Annonce
Ugeavisen Øboen

Ørting: Afvisning giver skam, men det kan løses

Sexolog Joan Ørting giver råd til, hvordan man kan undgå afvisninger og skam. Arkivfoto: Asger Ladefoged
Den ene i et parhold kan afvise tilnærmelser, men kan så komme med et andet forslag

Skam er en følelse, som let kan opstå i et parforhold. Blandt andet når der gælder afvisning af tilnærmelser, måske fordi partneren synes, det kommer ubelejlig, eksempelvis hvis det er sent, og partneren hellere vil sove. Men man kan man løse problemet, påpeger sexolog Joan Ørting. Hver fjerde uge er hendes brevkasse her i Øboen afløst af et interview. Vi sætter fokus på skam i anledning af kvindernes internationale kamp- og festdag forleden, 8. marts - hvor dette var fællestemaet.

- Det er ærgerligt, at vi taler i koder, når det handler om sex. I stedet for at være direkte og fortælle partneren, hvad vi kunne tænke os, og den anden gør det samme. Vi taler naturligt om, hvad vi skal have at spise, hvad vi skal i weekenden, og om man skal kigge på et nyt sommerhus eller lignende. Hvorfor ikke også med sex, så det ikke bliver noget, man tænker på som det allersidste, meget sent og med få hormoner i kroppen? Sådan spørger Joan Ørting.

- Kan det ikke hænge sammen med opdragelsen? I min folkeskole foregik seksualundervisningen ved, at vi elever kunne stille nogle spørgsmål anonymt til vores lærer, der lavede en pappostkasse, vi smed sedlerne ned i. Var det ikke med til at vise os, der lige var kommet i puberten eller var på vej, at sex er noget skamfuldt?

- Der kan sagtens være en pointe. Jeg husker fra min skole, at seksualundervisningen for os piger handlede meget om, at vi så en mor-agtig film om, hvordan man får et barn, og så kom vi ned til sygeplejersken, som fortalte om menstruation, og vi fik udleveret bind, svarer Joan Ørting.

- I mit hjem var sex ikke noget, man talte om, og jeg ved fra mange af mine kammerater dengang, at deres forældre heller ikke bragte det på banen. Forældrene regnede med, at den klarede skolen. Er det ikke sådan?

- Jo, det kan meget vel være. Der blev heller ikke talt om det hjemme hos os. Min forældre havde en gang, jeg ikke var hjemme, stillet en stak bøger ind på mit værelse. Bøgerne handlede blandt andet om sex. Jeg syntes, at det var pinligt og noget, man skulle skamme sig over.

Annonce

Myten om frisindede danskere

Og danskernes selvopfattelse af at være frisindede og åbne er helt forkert, mener hun.

- Det er vi generelt overhovedet ikke. At have et afslappet forhold til sex handler ikke om en reklame på en plakat, hvor en ung kvinde spiser en is på en fræk måde, som skal ligne oralsex. Det drejer sig om, at nogle vil tjene penge, siger sexologen.


Man kan foreslå en erotisk weekend, man kan rose hinanden og takke hinanden for at vise initiativ eller noget i den stil.

Joan Ørting, sexolog


- Men hvad er så løsningen på det her?

- Vi skal turde være åbne, fortælle, hvad vi har lyst til, og hvornår vi skal gøre det: Skal det være i aften, vi skal bolle? I morgen tidlig? Skal vi gøre det på en bestemt måde? Altså sætte fokus på noget. Berøringer? Alt det, man kan med munden? Skal der mere lyd på? Men for alt i verden komme forbi det punkt, hvor man mener, at sex er skamfuldt.

En god idé er netop derfor at aftale tingene, mener hun.

- Man kan foreslå en erotisk weekend, man kan rose hinanden og takke hinanden for at vise initiativ eller noget i den stil, fastslår Joan Ørting.

Skam behøver i øvrigt ikke kun at handle om noget, der har med seksuallivet at gøre.

- Skam starter i barndommen, og det sker første gang, barnet får et "neeej, ikke det der”. I det øjeblik, det sker, stivner barnet, og hvis ikke forældrene sørger for at distrahere barnet væk fra skamfølelsen, bliver det i barnet. Hvis forældrene for eksempel siger ”kom, nu går vi ud i køkkenet og tegner en tegning” eller lignende, så opløses skammen, nævner Joan Ørting.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Sølvbryllup

Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Annonce