Annonce
Ugeavisen Øboen

Øboen mener: Ubehagelige indhug i velfærden på vej

Catrine Madelaire

Det er svært for kommuner at undgå at skære i velfærden, men spørgsmålet er, hvor meget vores lokale politikere kan gøre for at mindske skaderne, som besparelserne på Langeland medfører?

Lige nu er det besparelser på ældreområdet, der giver de nyvalgte politikere på Langeland grå hår. Onsdag skal de tage stilling til et en række spareforslag, der handler om alt fra at nedlægge den egenproducerede mad på de kommunale plejecentre og rengøring hver 3. uge i stedet for hver 2. uge til nedjustering af støtte til psykisk syge og besparelser på forebyggende hjemmebesøg.

I alt er der 11 forslag til besparelser, hvor posterne mad og rengøring udgør de største "gevinster" med i alt 1.350.000 kroner i besparelser om året. Politikerne skal i alt finde besparelser på velfærden på ældreområdet for to millioner kroner i år. Og så skal de effektivisere for yderligere to millioner oveni.

Annonce

Følger man debatten på blandt andet Facebook, møder besparelserne stor modstand blandt langelænderne. Alle er bekymret på de ældres vegne, og nogle klandrer samtidig politikerne og mener ikke, at de kan være det bekendt.

Men lad os vende tilbage til spørgsmålet om, hvor meget politikerne egentlig kan gøre. Hvis men spørger professor i kommunaløkonomi ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Vive, Kurt Houlberg, er det faktisk ikke så meget.  

Han har tidligere tilkendegivet, at der ingen tvivl er om, at Langeland har brug for flere penge, men at det med stor sandsynlighed bare ikke kommer til at ske. For fremtiden er nogle hårde år med flere besparelser på kernevelfærden - eksempelvis mindre hjemmehjælp.  Det gælder alle kommuner og ikke mindst Langeland, som ifølge professoren åbenlyst er en af de mest udfordrede kommuner i landet.  - Virkeligheden er bare, at der også er andre kommuner, der er presset på økonomien, som han har formuleret det i sit svar på, hvorfor Langeland Kommune ikke modtager flere penge fra staten.

Han mener, at Langeland - og andre kommuner - kigger ind i en fremtid, hvor velfærden bliver mindre og mindre. Og at håndtagene, som politikerne kan dreje på for at få økonomien til at hænge sammen, blandt andre er at gøre det sværere at blive visiteret til hjemmehjælp og at reducere antallet af timer, den enkelte får i hjemmehjælp.

Så svaret på spørgsmålet må være, at det ikke handler om, hvad politikerne kan være bekendt, men snarere om, hvad de er nødt til som ansvarlige politikere. Så kan man selvfølgelig være uenig i deres prioriteringer og udfordre politikerne, og forhåbentlig gør de ansatte og pårørende det samme, så man lander på de mindst skadelige løsninger. Men spares skal der. 

Det er fakta og derfor værd at tage med, hvis man følger den politiske debat.

Her er det også værd at bemærke, at nogle af de nyvalgte politikere gik til valg på, at der skulle styr på økonomien, og at alt skal endevendes i håbet om at kunne gøre tingene mere effektivt og spare, uden at det går ud over velfærden. De synspunkter gik særligt Radikale Venstres Søren Ramsing til valg på sammen med Konservatives Jørgen Nielsen og Venstres Peder Hansen.

Det bliver spændende at se, hvad de kan få sat i gang i den nye kommunalbestyrelse, om de har evnerne til at se muligheder for besparelser, som de genvalgte politikere ikke har haft øje for, og om de formår at vende den dystre udvikling, som professor Kurt Houlberg ser for sig.

Let bliver det ikke. I år skal der i alt spares for 26 millioner kroner. Hvis kommunens særtilskud fremover bliver i samme størrelsesorden som i år, vil der allerede i 2023 mangle 27,2 millioner, og frem mod 2025 vil kommunen mangle 55,8 millioner kroner. 

Det er nedslående tal, og det er ikke for at tage modet fra nogen, at denne klumme slutter så dystert. Men det er fakta og derfor værd at tage med, hvis man følger den politiske debat og de politiske besparelser, som lægger noget af en spændetrøje ned over vores folkevalgte.

Annonce
Ugeavisen Øboen

Drama og dyster skilsmisse: Så kommer der endelig gang i lærredet igen hos Bio Langeland

Annonce
Ugeavisen Øboen

Debat: Ægte flygtningeHolmegård? Ja tak!

Annonce
Ugeavisen Øboen

Debat: Kommunen fattes penge, og S vil bruge penge på et nyt bibliotek

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Debat: Vi har ingen hemmeligheder, men derimod en respekt overfor de mennesker, der ejer ejendomme i Rudkøbing by

Ugeavisen Øboen

GudstjenesterLangeland: Her er din prædikant 23. januar

Ugeavisen Øboen

Ny sportsgren buldrer frem: Floorball har taget Rudkøbing med storm

Ugeavisen Øboen

Se videoen: Sådan skal du sortere mere af dit affald på Langeland

Ugeavisen Øboen

Staten beholder Holmegaard: Skal være buffer for fremtidig asyltilstrømning

Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Ugeavisen Øboen

Stabile varmeregninger, ja tak

Ugeavisen Øboen

Ung mand dømt for vold og brandstiftelse efter smøgtrang: Satte ild i gardin på sit eget værelse to gange

Annonce