Annonce
Ugeavisen Odense

Vellykket integration: Royas hjerte banker for Danmark

Roya har taget Danmark til sig og har indrettet sit liv efter danske normer. Foto: Kurt Rasmussen
Roya Moore er et stjerneeksempel på vellykket integration, og selv danskere kan lære af hendes samfundssind

Bjerggårdsvinget: Hun har modtaget flere dødstrusler, og dagligt får hun hadebreve i sin indbakke, men det har ikke fået Roya Moore til at stikke piben ind. Hun kæmper videre for de danske værdier, som, hun føler, har virkeliggjort hendes drømme.

- Jeg har lært at danse med livet, siger hun, og i sit fine, store parcelhus i Seden Syd, ligner den 48-årige, charmerende og elegante eksiliraner én, der mener det.

I dag lever eksiliraneren et aktivt liv i sit 165 kvadratmeter store parcelhus i Seden. Foto: Kurt Rasmussen

Politisk flygtning

Hun kom til Danmark med sin familie som politisk flygtning som 16-årig og skulle lære en helt ny kultur at kende.

- Dengang var jeg præget af min opvækst under det iranske præstestyre, hvor kvinder bliver betragtet som andenrangs-mennesker og skulle tilrettelægge deres liv efter mandens idealer, men den kvinde er jeg ikke længere, siger hun.

I dag fremstår hun selvsikker og bevidst om livets udfordringer, som hun har oplevet en del af på egen krop.

- Jeg har haft mange kriser i mit liv, men jeg har lært at lægge nogle strategier, der handler om, at sådan er livet. Nogle gange er der gode, og nogle gange er er dårlige oplevelser, men man må aldrig gå i stå, lyder hendes velmenende råd til enhver samfundsborger, og det er noget, hun selv har praktiseret.

Annonce

Flittig studerende

Hun tog flittigt del i uddannelsessystemet og blev først sygeplejerske.


Jeg har lært at danse med livet

Roya Moore


- Jeg kan godt lide at yde omsorg til mennesker, der har det svært. Det var den rigtige hylde for mig i en række år, men så fik jeg lyst til at udfordre mig selv og tog en master i Globalisering og Integration på SDU og blev ansat på jobcentret, fortæller hun.

Men hun stoppede ikke der. Næste udviklingstrin var en bachelor i Mellemøststudier og en kandidat i Kriminolog på Aarhus Universitet, som førte til, at hun har fået et job, hvor hun arbejder med tidligere kriminelle eller dem, som, man har en bekymring om, ville kunne komme ud i kriminalitet.

- Det er jo en målgruppe, som, jeg synes, er rigtig spændende, og som jeg arbejder på at motivere til at finde andre værdier end dem, de finder i bandemiljøet, siger hun.

Roya har bevist, at det kan lade sig gøre at komme fra en fremmed kultur og tage den danske model til sig, og hun har selv et bud på, hvorfor hendes strategi har båret frugt.

- Jeg valgte fra dag ét Danmark til i mit sind og i mit hjerte. Det her var mit nye land. Jeg skulle lære sproget, og jeg skulle være en aktiv del af samfundet, og mine venner skulle også være blandt danskere, siger hun og fortæller, at hun ser sproget som nøglen til samfundet.

- Når du lærer sproget, så kommer en masse ting af sig selv, siger hun på flydende dansk.

Annonce

Vejen til vellykket integration

Roya har gennem sine egne erfaringer udformet et større værdisæt til en vellykket integration, og hun peger på to aspekter, hun ser som vigtige:

- Den ene del er, at man bliver en del af det danske samfund, og bidrager til samfundet med det, man kan. Der er nogle, der kan uddanne sig, mens andre vælger at arbejde fra dag et og bidrage til samfundet ad den vej og respekt for det, siger hun og fortsætter.

- Den anden del er for mig den værdimæssige og kulturelle integration. Det vil sige, at man også skal være deltagende i forhold til de traditioner, der er i det danske samfund og gøre dem til familiens traditioner, siger hun og nævner højtider som jul og påske.

- Da mine børn gik i børnehave og i skole var det vigtigt, at de kunne komme tilbage fra juleferien og fortælle, hvilke julegaver, de havde fået. De skulle jo ikke føle sig anderledes end de andre i skolen, og de får stadigvæk julegaver den dag i dag, siger hun med et smil og understreger, at man ikke behøver at skifte sin religion.

- At man følger traditionerne i Danmark betyder ikke, at man mister sin tro eller overbevisning, siger hun.

Annonce

Politisk engagement

Roya har gennem sin rolle som ivrig debattør opnået en større respekt hos både danske og etniske personer og har valgt at gå ind i politik. I dag er hun valgt som suppleant for Det Konservative Folkeparti i Odenses byråd og er opstillet til Regionsrådet og Folketinget, hvor hun ser sig selv som et forhåbentligt kommende aktiv for den almindelige borger.

Siden 2009 har Roya været aktiv inden for politik, og ved seneste folketingsvalg, var hun opstillet for Det Konservative Folkeparti. - Jeg betragter mig selv som socialkonservativ, siger hun. Privatfoto

- Da jeg stillede op til Folketinget i 2019, var det fordi, jeg følte, at jeg har den viden og erfaring, det er vigtigt at have som politiker på Borgen. Der er alt for mange politikere, der ikke har været ude i samfundet og haft fingeren på pulsen, men det, synes jeg, at der er særdeles meget brug for i dagens samfund, lyder det fra Roya Moore.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce