Annonce
Ugeavisen Øboen

Øboen mener: Brav kamp i Nordenbro og Humble

Catrine Madelaire
Annonce

Det er godt gået af Thomas og Kristiane Holst Riess, der den seneste tid har knoklet for fredag at kunne slå dørene op til det nye bageri i Humble, Pastry by Holst og Riess Langeland. I august flyttede de til Nordenbro, mens nogle af deres børn er blevet i København for at gøre skoleåret færdigt, inden de også rykker med til Langeland.

Kort tid efter fik de blod på tanden med det gamle Humble Bageri, der var til salg. Og så kastede de sig over opgaven - endda med en ny på vej og med en ti-måneders lille pige ved sin side. Det københavnske par har på mange måder hænderne fulde, og alligevel har de kæmpet for at udleve deres drøm om at åbne noget sammen.

Det var ikke givet, at det skulle være på Langeland, men de fik meget hus for pengene, og børnene kunne få jord under neglene, som Kristiane Holst Riess formulerer det. Hun var træt af at sidde i en lejlighed i København. Det er et stort spring, og det er glædeligt, når nogle tør tage det. For det kræver mod.

Og det kræver mod at investerer i en ny forretning. Erfaring har de masser af. Thomas Holst Riess har en fortid hos den kendte kok Claus Meyer og har desuden arbejdet som produktudvikler, hvor han blandt andet har været med til at producere bedre brød til hospitalspatienter, så de hurtigere kunne komme på benene. Og Kristiane Holst Riess har været konditor i Holms Bageri og er uddannet chocolatiere.

Det er en gave for Humble og for hele Langeland, at de slår sig ned og bruger deres evner her. De vil både lave traditionelle brød og kager, og så vil der med tiden komme nye brødtyper med surdej og forskellige meltyper, hvor næringsværdien er anderledes end det brød, der hidtil har været i bageriet, lyder det fra indehaverne.

Det er særligt værd at glæde sig over, at de Thomas og Kristiane Holst Riess kunnet lukke de første kunder ind i butikken i fredags, når man hører, hvordan de har kæmpet med at få lån og en driftskonto. De er mildest talt ikke imponeret over, hvordan deres bank har set på foretagendet og deres drømme om at blive selvstændige på Langeland. Og de har driver nu bageriet uden nogen form for lån i en bank.

Deres kritik taler ind i den landsdækkende debat om lånemuligheder på Langeland og i andre landområder. Folketingspolitiker Bjørn Brandenborg (S) er en af de politikere, der for alvor har forsøgt at råbe de øvrige landspolitikere op i forsøget på at lægge pres på bankerne og realkreditinstitutterne for, at de oftere giver grønt lys til lån i landområder. Blandt andet ved at indsamle en lang række eksempler på folk, der har fået afslag.

Også borgmester Tonni Hansen (SF) er gået ind i kampen og har på erhvervsministerens opfordring sendt en håndfuld eksempler til ministeren på langelandske erhvervsdrivende, der har fået afslag på lån, og hvor de selv har mistanke om, at det alene skyldes det forkerte postnummer. Bankerne og realkreditinstitutterne siger på deres side, at der gælder de samme regler for alle i hele landet, og at der ikke er noget at komme efter.

Hvem der har ret, må tiden vise. Det er i hvert tilfælde positivt, at der er stor opmærksomhed om lånemulighederne i landområder. At der bliver rettet op, hvis en skævvridning kan dokumenteres. Og at bankerne har fornemmelsen af, at der er nogen, der ånder dem i nakken, når de vurderer, hvem der skal have lån. Thomas og Kristiane Holst Riess har også givet en lang række oplysninger videre til myndighederne for at være med i kortlægningen af banker og realkreditinstitutters rolle.

Indtil resultaterne foreligger, kan vi glæde os over, at Thomas og Kristiane Holst Riess er kommet så langt med deres drøm. De har kæmpet en brav kamp. Vi kan glæde os over den store hjælp og imødekommenhed, de fortæller, at de har mødt lokalt. Og så vi kan håbe på, at de inspirerer endnu flere til at gøre det samme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Dødsfald på Langeland

Ugeavisen Øboen

Skoleleder på Langeland og kolleger gør klar til små elever: Få sammen og ingen undervisning på tværs af klasser

Annonce