Annonce
Ugeavisen Odense

Væltede træer og smadrede huse: Naboer frygter det værste ved næste storm

Ronni Basu har ad flere gange forsøgt at få genboen i dialog for en mindelig løsning, men træet står der stadig. Foto: Kurt Rasmussen
Flere beboere i et villakvarter i Odense NV er utrygge ved et 20 meter højt træ, der svajer kraftigt ved stormvejr kun få meter fra deres boliger.

Villestofte: Det ser hyggeligt ud med de store træer på Vesterløkken i det nordvestlige Odense, men når stormen får dem til at svaje, er der et 50 år gammelt grandis-træ, også kendt som en kæmpegran, der skaber frygt hos de nærmeste naboer.

Træerne i højre side er placeret mindre end to meter fra skellet til naboerne på Vesterløkken, og det er især det øverste træ i billedet, der skaber utryghed, når det blæser op til storm. Foto: Google Maps

- Første gang, der var en storm, følte vi det som en trussel, siger Ronni Basu, der gennem 10 år har boet med sin kone og tre børn som nabo til det 20 meter høje træ.

- I starten, da vi var flyttet ind, tænkte vi, at vi kunne finde en mindelig løsning med vores nabo omkring at få holdt træerne i en højde, så de ikke var til fare for vores hus, siger han og signalerer med et kedeligt skuldertræk, at det ikke var muligt.

Annonce

- Jeg var ovre ved naboen og banke på og bød dem på kaffe og kage, og så fik vi en snak, men der var ikke den store forståelse. De sagde, at der er et rigt dyreliv i træerne, som de ikke vil undvære, men jeg mener, vi burde kunne finde en god balance, hvor der både er rig natur samtidig med, at det også balancerer op imod vores behov, fortæller familiefaren.

- Jeg prøvede at tale om, at det var et spørgsmål om tryghed, men hun afviste, at det skulle kunne komme på tale at fælde nogen træer.

Ingen hjælp fra kommunen

Efter en storm i 2015, bestilte Ronni Basu et hegnssyn fra kommunen for at få gjort noget ved problemet, men her blev der vurderet, at der ikke var tale om et hegn.

- Det er enkeltstående træer, så det var ikke inden for deres resortområde at vurdere, om træerne var til fare for nabohusene, siger Ronni Basu, der efterhånden følte sig magtesløs i forhold til at få gjort noget ved problemet.

Og det blev ikke bedre, da stormen Malik rasede over Danmark i starten af det nye år.

- Under stormen følte vi os meget usikre, og vi nåede at aflyse et middagsarrangement, fordi vi ikke syntes, det var sikkert at have gæster i huset. Vores spisestue vender ud mod træerne, og vores soveafdeling er i den anden ende af huset, og det er så også dér, vi opholder os, når det blæser, siger han og fortsætter.

- Mine børn er jo også begyndt at spørge, hvorfor vi skal leve med den her utryghed. ”Hvorfor kan du ikke gøre noget ved det, far?”, siger de, og jeg tænker jo, at jeg som en ordentlig far skal sørge for min families sikkerhed, siger Ronni Basu.

Annonce

Står ikke alene

Og det er han ikke alene om. Hans nabo Kent Helding Madsen har samme oplevelse, når stormen rusker i træerne.

- Mine børn har soveværelser i den ende af huset, der er nærmest træet, og når det blæser meget, må vi rykke dem ind i vores soveværelse, siger han og gengiver oplevelsen fra den seneste storm.

- Under stormen Malik valgte min kone og datter at sove ude i vores campingvogn, mens jeg sov i vores soveværelset med min søn. Men jeg lukkede ikke et øje i frygt for, at træet skulle gå igennem taget. Umiddelbart mener vores genbo, at træet er stabilt, men jeg synes ikke, at det ser sundt ud længere, og det bekymrer mig, siger han og udtrykker en mangel på det gode naboskab.

Det 20 meter høje grandis-træ ser ifølge Kent Helding Madsen ikke længere sundt ud, og genboen frygter det værste, når det stormer. Foto: Kurt Rasmussen

- Det skal siges, at sidste år havde hun lejet en lift, så jeg kunne komme ind og beskære nogle af de grene, som faktisk ramte mit hus dengang. Det var jo storsindet, men med træet er vi jo oppe i en dimension, hvor vi leger med nogle tons, som tagkonstruktionen ikke kan bære, hvis det skulle gå galt, siger han og fortæller, at de flere gange har forsøgt med en dialog.

- Vi har haft kaffemøde og forsøgt en samtale, men hun var mere interesseret i sit fugleliv. Vi er ikke interesseret i nabostridigheder, og vi har forsøgt at række ud flere gange, men der har ikke været mulighed for at få en dialog lyder det fra Kent Helding Madsen.

Annonce

Ingen plads til følelser

Avisen har været i kontakt med genboen, Conny Pedersen, som har fået forelagt naboernes bekymringer, men hun har et andet syn på sagen.

- Jamen træerne har stået der i umindelige tider, også før naboen købte hus, men jeg er da med på, at hvis der er nogen fare, så må vi gøre noget ved det, siger hun og fortæller, at der har været et hegnssyn nogle år tidligere.

- På det tidspunkt var der ikke noget i vejen. Jeg kan sagtens se, at det ikke er så godt, hvis de er utrygge, men jeg synes ikke umiddelbart, at man skal tage en beslutning om at fælde træer på grund af følelser. Så har vi måske andre naboer, der føler sig utrygge ved, at den mand, vi har forpagtet noget jord ud til, kommer for tæt på med sine maskiner, eller at vores brombærkrat kommer for tæt på deres haver. Hvor sætter vi så grænsen henne, spørger hun retorisk.

- Der er ikke fordi, jeg vil være modsat, men jeg savner et bevis for, at de har noget at have deres utryghed i omkring de træer, siger Conny Pedersen.

Annonce

Håber på lovændring

Nu overvejer Ronni Basu, hvad der skal til for at ændre på situationen. Rent juridisk er der ikke hjælp at hente, for der er ikke nogen regel, der bestemmer, hvor højt et træ må være, så længe det ikke vurderes at være til fare for sine omgivelser, og derfor håber han, at den lovgivende myndighed vil se på problemet med nye øjne.

Ronni Basu håber, at der kan skabes mere retfærdighed i retssystemet, så truende situationer som den, han og hans familie befinder sig i, kan undgås. Foto: Kurt Rasmussen

- Der er noget retsligt, der ikke er udpenslet godt nok, for man regner med, at folk kan finde mindelige løsninger, men hvis det ikke kan lade sig gøre, er man noget prisgivet, lyder det fra Ronni Basu.


Jeg kan sagtens se, at det ikke er så godt, hvis de er utrygge, men jeg synes ikke umiddelbart, at man skal tage en beslutning om at fælde træer på grund af følelser.

Conny Pedersen, træets ejer
Annonce
Ugeavisen Odense

Cirkusteltet bliver slået op i Odense for første gang i tre år

Annonce
Ugeavisen Odense

Specialbutik med mange år på bagen rykker ind i Odenses gågade: - Vi føler, at vi hører til herinde

Annonce
Ugeavisen Odense

Gammel, centralt beliggende autoværksted lukker, men Søren er ikke færdig: Vender tilbage til der, hvor det hele startede - under nyt navn og med makker

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Opsigtsvækkende forsøg i Odense: Kan et træ styre sine egne bevægelser med hjul under rødderne?

Ugeavisen Odense

Vask på abonnement: Wash World åbner bilvask ved Bilka

Ugeavisen Odense

Et mekka for de mindste: Stort legetøjsmarked på Flakhaven

Dalum Hjallese Avis

Line er sprunget ud som bæredygtig blomsterbonde i udkanten af Odense: - Jeg havde egentlig forestillet mig, at folk ville synes, jeg var småtosset

Ugeavisen Odense

Chef og ansat bytter rolle efter 25 år: - Jeg har altid holdt virkelig meget af Dorte, ellers kunne vi ikke gøre det her

Ugeavisen Odense

Bobler hos Recordpusher: Champagnefestival varmer op med konkurrencer og vinyl

Dalum Hjallese Avis

En tatovering hjalp Maria til at bearbejde sorgen over sin dødfødte datter: - Lige så snart, jeg kan mærke nålen på min krop, løser det op for noget

Ugeavisen Odense

- De prøver at overdøve hinanden: Naboerne har fået nok af høj musik i Odenses parker - vil tage drastiske metoder i brug

Ugeavisen Odense

- Sådan én har jeg sgu aldrig set før: Vaks zoo-gæst fik øje på noget, der hang fra tigeren - nu er dyrepasserne ham 'evigt taknemlig'

Ugeavisen Odense

- Der er nogen bag døren: Imens mand stod i badet, listede fremmed kvinde sig ind i hans hjem

Ugeavisen Odense

Hans og Martin er de sidste, der er sammen med dem, du har elsket: - Jeg kan stadig få en klump i halsen, når jeg læser hilsenerne på kisten

Ugeavisen Odense

Odenses krematorie er presset til bristepunktet - bedemænd afvist i døren: - Der har ikke været plads til flere døde

Annonce