Annonce
Ugeavisen Øboen

Øboen mener: Vanskeligt spørgsmål om Rema 1000 i Rudkøbing

Annonce

Bølgerne i debatten om Rema 1000 i Rudkøbing går højt. Kæden har nemlig et ønske om at etablere sig på den gamle gasværksgrund i Rudkøbing, og det er et område, som der i øjeblikket ikke må være detailhandel på,og hvor der er bevaringsværdige huse. Hvis det skal ske, kræver det et politisk flertal.

På den ene side er dem, der mener, at Rema 1000 skal have lov til at slå sig ned lige uden for det eksisterende handelsområde i byen. I den lejr befinder blandt andre borgmester Tonni Hansen, SF, og Kim Welcher fra Dansk Folkeparti sig.

I den anden lejr finder man blandt andre socialdemokraternes René Larsen og Rudkøbing Handelsstandsforening, der er bekymret for, om Rema 1000 vil trække kunder væk fra bymidten og dermed koste specialbutikker livet.

På sociale medier bliver spørgsmål også debatteret ivrigt, og her er ligeledes meget delte meninger. Mange mener, at det vil være en gevinst at få Rema 1000 til Rudkøbing, særligt fordi mange langelændere allerede handler i butikken i Vindeby. Hvorfor så ikke få den handel til Langeland, spørger de? Og så er der dem, der er mere på handelsstandsforeningens side og er bekymret for de eksisterende butikker i Rudkøbing.

Det er et vanskeligt spørgsmål at finde det korrekte svar på. For ingen ved med sikkerhed, om en Rema 1000 lidt uden for det øvrige handelsliv vil koste kunder i midtbyen. Handelsstandsforeningen henviser til en analyse af detailhandlen i Rudkøbing udført af Cowi, som kommunen i sin tid har bestilt for at blive klogere på, hvordan handelslivet i Rudkøbing bedst blomstrer. I den bliver der gjort opmærksom på, at handel uden for bymidten kan trække kunder væk fra de øvrige butikker.


Ingen tvivl om, at det er en vigtig debat. Beslutningen skal igennem det politiske system først i det nye år. Lad os håbe, at debatten og inddragelsen af offentligheden bliver god og ordentlig, så vi får en velovervejet og klog beslutning til gavn for Rudkøbing og for hele Langeland.


Borgmester Tonni Hansen derimod mener, at centrum gerne må udvides til også at omfatte gasværksgrunden, og at det vil fjerne en skamplet og samtidig styrke handlen generelt i byen.

Bevaringsforeningen for Langeland og Strynø har også været på banen og udtrykker bekymring for handelslivet i bykernen, hvis Rema 1000's ønsker om at slå sig ned ved gasværksgrunden bliver til virkelighed. Foreningen er desuden bekymret, hvis planerne kommer til at gøre skade på den bevaringsværdige nordlige husrække på Nørrebro.

"Nørrebro er jo netop en del af det gamle Rudkøbing. Gaden er en af de "forstæder", som i de gode år mellem 1840 og 1860 voksede frem ved de fynske købstæder med rækker af små huse,", lyder det fra bevaringsforeningen, der mener, at der er god plads til en dagligvarebutik mere i det nuværende handelsområde.

Foreningen nævner GERA-komplekset ved Nørrebro eller "Eltriks" pakhus ved Grønnegården som to muligheder. Også biblioteket bliver nævnt som en mulighed. Bevaringsforeningen foreslår en byttehandel, hvor Rema 1000 rykker ind i det nuværende Bibliotek, og hvor Biblioteket rykker ind i "Eltriks" pakhus eller et andet bygningskompleks i bymidten. I debatten er det også foreslået, at biblioteket kan ligge oven på en Rema 1000 på bibliotekets nuværende adresse.

Ingen tvivl om, at det er en vigtig debat. Beslutningen skal igennem det politiske system først i det nye år. Lad os håbe, at debatten og inddragelsen af offentligheden bliver god og ordentlig, så vi får en velovervejet og klog beslutning til gavn for Rudkøbing og for hele Langeland.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Juleudstilling i Nowhuset

Annonce