Annonce
Ugeavisen Øboen

Ørting: Træn dine kys og giv komplimenter

Sexologen Joan Ørting minder om de små ting, der er vigtige. Arkivfoto: Anna Stærbo
Man skal give sig tid til at vise samhørighed, mener sexolog

LANGELAND: Når man vil holde liv i sit parforhold og få det til at blomstre rigtigt, er det vigtigt at huske på de små ting, der kan glæde partneren. Dagligt. Og gerne systematisk. Det mener sexolog Joan Ørting.

Joan Ørting og Øboen har ændret lidt i modellen for brevkassen, så i fremtiden vil Joan Ørting i tre ud af fire uger besvare spørgsmål om samliv og sex fra læserne, mens dens fjerde uge vil bestå af et interview med emne, der er fastlagt på forhånd.

Dette emne må læserne i øvrigt gerne give et bud på. Det er blot at komme med forslag på den sædvanlige adresse for spørgsmål - redaktion@oeboen.dk eller brev til Østergade 18. Man må gerne være anonym.

Annonce

Og i denne uge gælder det altså det, som i hverdagen viser, at man holder af den anden. Viser samhørigheden.

- Det handler blandt andet om de små berøringer. Det kan virke banalt, men det er et tegn på, at man har fokus på partneren og vil gøre en forskel. Det kan være en kærlig hånd på skulderen eller det øverste af ryggen, som man masserer let. Det kan være et kram. Ikke et kram på tre sekunder, men på et halvt minut. Det skulle gerne nå at virke. Prøv at vise, at du mener det, opfordrer Joan Ørting.

Et smil når man også langt med.

- Blikket må meget gerne være glad, når din partner kommer hjem. Det vil være en god idé at stå op af sofaen, hvis du sidder ned. Og man må godt give et kompliment, være nærværende og gøre det klart, at du er glad.

Træn i tungekys

- Og husk, at meget af det her ikke handler om, at man skal have sex bagefter. Hvis det kun drejer sig om sex, så er vi virkeligheden bare ud i, at man udfører onani på hinanden. Det skulle jo gerne handle om, at der virkelig er ægte følelser med i det, tilføjer Joan Ørting.

Her kommer kys ind i billedet som en vigtig faktor.

Hun oplister mindst 14 forskellige måder at kysse på. Vi har ikke plads til alle her, men kan nævne nogle af dem. Der er kindkysset, som signalerer, at man er omsorgsfuld. Der er næsekysset for leg og humor. Der er kysset i panden, som viser, at den anden skal føle sig tryg og elsket. Kysset på øreflippen, som Joan Ørting betegner meget erotisk. Og så er der tungekysset, eller det franske kys, som man også kalder det. Det har en særlig plads.

- Det udtrykker passion, det er en kunstart. Jeg har en øvelse, som folk kan lave, hvis de er med på det, og man får det bedste resultat, hvis det sker dagligt. I den første uge træner man i hvert fald ét tungekys om dagen og helst ét minut. Hvis man vil være sikker på at nå det, kan man stille sit ur på telefonen. I uge to øger man så til to tungekys om dagen, og øvelsen går stadig ud på, at det helst skal være et minut.

- Går det ikke ud over spontaniteten med faste øvelser og ur til at holde øje med, hvor lang tid der er gået?

- Jeg hører ofte mænd, der drømmer om spontan sex - altså, at det ikke er aftalt på forhånd. Det kan godt give frustrationer i et parforhold, at manden gerne vil det spontane, mens det virker bedre for kvinden, at det er noget, hun kan bygge op til. At hun kan forberede sig både fysisk og psykisk og have nogle forventninger til. Lige som når man datede hinanden, svarer Joan Ørting.

Annonce

Den ærlige samtale

Man kan også arbejde regelmæssigt ved en gang om ugen at tage en samtale med partneren.

- Man kan spørge om, hvordan den anden har oplevet dig som kæreste i denne uge. Her kan man også komme ind på det seksuelle. Det møde kan man holde fredag aften eller søndag formiddag for eksempel. Det vigtige er at få det gjort regelmæssigt og få talt ærligt om tingene.

En tredje måde, man kan få det hele til at blomstre på, handler om at skrive ned.

- Man kan gøre det, at man noterer måske 20 punkter på et A4-ark, som gør en glad, og så vise dem til partneren. Læse dem højt for hinanden, ikke det hele på én gang, men nogle af punkterne på en seddel. Og lad den anden gøre det samme. Og hvis det er et punkter nok, så kan man læse ét til to op ad gangen i en tre-ugers tid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Annonce