Annonce
Ugeavisen Øboen

Øboen mener: Da Corona og ombudsmanden ramte Langeland

Annonce

Det har ikke været den mest opløftende uge, hvis man ser på de store nyheder, der har ramt Langeland. Mandag sendte Ørstedskolen hele mellemtrinnet hjem, efter at to lærere er blevet smittet med covid-19. Der er tale om 225 elever og 20 ansatte, der alle er knyttet til  4., 5. og 6. klasse. Senere samme dag meldte Nordskolen, at de havde en smittet lærer. Og tirsdag - i skrivende stund - meldte skolen, at alle 42 elever er sendt hjem, og det samme er lærerne.

Den dag måtte komme, hvor covid-19 for alvor gør sit indtog på Langeland. Og den kom så i denne uge. Skolerne har reagerer hurtigt, og forhåbentlig kan det være med til at inddæmme den smitte, der lige nu er meget nærværende. Det handler ganske enkelt om at undgå et kæmpe smitteudbud.

Langeland Kommune har i forbindelse med smitten på skolerne forsøgt at få en mobil teststation til Langeland, så alle kan møde op og blive testet uden at skulle til Svendborg eller Odense. Det er et godt initiativ af kommunen, og lad os håbe, at Region Syddanmark er med på idéen, som ganske givet vil få flere langelændere til at lade sig teste.

For alle de tiltag, der kan minimere smitterisikoen skal i den grad benyttes nu, hvor flere dele af landet i denne uge desuden skal lukkes ned. Vi kan simpelthen ikke være for forsigtige. Så husk nu håndspritten, når du handler ind. Husk at holde afstand. Husk at være opmærksom på symptomer og lad dig teste. Og husk at overholde de øvrige retningslinjer, som myndighederne giver.

Og lad os så håbe, at skolerne har nået at reagere så hurtigt, at smitten ikke har nået at sprede sig til flere end dem, der allerede er konstateret smittet - eller i hvert tilfælde kun er nået til nogle få andre.

Den anden store og nedslående nyhed kommer fra Folketingets Ombudsmand, der sidste uge meldte ud, at han er bekymret over Langeland Kommunes sagsbehandling, når de gælder hjemsendelse af børn og unge -  altså situationer, hvor et barn er anbragt uden for hjemmet og står til at skulle hjem igen.


Der er tale om sårbare unge mennesker og familier, der i den grad har brug for - og krav på - en kompetent og ordentlig behandling fra kommunens side.


Ombudsmanden påpeger en lang række fejl i sagsbehandlingen, efter han har kigget på tre sager om hjemsendelse: Det har ganske enkelte ikke været muligt for kommunen at skaffe alle relevante oplysninger fra de tre sager, som ombudsmanden har kigget på. Derudover har kommunen ikke levet op til krav, der blandt andet handler om at holde samtale med den unge og udarbejde en handleplan.

Det er vigtigt at understrege, at ombudsmanden udelukkende har set på sagsbehandlingen og de lovkrav, som kommunen skal leve op til - han har ikke været inde og vurdere på kommunens beslutninger på de unges vegne. Så der er ikke nødvendigvis noget galt med kommunens beslutninger, men det er altså rammerne omkring beslutningerne, der halter. Og det er skidt - hvis ikke alarmerende - for, som ombudsmanden siger, så er reglerne til for at sikre, at kommunen træffer de rigtige beslutninger.

Det er også dybt sørgeligt, for der er tale om sårbare unge mennesker og familier, der i den grad har brug for - og krav på - en kompetent og ordentlig behandling fra kommunens side.

Langeland Kommune har nu seks uger til at redegøre for, hvordan man fremover vil sikre sig, at hjemgivelsessager bliver behandlet i overensstemmelse med lovgivningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Juleudstilling i Nowhuset

Annonce