Annonce
Ugeavisen Odense

Vokalbokse af affald: - Jeg håber, det er det, der skal redde mig

Mads la Cour Larsen, som står bag Akuja Odense og vokalbokse, Akuja Booth. For at finde en billig og bæredygtig løsning har han fundet på at bruge genbrugstekstil som isolering i sine vokalbokse i stedet for det mere miljøbelastende stenuld. Foto: Louise Holmgaard Nielsen
Mads la Cour Larsen ledte efter et værelse til at spille musik i. I stedet fandt han et hus, som han i 2017 omdannede til et musik- og lydhus for andre musikere i lignende situation. Nedlukningen af landet i marts sidste år satte dog en stopper for det, men så fandt Mads på en ny løsning.

Bolbro: Udefra ligner huset på Lavsenvænget et ganske almindeligt hus med fladt tag og gule og hvide mursten. Men indenfor gemmer det ene øvelokale og lydstudie sig efter det andet med plads til den enkelte og det helt store band. Mads la Cour Larsen åbnede Akuja Odense i 2017, og var begyndt at få mere opmærksomhed, men det satte coronapandemien en stopper for i marts 2020. I stedet måtte Mads la Cour Larsen finde på noget andet for at at holde sig oven vande.

- Jeg er ikke i en situation, hvor jeg kan gå i dvale. Jeg er nødt til at holde gryden i kog, fordi jeg har nogle udgifter i forbindelse med huset her. Jeg har simpelthen sprællet som en fisk på en pande og forsøgt alt, hvad jeg kunne for at få det til at køre, fortæller Mads la Cour Larsen.

I dag står der en vokalboks, Akuja vocalbooth, og pryder lige inden for indgangen til musikhuset. Det er disse vokalbokse, som har reddet Mads la Cour Larsen igennem den værste del af nedlukningen, som især har ramt kulturlivet hårdt.

Annonce

- Der var ikke så meget gang i musikken. Jeg brugte coronatiden til at bygge og udvikle boksene. Jeg håber, at det er det, der skal redde mig, siger Mads la Cour Larsen.

Bygget op af affald

Da antallet af musikere i musikhuset blev mindre, havde Mads la Cour Larsen plads og tiden til at udvikle på sine vokalbokse. Normalt isolerer man lydstudier med rockwool, kaldet terrænbatts, og skum for at regulere akustikken, men det kan være en dyr fornøjelse, og derfor ledte Mads la Cour Larsen efter et alternativ.

- Det er ingen hemmelighed, at terrænbatts er sindssygt klimabelastende, så derfor har jeg i et stykke tid gået og tænkt over, om man kunne finde et alternativ til det. Qua at jeg er musiker, er jeg altid nødt til at finde nogle løsninger, der ikke er dyre. Jeg kigger altid efter et alternativ, og hvis jeg kan se nogle muligheder i affald, vil jeg hellere bruge det, forklarer Mads la Cour Larsen.

Vokalboksene kan lejes for en dag på Akujas hjemmeside www.akuja.dk. Mads la Cour Larsen håber, at det er dem, der skal redde hans forretning og fremtid. Foto: Louise Holmgaard Nielsen

I februar sidste år fik han kontakt med Cirkulær i Odense fra Odense Renovation, som hjalp ham videre til at finde det materiale han nu bruger til at isolere sine vokalbokse - nemlig stofrester, der bliver presset sammen til en hård masse og derved fungerer som isoleringsbatts.

- Det er for eksempel tøj, som ikke kan bruges til tøj igen. Det kan bruges til det her, siger Mads la Cour Larsen.

Annonce

Bruges af musikere og podcastere

Vokalboksene er bygget op af moduler og med en bredde på 121 centimeter og højde på 210 centimeter kan den stå hjemme i stuen i bylejligheden. Det skal også være nemt at sætte den op, fortæller Mads la Cour Larsen, mens han demonstrerer, hvordan den skal sættes op.

- Det er meningen, man skal kunne sætte boksene op selv i tilfælde af, at man er alene, siger han, mens han løfter den ene plade efter den anden ud i det store øvelokale, som han kalder liverummet.

Vokalboksene er bygget op af stofrester, som er mast sammen til en hård masse som her. Isoleringen bruges på samme måde som den miljøbelastende rockwool, man normalt bruger til at isolere med. Materialet fandt Mads la Cour Larsen gennem et samarbejde med Cirkulær i Odense og Odense Renovation. Foto: Louise Holmgaard Nielsen

- Herunder corona, hvor forskellige politikere og eksperter har udtalt sig i radioen, kan man høre, at der er noget med akustikken, som bare ikke er god. Jeg bliver meget fokuseret på, at man kan høre, det er en telefon, de sidder med hjemme i stuen. Hvis de havde lavet det inde i denne her, ville akustikken og oplevelsen være helt anderledes, forklarer Mads la Cour Larsen.

- Det er ikke helt ligesom verdensrummet, men det er tæt på.

Vokalboksene kan lejes på Akuja Odenses hjemmeside.


Det er ingen hemmelighed, at terrænbatts er sindssygt klimabelastende, så derfor har jeg i et stykke tid gået og tænkt over, om man kunne finde et alternativ til det. Qua at jeg er musiker, er jeg altid nødt til at finde nogle løsninger, der ikke er dyre.

Mads la Cour Larsen


Annonce

Barsk begyndelse

Akuja Odense startede hovedsageligt med at have fokus på den udøvende musik, men placeringen i Bolbro var en udfordring for musikeren.

- Jeg er overrasket over, hvor lidt opbakning jeg fik. Ikke at jeg siger, at folk synes, det var en dårlig idé. Alle synes jo, det er en god idé, men noget er at synes det, noget andet er at bakke op omkring det, siger Mads la Cour Larsen og fortsætter:

- Det var en hård start. Jeg startede med at lave musikarrangementer, men jeg synes, det var svært at få folk herud. Jeg tror mange i Odense synes, at Bolbro er langt væk.

Mads la Cour Larsen afholder ikke længere arrangementer, men andre er velkomne til at arrangere begivenheder i huset. Den store udfordring er nu at fortælle folk, hvad han virkelig vil med Akuja Odense.

- Jeg vil gerne skabe et miljø for musikere, som udøver musik og ikke bare et øvelokalekompleks. Det med at fortælle historien om, at det ikke bare er lydstudier eller øvelokaler, jeg har, men det egner sig også til at skabe musik i, fortæller Mads la Cour Larsen.

Vokalboksene, Akuja Booth, måler 121 centimeter i bredden og 210 centimeter i højden. De er bygget op af fem moduler samt et loft med lys. Alle kan bruge vokalboksene, uanset om det er til indspilning af musik, podcast eller lydbog, eller til brug af private som skal indspille noget. Foto: Louise Holmgaard Nielsen
Annonce
Annonce
Ugeavisen Odense

Lyttefestival: Slå ørerne ud i Odense

Annonce
Annonce
Ugeavisen Odense

Børnegrafik på Fyns Grafiske Værksted

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Odense: Sommerferie sjov i Vollsmose

Ugeavisen Odense

Største iværksætterfestival nogensinde i Odense

Ugeavisen Odense

Cirkusfestival: Dynamo indtager Byens Ø

Ugeavisen Odense

Sanselig akrobatik: Mærk teknologiens skyggesider i Duo Masawas forestilling

Ugeavisen Odense

Billetsalget svigter: Tommelise savner dig i Den Fynske Landsby

Ugeavisen Odense

Efter professionel fodboldkarriere: Sune Heilbo er faldet for golf

Ugeavisen Odense

Kan den holde: Vægten af kærlighed

Ugeavisen Odense

To mænd fængslet for groft gaderøveri: Gav 22-årig en gedigen flænge i hovedbunden

Ugeavisen Odense

Opgivet af systemet: Anja smed 50 kg og vendte tilbage for fuld udblæsning

Ugeavisen Odense

Efter 23 år: Søren og konen siger farvel til tronen

Ugeavisen Odense

Til komikere og deres publikum: Hele landet skal snakke om HCA Comedy Festival

Ugeavisen Odense

Flere regionale strækninger er blevet Orange

Ugeavisen Odense

Efter fodboldkarriere i Spanien: Nicolai udlever sit eventyr i Stenløse

Ugeavisen Odense

Golftalent går i arv: Esben har golf i blodet

Ugeavisen Odense

Akrobatik og dans sammenvævet i en morsom forestilling: Mød ægteparret Mr. og Mrs. Twistly og deres upålidelige grammofon

Ugeavisen Odense

Sommerguide: Her finder du Odenses mest populære gårdhaver

Ugeavisen Odense

Nyt vietnamesisk takeaway-sted i midtbyen: Vita udlever sin mors restaurant-drøm

Ugeavisen Odense

Kåre har omdannet gammel Citroën HY til kaffevogn: Velodrom fortsat lukket, men nu er der alligevel lidt godt nyt

Ugeavisen Odense

Portvinsfestival.dk vender tilbage i 2021 med en “Premium”-billet

Ugeavisen Odense

Schiang Living åbner ny butik med nyt koncept: - Jeg er fløjtende ligeglad med, hvad mærket hedder

Ugeavisen Odense

Nyt H.C. Andersens Hus: Nu er der ørebøffer til gæsterne

Annonce