Annonce
Ugeavisen Odense

Klinik for Seksuel Sundhed er åbnet i Odense: - Her er ingen spørgsmål for store eller små

Man taler sammen i fortrolighed i den nye klinik, og alle spørgsmål tages seriøst. Foto: Odense Kommune
"Vi kan tale om alt". Sådan lyder invitationen til alle Odenses unge, når de fra denne uge kan få gratis anonym rådgivning om alt fra kønsidentitet, prævention, seksualitet og seksuelt overførte sygdomme.

Odense: Hvor går min grænse? Har jeg klamydia? Kan man få gratis prævention? Er jeg usikker på mit køn og min seksualitet? Det er den slags spørgsmål, som kan fylde enormt i et ungt menneskes krop og sind.

Nu får unge under 30 år, bosat i Odense Kommune, en ny mulighed for at få talt om usikkerheden, når Klinik for Seksuel Sundhed åbner i Jernbanegade.

Klinikken er et sted, hvor unge kan komme anonymt og få rådgivning om sex, krop og køn. Prævention er gratis, og det koster heller ikke noget at blive testet for seksuelt overførte sygdomme.

Annonce

Børn- og ungerådmand i Odense, Susanne Crawley Larsen (R), har i flere år arbejdet på at få klinikken realiseret.

Hun glæder sig over, at den både indeholder individuel rådgivning og et foreløbigt svar på moderne seksualundervisning i folkeskolen.

- Jeg oplever, at mange unge i dag er åbne og rummelige om kønsidentitet og seksualitet, men samtidig også er blufærdige. Det er store ting at bokse med alene i et ungt sind og i en ung krop. Derfor glæder det mig umådeligt, at vi kan byde indenfor og sige: "her kan vi tale om alt". Det hører til en storby som Odense at have et sted med rum til en respektfuld og fortrolig samtale om egen seksualitet. Ingen spørgsmål er for store eller små, og der er plads til undren og tvivl, siger Susanne Crawley Larsen.

Mere viden og flere test

Klinik for Seksuel Sundhed drives i et partnerskab mellem Odense Kommune, Region Syddanmark og AIDS-Fondet/Checkpoint. Checkpoint står bag tilbuddet Ung til Yngre, som er normkritisk seksualundervisning til alle 9. klasser i Odenses fri-, privat- og folkeskoler. Undervisningen foregår i klinikken i Jernbanegade.

Klinik for Seksuel Sundhed ligger på Jernbanegade, men du booker tid på nettet. Foto: Odense Kommune

Lotte Kehlet, national chef i AIDS-Fondet, er glad for, at samarbejdet kan klæde eleverne godt på med viden om køn, krop og seksualitet, og at de unge også lærer om grænser, samtykke og normkritik.

- Vi har set en stigning i tilfælde af sexsygdomme, særligt klamydia og gonorré, i de seneste10 år - i en udstrækning, så man kan tale om noget nær en epidemi. I en rapport AIDS-Fondet udgav tidligere i år, har vi blandt andet undersøgt, hvad unge og LGBT-personer ved om sexsygdomme - og her stod det meget klart, at der mangler viden, og at skam fylder alt for meget. For begge grupper. AIDS-Fondets anbefaling var, at der skulle mere, bedre og bredere oplysning til - og her rammer viften af tilbud i Odense Kommune plet. Det er vi stolte over at være en del af - og jeg er sikker på, at den indsats vi gør nu, vil kunne aflæses i statistikkerne i årene fremover, siger Lotte Kehlet.

Annonce

Let at booke tid

Bo Libergren, der er formand for Udvalget for det nære sundhedsvæsen i Region Syddanmark, ser frem til, at klinikken åbner:

- Jeg håber, at vi med klinikken kan være med til at forebygge kønssygdomme, uønsket graviditet og i det hele taget mistrivsel hos de unge, som jo desværre er taget til de seneste år. Nogle unge har måske bare brug for, at rådgiveren i klinikken lytter til dem, mens andre har brug for at få svar på både medicinske, psykiske og sociale spørgsmål. Det vigtigste er, at de har et sted at gå hen, når de har brug for hjælp, og det har de nu takket være et godt samarbejde mellem region, kommune og AIDS-Fondet, siger Bo Libergren.

Klinikken i Jernbanegade har også en satellitklinik i forbindelse med Sundhedshus Nord i Vollsmose.

I Klinik for Seksuel Sundhed bliver den unge altid mødt af faguddannet personale, der har tavshedspligt og har mulighed for at sætte god tid af til samtalen. Det er let at få en tid til rådgivning - det kræver kun, at man booker en tid på hjemmesiden: www.seksuel-sundhed.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce