Annonce
Ugeavisen Odense

Vilde og sjældne orkidéer er sprunget ud: Kan du finde de eksotiske blomster i Odense?

Ægbladet fliglæbe. Foto: Kristian Isaksen
Der findes orkidéer i Odense og hvis du troede, det skulle blive let at finde en lilla blomst iblandt alt det grønne - så tro om igen.

Bellinge/Skt. Klemens: Med søgende øjne og et stort kamera fulgte en mand åen fra Bellinge og op til Dalum for nyligt.

Avisens reporter havde bestemt sig for at finde Maj gøgeurten - den vilde orkidé, som sidst i maj blomstrer på engene omkring åen. Særligt i det sydlige Odense havde jeg ladet mig fortælle.

Jeg vidste, den næppe ville fylde hele mit synsfelt, når først jeg indledte orkidé-jagten. Men jeg havde troet, det var lettere.

Annonce

Den lilla blomst var ikke til at opstøve. Jeg farede omkring på de små stier, til fods og på cykel, men kun græs og gule mælkebøtter prydede engene.

Hvor er du lille blomst, rungede det i mit hoved.

Ad flere omgange bremsede jeg brat op, når farven lilla satte en kæp i mine øjne. Det var lidt som at bevæge sig igennem sommerlandet og undervejs blive forstyrret af den evigt savlfremkaldende duft af grillmad velvidende, at der stod rugbrød og leverpostej på menuen derhjemme.

Jeg troede, jeg havde fundet Maj gøgeurt, men den lignede ikke helt. Hvad det er - det ved jeg ikke. Foto: Kristian Isaksen

Det var aldrig Maj gøgeurt, der lokkede mig til. Der findes åbenbart mange lille blomster i den danske natur.

På forunderlig vis fandt jeg dog en orkidé - men en anden slags - i Kratholmskoven.

Ægbladet fliglæbe - en særdeles kedelig blomst, som gjorde mig umanerligt begejstret. Aldrig har så kønsløs en vækst skabt så megen glæde.

Maj gøgeurt - jeg finder dig en anden gang.

Du kan læse mere på Odense Kommunes hjemmeside om naturen i Odense. Maj gøgeurten skulle efter sigende også være "nem" at finde på engene ved Seden og Aasum.

Skulle du være så heldig og dygtig at finde planterne, må du endelig ikke plukke dem. Kommunen kæmper bravt for at få en holdbar bestand til for alvor at slå rod og udbrede sig.

Præstens Eng plejer at være garant for orkidéer - men hvor er de? Foto: Kristian Isaksen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce