en fjernsynsforretning, hvis det kunne hjælpe, men det må jeg jo ikke, siger Steen Andersen, der egentlig gerne ville udskifte den lille fladskærm fra 2009 til et større tv.

- Det kniber jo også med at læse teksterne, siger han.

Han har en fastnettelefon og er i besiddelse af en mobiltelefon, men den kan heller ikke løse problemet.

- Det er jo ingen smartphone, så den kan ingenting. Jeg bruger den kun, når jeg er ude af hjemmet, men det er jeg jo heller ikke i denne her tid, så den samler bare støv i skuffen, siger han.

Annonce

Alternative løsninger

Steen Andersen har overvejet en trådløs løsning, men han ved ikke hvordan.

- Jeg er en af de her gamle fjolser, der er fritaget for digital post, og alt det der internet, det er ikke lige mig. Og min familie tør heller ikke komme ind og risikere at smitte os. Og det er lige meget, hvad man hører, om det er radio eller fjernsyn, så skal vi gå ind på www.dk, og det er jo ikke nemt, når man ingen computer har, siger han.

Han ville gerne købe et nyt fjernsyn men har fået at vide, at det også skal installeres med en trådløs internetforbindelse, som kræver, at der kommer en tekniker ind i hjemmet.

- Kunne vi bare vente, til der ikke længere er nogen smittefare, vil det være fint, men det kan jo tage lang tid, siger han og giver udtryk for en alternativ løsning, han har tænkt over.

- Jeg er jo nok ikke den eneste, der sidder med det problem, så jeg vil da håbe, at Danmarks Radio kunne udskyde nedlæggelsen af tv-signalet, så vi stadig kan følge med i, hvad der sker, så længe coronavirussen spreder sig, siger han.

Ændring af tv-signal

Den 1. april er det planlagt at ændre på DR's tv-kanaler

Tv-apparater fra før 2012 kan gå i sort.

Kulturministeriet arbejder på at udsætte ændringen af tv-signalet.

www.sortsignal.dk bliver der angivet løsninger på problemet.

Annonce

Opfølgning

Ugeavisen Odense har taget kontakt til Danmarks Radio, der forklarer, at det er Kulturministeriet, der står for lukningen af tv-signalet.

Her er man bevidst om problemet, som jo især rammer netop den aldersgruppe, der er i størst fare under coronakrisen.

- Der bliver arbejdet benhårdt for at finde en løsning, så der ikke bliver lukket ned for signalet 1. april, som der ellers var lagt op til, lyder det fra presserådgiver, Sune Blicher.

Og på Kulturministeriets hjemmeside forlyder det, at ”Kulturministeriet arbejder i øjeblikket sammen med Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet og DR på at udskyde overgangen til nyt tv-signal, så ingen borgere skal stå med sort skærm d. 31. marts”.

Den udmelding er noget, der bliver modtaget med glæde i det karantæneramte hjem på Volderslevvej.

- Det synes jeg søren katteme er godt, hvis det lykkes. Det vil jo være fint, hvis det ikke haster så meget med at få installeret et nyt fjernsyn. Så vil vi vente, til vi har lidt lysere tider, siger en lettet Steen Andersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce