Annonce
Ugeavisen Øboen

Øboen mener: Langeland bliver slået tilbage med et udrejsecenter

Catrine Madelaire

Langeland er ved at rejse sig, og optimismen og troen på fremtiden er vendt tilbage. Vi er et stærkt samfund på mange måder. Særligt når det gælder de mange lokale indsatser, der bliver lagt på hele øen af de mange frivillige, der løfter et enormt arbejder og lægger en uundværlig indsats for at gøre Langeland til et spændende og godt sted at være - både for fastboende og for turister.

Når politikernes og langelændernes massive budskab til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) alligevel er, at Langeland ikke kan klare at huse et udrejsecenter på Holmegaard på Sydlangeland, hænger det sammen med en lang række meget væsentlige forhold, der også karakteriserer Langeland. Lad os tage dem en ad gangen:

Det går godt med turismen. Vi er en af de kommuner på hele Fyn, der ligger i toppen, når det gælder overnattende turister.  I 2020 havde Langeland i alt 517.092 - til sammenligning havde Svendborg 486.617 overnatninger. Hele indsatsen med at få flere turister til øen risikerer at blive smadret med regeringens beslutning om at lægge et udrejsecenter midt i et turistområde.

Annonce

Tilflyttere viser interesse for Langeland. Der er kommet flere børnefamilier til, og Langelands image bliver bedre og bedre. Men et udrejsecenter afskrækker tilflyttere. Politiker og ejendomsmægler Knud Gether (V) har allerede fået annulleret to handler, fordi køberne ikke ville bo side om side med et udrejsecenter.


Men den argumentation gælder kun en vej: Det er billigt for staten, men det er Langeland, der betaler regningen.


Frygten for kriminalitet er også massivt tilstede - og den bliver ikke mindre af regeringens snak om, at man som nabo kan få tilskud til sikkerhedsudstyr som overvågningskameraer. Erfaringer fra Bording viser da også, at særligt antallet af butikstyverier er steget markant med Udrejsecenter Kærshovedgård som nabo.

Regeringens argument for at placere et udrejsecenter på Holmegaard er, at det er den mindst dårlige placering. Samtidig er argumentet, at det er billigt for staten at drive udrejsecentret her. Men den argumentation gælder kun en vej: Det er billigt for staten, men det er Langeland, der betaler regningen.

Statistikkerne viser et Langeland, der hænger i med neglene. Vi er den kommune, der har den næststørste andel af førtidspensionister i landet, og vi er nummer fem på listen over kommuner med flest kontanthjælpsmodtagere. Vi har landets tredjestørste andel af borgere over 65 år og ikke et ondt ord om det antal, men det giver trods alt ikke de samme penge i kommunekassen, som erhvervsaktive gør.

Når det kommer til børn og unge, så er Lolland den eneste kommune i landet, der har større serviceudgifter per indbygger til børn og unge under 18 år end Langeland. På Indenrigsministeriets såkaldt socialøkonomiske index ligger Langeland nummer otte fra bunden. Her vægtes en række nøgletal - blandt andet antallet af borgere uden beskæftigelse og antallet af psykiatriske patienter. Ikast-Brande - hjemkommune for Udrejsecenter Kærshovedgård - ligger i den bedste tredjedel her.

Langeland Kommune en af de kommuner, der er allermest afhængig af tilskud fra staten. Og alligevel - trods massive tilskud - hænger vi økonomisk i med neglene.

I skrivende stund - tirsdag formiddag - ligger regeringens beslutning fast. Men tirsdag eftermiddag, efter Øboens deadline, holder udlændinge- og integrationsministeren møde med Folketingets andre paritier, fordi de alle har ytret stor modstand mod regeringens beslutning. Rent juridisk kan regeringen trumfe beslutningen igennem - den kræver ikke et flertal i Folketinget. Men spørgsmålet er, om regeringen kan holde til at stå alene.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Fin donation til H.C. Ørstedselskabet: Sjældent legat i guld

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Fotoudstilling i galleri: "Efterladt" viser ting, som samfundet har forkastet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Ugeavisen Øboen

Sommerudstilling i Nowhuset samler 34 Langelandske kunstnere under ét tag

Ugeavisen Øboen

Scenen er sat med 2. Verdenskrig på Langeland: - Vi må aldrig glemme ondskaben, mener Bodil Jørgensen

Ugeavisen Øboen

Carstens og Anna Maríns fristed skal også blive langelændernes: Drømmen om at åbne deres eget er nu virkelighed

Ugeavisen Øboen

Landskamp på torvet er vigtig for Rudkøbings genåbning

Ugeavisen Øboen

Tre søskende i samarbejde: Ny og børnevenlig café i Rudkøbing

Søsiden

Sjældent jubilæum: Aktiv Rudkøbing-sejler i over 60 år

Ugeavisen Øboen

Den unge Ørsteds vandring ud i livet: Anderledes form for teater på Langeland

Ugeavisen Øboen

Første Open By Night for ny handelsstandsformand: -Jeg kan ikke tage rosen som nylig tiltrådt formand

Ugeavisen Øboen

Fra turen til Christiansborg Slotsplads

Ugeavisen Øboen

Kran på Bagenkop Havn dyrere end forventet: Havn må selv betale leasing

Ugeavisen Øboen

Jack giver gerne en hånd med til fest, og når det spidser til

Ugeavisen Øboen

Når et lokalsamfund rejser sig i vrede

Ugeavisen Øboen

Jegind forlod toppolitik i Odense og blev embedsmand på Langeland: Man bliver slidt af 22 år i politik, men det har jeg først opdaget på den anden side

Ugeavisen Øboen

Øboen mener: Langeland bliver slået tilbage med et udrejsecenter

Ugeavisen Øboen

Langelandsk advokat går efter borgmesterposten: - Der er for meget, der er foregået bag lukkede døre

Ugeavisen Øboen

To gode film på plakaten i Bio Langeland

Ugeavisen Øboen

Tesfaye blev mødt af 2000 langelændere med et klart budskab: Langeland siger nej

Ugeavisen Øboen

Foredrag med kendt havemand

Ugeavisen Øboen

Så er det tid til en tur på biblioteket på Langeland: Materialer skal afleveres - eller kommer der gebyr på

Ugeavisen Øboen

Udstilling om flygtninge: EU-politiker vil vise, hvordan de har det

Annonce