Annonce
Ugeavisen Øboen

Øboen mener: Et hårdt slag for mange foreninger

Catrine Madelaire

Sidste uge landede regeringen sammen med støttepartierne som bekendt en genåbningsaftale for festivalsæsonen, og det var nedslående nyheder for en lang række festivaler heriblandt Langelandsfestival, der stod til at fejre 30-års jubilæum i år.

For aftalen indebærer blandt andet, at udendørs arrangementer ikke må overskride 2.000 deltagere, og det gør det umuligt at gennemføre festivalen. Men også langt mindre festivaler er ramt. Frikadellefesten i Lohals er en af dem.

Det var også nedslående nyheder for en lang række langelandske foreninger, der gennem årene har tjent god penge på at arbejde på Langelandsfestival. Det er ingen gylden forretning, men for mange klubber er det en udfordring at få økonomien til at hænge sammen, og der er de ekstra penge fra festivalen et vigtigt bidrag.

Annonce

En af de foreninger, som har tjent mest på festivalen, er Rudkøbing Boldklub. Bestyrelsesformand Finn Pedersen fortæller, at klubben tidligere har tjent 200.000 kroner pr.  festival, men at det årlige beløb i de senere år har ligget omkring 80.000 kroner.

Den aflyste festival er "ingen katastrofe for os", som han udtrykker det, men det betyder, at der er flere aktiviteter, som foreningen ikke får råd til, blandt andet må medlemmerne formentlig undvære nye spillertrøjer, og renovering af klubhuset bliver nok også sprunget over, fortæller formanden.

Sidste år fik klubben 50.000 kroner i kompensationsordning, hvilket gjorde, at foreningen gik i nul, og lige nu venter Rudkøbing Boldklub på svar fra ansøgninger til forskellige støtteordninger.

Også for Rudkøbing Håndboldklub er det en bet med den aflyste festival. De midler, som klubben har tjent, er gået til udvikling af ungdomsafdelingen, så man både skaber og fastholder interessen for håndbolden.

I 2018 tjente håndboldklubben ifølge festivalens officielle opgørelse cirka 113.000 kroner, mens beløbet i 2019 lød på knap 80.000 kroner. Også her har klubben modtaget kompensation, men det dækker langt fra hele tabet, forklarer formanden for Rudkøbing Håndboldklub, Camilla Bjergsø, her i avisen.

De to klubber er kun et lille udsnit af de mange klubber, der plejer at tjene penge på Langelandsfestival. Den senest afholdte Langelandsfestival i 2019 indbragte til sammen de medvirkende foreninger 450.000 kroner, viser festivalens egen rapport ”Fakta om Langelandsfestival”.


Udover foreningernes lommesmerter, så er Langelandsfestivalen med at at hejse flaget for Langeland.


Mange klubber og foreninger frygter, at de bliver svækket, fordi de kommer til at mangle penge. For Rudkøbings spejdergruppe har pengene fra festivalen været med til at holde kontingentet i bund, og her frygter man, at en højere medlemspris vil betyde færre medlemmer. Samme bekymring går igen i flere klubber.

Hos handelslivet er det særligt i Rudkøbing, man kommer til at mærke, at festivaldeltagerne udebliver.  Formanden for handelsstandsforeningen, Kim Behnfeld Jensen, sagde i sidste uge: - Jeg tror, at netop ærgrelsen er den følelse, vi alle i foreningen sidder med lige nu.

Samtidig understreger han, at sommeren 2020 var fantastisk god - en holdning, som mange andre også har været ude med i forbindelse med det store danske turist-rykind sidste år, da udenlandsrejser blev forhindret af covid-19. For de nye, danske turister lagde flere penge end festivaldeltagerne gjorde.

Så Kim Behnfeld Jensen er ikke modløs på butikkernes vegne. Aflysningen vil påvirke butikkerne forskelligt, har han sagt. Nogle har god gavn af festivalen, andre mindre, og han fortæller, at flere butikker synes, at de typiske turister i 2020 var sjovere at handle med, fordi de køber andet end et par badetøfler, noget solcreme eller nogle kolde øl.

Når alt det er nævnt, så er det et tab, at festivalen ikke bliver til noget. Udover foreningernes lommesmerter, så er Langelandsfestivalen med at at hejse flaget for Langeland, så at sige, uagtet at der kommer nye, danske turister her, som er gode for øen. Og festivalen vil blive savnet. 

Finn Pedersen i gang med spand og handsker. Han og Rudkøbing Boldklub har de sidste fem år stået for at rydde hele Ungcamp op efter Langelandsfestival. Billedet er fra august 2018.Boldklubben og mange andre foreninger bliver ramt økonomisk, når de nu for andet år i træk ikke kan tjene penge på at hjælpe festivalen. Arkivfoto: Martin Ramsgaard.
Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Fin donation til H.C. Ørstedselskabet: Sjældent legat i guld

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Fotoudstilling i galleri: "Efterladt" viser ting, som samfundet har forkastet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Ugeavisen Øboen

Sommerudstilling i Nowhuset samler 34 Langelandske kunstnere under ét tag

Ugeavisen Øboen

Scenen er sat med 2. Verdenskrig på Langeland: - Vi må aldrig glemme ondskaben, mener Bodil Jørgensen

Ugeavisen Øboen

Carstens og Anna Maríns fristed skal også blive langelændernes: Drømmen om at åbne deres eget er nu virkelighed

Ugeavisen Øboen

Landskamp på torvet er vigtig for Rudkøbings genåbning

Ugeavisen Øboen

Tre søskende i samarbejde: Ny og børnevenlig café i Rudkøbing

Søsiden

Sjældent jubilæum: Aktiv Rudkøbing-sejler i over 60 år

Ugeavisen Øboen

Fra turen til Christiansborg Slotsplads

Ugeavisen Øboen

Første Open By Night for ny handelsstandsformand: -Jeg kan ikke tage rosen som nylig tiltrådt formand

Ugeavisen Øboen

Kran på Bagenkop Havn dyrere end forventet: Havn må selv betale leasing

Ugeavisen Øboen

Den unge Ørsteds vandring ud i livet: Anderledes form for teater på Langeland

Ugeavisen Øboen

Jack giver gerne en hånd med til fest, og når det spidser til

Ugeavisen Øboen

Når et lokalsamfund rejser sig i vrede

Ugeavisen Øboen

Jegind forlod toppolitik i Odense og blev embedsmand på Langeland: Man bliver slidt af 22 år i politik, men det har jeg først opdaget på den anden side

Ugeavisen Øboen

Øboen mener: Langeland bliver slået tilbage med et udrejsecenter

Ugeavisen Øboen

Langelandsk advokat går efter borgmesterposten: - Der er for meget, der er foregået bag lukkede døre

Ugeavisen Øboen

To gode film på plakaten i Bio Langeland

Ugeavisen Øboen

Tesfaye blev mødt af 2000 langelændere med et klart budskab: Langeland siger nej

Ugeavisen Øboen

Foredrag med kendt havemand

Ugeavisen Øboen

Så er det tid til en tur på biblioteket på Langeland: Materialer skal afleveres - eller kommer der gebyr på

Ugeavisen Øboen

Udstilling om flygtninge: EU-politiker vil vise, hvordan de har det

Annonce