Annonce
Ugeavisen Odense

Usund kultur er en usund undskyldning

Klaus Knakkergaard, redaktør. Foto: PR

Det var et deja-vu af overvældende dimensioner, der forleden ramte mig midt i avislæsningen.

”Jeg var en del af en usund kultur” stod der i en rubrik til en artikel, som du sikkert let gætter indholdet af.

Straks tænkte jeg tilbage på den stribe af indrømmelser fra tidligere cykel-idoler, der én efter en stod frem og smadrede mit naive barndomsbillede af en sund og ren sport. ”Det var sådan, kulturen var,” lød det ofte, når synden skulle forklares.

Eller… En forklaring var der ikke tale om. Ikke dengang, ikke nu. At forsøge at gemme sig bag ”en usund kultur” er skubbe problemet foran sig og fralægge sig størstedelen af det ansvar, der helt ærligt er svært at placere andre steder end hos dem, der ikke alene lader en dårlig kultur stå til – men bliver en del af den.

Det er dybest set også derfor, at sagerne ikke alene handler dem, der direkte var involverede, men også de, der kendte til det, men intet gjorde. Det må påhvile enhver at tage afstand fra dårlig kultur, hvis man oplever den. Det er ret præcist den lære, jeg prædiker for mine unger, og det er muligvis derfor, min verden vælter rundt, når jeg ser voksne mænd forsøge at købe sig fri med den slags undskyldninger.

Selvfølgelig er det svært at sige fra, men kernen i de seneste sager er, at det er mænd med magt, der har overtrådt-  for de fleste - helt åbenlyse grænser. De har siddet i en position med magt og forpligtigelse til at ændre en ”usund” kultur, men i stedet var det altså op til de krænkede at sige fra. At undskylde, at man var en del af en usund kultur, man selv havde mulighed og ansvar for at kurere, er pinligt.

Hvad har det med Odense at gøre? Alt og ingenting. Det er utopisk at tro, at den usunde kultur ikke også eksisterer i større eller mindre grad. Lad mig hurtigt indskyde, at jeg ikke taler om vores lokalpolitiske system eller politikerne nu, men helt generelt har jeg allerede hørt de første historier fra venner og bekendte, der bekræfter min påstand. Det har du givetvis også.

Det ændrer vi nu, og vi gør det i fællesskab. Det kræver mod at gå mod strømmen, det er jeg helt med på, så pointen er, at det er strømmen, der skal vendes. Den sunde kultur skal have medvind, og den usunde skal forblive en dårlig undskyldning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Lyt til podcasten 'Mortens Madklub': Turen går til Spanien med figen, gedeost og tør sherry - lær at lave en sommerlig tortilla

Annonce