Annonce
Ugeavisen Øboen

Øboen mener: Flertals ja til at udvide bymidten deler stadig vandene

Catrine Madelaire

Det er efterhånden godt og grundigt gennemdiskuteret, og i sidste uge tog politikerne så den endelige beslutning: Bymidten i Rudkøbing skal udvides.

Det drejer sig om at udtage et parkareal på Engdraget og Apotekerhaven ved Brogade. Langs Nørregade er der ønske om, at den nordvestlige del af den eksisterende bolig-bebyggelse i gaden kan anvendes til detailhandel. Og på Nørrebro 51-71 er der ønske om, at der kan opføres en dagligvarebutik, hvor der i dag må være boliger.

Det er særligt udvidelsen ved Nørrebro, der har fået debatten til at bølge, for det er her, Rema 1000 vil slå sig ned.

Annonce

Rudkøbing Handelsstandsforening føler sig langt fra overbevist af ja-sigernes argumenter om, at der vil blomstre ny detailhandel op på strækningerne mellem gasværksgrunden og ind mod byen langs Ahlefeldtsgade og langs Nørrebro og Østergade.

Jørgen Nielsen, der er forholdsvis ny formand i handelsstandsforeningen, synes "det er er dybt bekymrende, at vi har så spinkelt et flertal, for det her handler om vores bys udvikling og i virkeligheden om hele Langelands udvikling," siger han med henvisning til, at ni politikere står bag forslaget, mens seks er imod. 

Politiker Bo Nissen fra de Konservative er også ærgerlig. For det første er han imod, at bymidten skal udvides for at gøre plads til Rema 1000. For det andet ærgrer hele sagen ham:

"Det ærgrer mig vildt meget, at det er lykkedes Rema at skabe splid i kommunalbestyrelsen og blandt foreninger og borgere, for det er jo ikke noget, vi har brug for. Det har ingen betydning for, om Langeland overlever som kommune, og det har ingen indflydelse på, hvor godt langelænderne har det," sagde han efter beslutningen i sidste uge.

SF’s Winni Kielstrup Hansen hører til blandt ja-sigerne og tror på en øget vækst i omsætningen af dagligvarer, når centerområdet bliver udvidet. Og så hæfter hun sig ved arbejdspladserne med en Rema 1000.  "Arbejdspladser vil vi ikke sige nej til," fastslog hun efter sidste uges beslutning.

Sagen har fået mange rundt om på Langeland til tasterne. I et læserbrev skriver Eva Terndrup fra Lindelse, at lokalplanen bliver ændret, fordi nogle lokalpolitikere er til salg for udsigten til mere omsætning til Rudkøbing, flere arbejdspladser og flere parkeringspladser. "Langeland stod sammen og sagde nej til et udrejsecenter. Nu drejer det sig kun om Rudkøbing, og så er sammenholdet væk," lyder det.   

Hvorom alting er, så er beslutningen nu taget, og kommunens administration er nu i gang med forarbejdet.

Arkitekt Niels Lindberg mener, at Rema kan ligge, der hvor biblioteket i dag ligger, og at biblioteket så kan flytte til Eltriks magasinbygning ud til den store P-plads, hvor biografen ligger. "Det kunne blive et flot projekt på et kulturtorv med biograf og bibliotek," mener han.

Bevaringsforeningen for Langeland og Strynø har også flere gange været på banen med forslag til alternative placeringer til Rema 1000 og et opråb for at bevare den nuværende husrække på Nørrebro.

Der er meget på spil for alle. Mens ja-sigerne taler om at styrke Rudkøbing, mener nej-sigerne, at beslutningen vil knække Rudkøbing midt over.  "Hvis man får lavet et nyt center, der tager livet af det gamle omkring Østergade, er det uigenkaldeligt," lyder det fra Peter Dragsbo fra bevaringsforeningen. 

Hvorom alting er, så er beslutningen nu taget og kommunens administration sat i gang med forarbejdet, der skal til for at ændre udvidelsen af bymidten. Flere tænker i, at en ny kommunalbestyrelse efter valget 16. november måske har en anden holdning til spørgsmålet om Rema 1000, og at det administrative arbejde måske derfor ender med at være spildt, men det afskrækker ikke borgmester Tonni Hansen (SF).

"En investor kan med rette forvente, at vi arbejder ordentligt og seriøst med deres henvendelse. I andre sammenhænge siger vi, at vi gør alt, hvad vi kan for at fremskynde planprocesser og byggesagsbehandling, og så kan vi ikke begynde at spænde ben for noget," sagde han efter sidste uges beslutning.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Debat: Stop med at klynke og formøble værdien af Langeland

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Er VUC på vej tilbage til Langeland?: - Idéen er virkelig god

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Ny bog viser alt om Langeland: Sådan bor vi, her er vores arbejde og her dyrker vi idræt og går i biffen

Ugeavisen Øboen

Debat: Skal Rema afgøre dit kryds 16. november?

Ugeavisen Øboen

Masser af spændende badminton: Stort stævne på Langeland

Ugeavisen Øboen

Elever lærte at passe på lastbiler

Ugeavisen Øboen

Gudstjenester 24. oktober: Sådan kan du komme i kirke på Langeland og Strynø

Ugeavisen Øboen

Ny frisør kører rundt på Langeland: Annemette tager ud med saks og shampo

Ugeavisen Øboen

Skiftedag på kendt restaurant på Nordlangeland: Kroejer fra Tullebølle overtager Jans café og Spisehus

Ugeavisen Øboen

Langelændere inviteres til debat

Ugeavisen Øboen

En ordentlig mavepuster til Langeland: Torskekvoten næsten barberet helt væk

Ugeavisen Øboen

Ombudsmanden kræver svar i sag om udrejsecenter: - Det er fandeme klar tale

Ugeavisen Øboen

Vandretur fra Lindelse Nor til Rudkøbing

Ugeavisen Øboen

Skål i Bagenkop-bryg: Årets vinderøl fra Shoreskonkurrencen er klar til at blive hældt i glassene

Ugeavisen Øboen

Formand svarer på kritik: - Det handler om det principielle

Ugeavisen Øboen

Hun siger sin mening uden omsvøb: Mød sosu-hjælper fra Langeland, der er talerør for 400 kolleger

Ugeavisen Øboen

Gudstjenester 17. oktober

Ugeavisen Øboen

Bag Danmarks mest populære dansktopband: Se filmen i Bio Langeland

Ugeavisen Øboen

Hvorfor forsvinder gamle præstegårde?

Ugeavisen Øboen

Håndboldstjerne tog Langeland med storm: Verdensmester på besøg hos nyt klubsamarbejde

Ugeavisen Øboen

Fire legender på Langeland: Har Gud haft en kæreste?

Ugeavisen Øboen

Debat: - Retorik og sprogbrug tager overhånd: Annonce om Rema i Øboen skævvrider tingene

Ugeavisen Øboen

Debat: Venstre går ind for en aktiv bymidte og konkurrence på lige vilkår

Annonce