Annonce
Ugeavisen Øboen

Øboen mener: Hold dine høns indespærret

Catrine Madelaire

Sidste uge blev Langeland ramt af fugleinfluenza. 2.200 gråænder var smittet med fugleinfluenza i Illebølle, og ejeren har måttet aflive samtlige af sine fjerkræ.

Der er tale om den smitsomme variant H5N8, og myndighederne antager, at fugleinfluenzaen blev bragt til Europa med efterårets fugletræk fra Rusland og Kasakhstan.

De seneste fire måneder er i alt 13 danske fjerkræbesætninger blevet ramt, og det har ifølge Fødevarestyrelsen medført aflivning af 100.000 høns, ænder, kalkuner og andet fjerkræ.

Hobbyavlere står for cirka halvdelen af de smittede besætninger, og det får styrelsen til at indskærpe, at også de avlere har et ansvar for at forebygge smitten.

Billedet er fra Ib Thomsens besætning i Simmerbølle. Han er formand for Langelands Racefjerkræklub og opfordrer alle til at følge myndighedernes retningslinjer for at undgå, at fugleinfluenzaen spreder sig yderligere.  Foto: Kasper Baatrup.

Ingen af os har brug for flere restriktioner efter mange måneder med covid-19-restriktioner,  men sådan er virkeligheden, og lad os håbe, at alle med fjerkræ - også selvom man bare har et par høns i haven - følger myndighedernes retningslinjer for at undgå, at smitten spreder sig yderligere.

På Langeland betyder det, at alle ejere af hobbyhøns, ænder og andet fjerkræ bliver omfattet af særlige restriktioner i zoner på henholdsvis tre og ti kilometer fra den ramte besætning i Illebølle.

Smitteudbruddet betyder desuden, at alle fugle og fjerkræ skal være indhegnet. Hvis indhegningen er større end 40 kvadratmeter, skal den også overdækkes med enten tag, hønsenet eller mågetråd. Hvis indhegningen derimod er 40 kvadratmeter eller mindre, er overdækning ikke et krav, men en anbefaling.


Ingen af os har brug for flere restriktioner efter mange måneder med covid-19-restriktioner, men sådan er virkeligheden, og lad os håbe, at alle med fjerkræ - også selvom man bare har et par høns i haven - følger myndighedernes retningslinjer for at undgå, at smitten spreder sig yderligere.

Catrine Madelaire


Fodring skal ske under tag, så vilde fugle ikke kan komme til foderet. Og så er det en god idé at skifte fodtøj, inden man går ind til sine høns, for så undgår man at slæbe virus med ind til dyrene, oplyser Fødevarestyrelsen.

Hos Langelands Racefjerkræklub opfordrer man også alle ejere af høns og andet fjerkræ til at følge retningslinjerne. Klubben har mellem 80 og 100 medlemmer på Langeland, Ærø og Sydfyn. Alle har ægte høns, ænder eller kalkuner, som de blandt andet avler på og udstiller.

For racefjerkræklubben er det ikke en økonomisk katastrofe, hvis deres besætninger rammes, men det er mange års arbejde, der risikerer at gå til spilde. Desuden har klubbens medlemmer mange sjældne racer, som i værste tilfælde risikerer at uddø, hvis fugleinfluenzaen spreder sig, siger Ib Thomsen, der er formand for klubben.

Fugleinfluenza kan smitte til mennesker. Men Statens Serum Institut har vurderet, at det ikke er sandsynligt, at mennesker bliver smittet med de typer af fugleinfluenza, der er i omløb for tiden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Sølvbryllup

Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Annonce