Annonce
Ugeavisen Odense

Uddannelse: Tjen kassen som mejerist

Kristian Kjærø er glad for at have funet den rettet hylde på uddannelsesområdet. Foto: Ditbarnsfremtid
Mejeristuddannelsen åbner døre til alt fra medicinproduktion til ølbrygning – og så kan man vel at mærke se frem til den næsthøjeste startløn blandt alle nyuddannede.
Annonce

Landbrugsvej: Mange forbinder måske mejeristuddannelsen med det at lave ost og smør. Men faktisk er det en uddannelse, der giver kompetencer, som ikke bare er attraktive for mejerierne, men også for eksempel fødevarebranchen og medicinalindustrien – i Danmark såvel som i udlandet.

Ifølge tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet har mejerister ovenikøbet den næsthøjeste startløn blandt alle nyuddannede med en månedlig medianindkomst på 44.850 inklusive pension og tillæg.

- Det er altså en uddannelse, der giver mange muligheder for de efterspurgte mejerister, og det er naturligvis et stort plus, fortæller mejeristeleven Kristian Kjærø, der startede på grundforløbet i sommeren 2018.

- Det fylder meget, at man næsten er sikker på at komme i job, når man er færdig. Og så er det en uddannelse, man kan bruge til meget forskelligt og over hele verden, siger han og fremhæver USA og Canada som sine to drømmedestinationer.

I folkeskolen kunne jeg godt have svært ved at tage mig sammen, fordi jeg ikke vidste, hvordan jeg konkret kunne bruge det, jeg lærte i undervisningen. Nu er jeg kommet ind på en uddannelse, jeg brænder for, og jeg kan se en mening med det, jeg lærer

Kristian Kjærø

Annonce

Åbent hus vækkede interessen

I Danmark udbydes mejeristuddannelsen udelukkende af Kold College i Odense, men da Kristian Kjærø i sin tid skulle vælge uddannelse, kendte han ikke til den.

- Der var rigtig mange af mine folkeskolevenner, der skulle på gymnasiet, men jeg havde ikke lyst til at sidde på skolebænken i tre år mere. Min mor så en annonce for et åbent hus-arrangement, som jeg så tog med til, og da jeg kom herud og fik lov til at se træningsmejeriet, blev jeg totalt grebet af det, siger Kristian Kjærø.

- Når jeg siden har fortalt mine forældre om, hvor fed en uddannelse det er, kan de nærmest godt blive lidt misundelige over, at de ikke selv valgte at gå den vej. Det er lige før, min mor overvejer, om hun selv skal starte her, tilføjer han med et smil.

Kristian Kjærø er bevidst om, at der kan være nogle fordomme forbundet med mejeristfaget, og han mener, det er en skam, hvis man lader dem stå i vejen for et åbent hus-besøg.

- Der er måske nogen, der dømmer mejeristuddannelsen ude til at begynde med, fordi de har nogle fordomme – for eksempel at der lugter. Men det synes jeg er ærgerligt, for når man først prøver at tage del i den proces, der foregår på et mejeri, kan man hurtigt blive grebet af det. Og når man har været her i lidt tid, tænker man slet ikke over, at der kan være en speciel lugt, siger han.

Annonce

Varieret undervisning

I løbet af uddannelsen stifter man bekendtskab med produktionen af diverse mejeriprodukter i Kold Colleges store træningsmejeri, men man kan for eksempel også tage et mindre kursus i ølbrygning, hvor man får lov til at lave sin egen øl og etikette.

- Man lærer blandt andet, hvordan man sikrer, at kvaliteten og hygiejnen er i orden, når man er del af en større produktion. Ved siden af den praktiske del bliver man blandt andet undervist i fysik, kemi og mikrobiologi – og det skal man ikke lade sig skræmme af, siger Kristian Kjærø.

- I folkeskolen kunne jeg godt have svært ved at tage mig sammen, fordi jeg ikke vidste, hvordan jeg konkret kunne bruge det, jeg lærte i undervisningen. Nu er jeg kommet ind på en uddannelse, jeg brænder for, og jeg kan se en mening med det, jeg lærer. Derfor engagerer jeg mig helt naturligt, når vi har fag som kemi og mikrobiologi, siger han.

Det tager mellem tre år og tre et halvt år at tage mejeristuddannelsen, der veksler mellem skole og i alt fire praktikperioder.

Artikelserien ”Dit barns fremtid”

I samarbejde med forældreindsatsen, ”Ditbarnsfremtid”, bringer Ugeavisen Odense en serie af artikler, der belyser forskellige muligheder inden for erhvervsuddannelserne.

Indsatsen har til formål at styrke erhvervsuddannelsernes image samt støtte forældre i at blive gode vejledere.

Artiklerne skal ses som inspiration til forældrene, der har en vigtig rolle i at støtte deres børn på bedste måde under uddannelsesvalget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

5+1 til weekenden

Ugeavisen Odense

Café Kosmos

Annonce