Annonce
Ugeavisen Øboen

Min mand er blevet en hus-tyran

Sexologen Joan Ørting giver gode råd til Øboens læsere. Arkivfoto: Anna Stærbo
En læsers mand er blevet meget dominerende og kritiserende. Hjælp hvad skal jeg gøre? spørger en læser. Sexolog Joan Ørting svarer hver uge på læsernes spørgsmål om sex og samliv i Øboen.

Han er blevet en hustyran

Hej Joan

Vi har været sammen i 25 år. Han har altid haft mega meget lyst til sex, og vi har også haft et godt sexliv, men nu vil han ændre vores sexvaner hele tiden, og jeg kan ikke følge med. Han taler om sex konstant, og han siger, hvad jeg skal gøre og kritiserer mig, hvis jeg ikke gør det på den måde, han vil have det. Han har også ændret sig som person. Han er blevet meget dominerende og har kraftige meninger om mig som person, og laver hele tiden en konklusion af mig og min fortid, og konklusionerne er ikke positive. Hjælp hvad skal jeg gøre? Livet er blevet en plage for mig. Jeg føler mig ikke noget værd. Vi har snakket om det mindst 100 gange, men som sagt, han ser ikke nogen fejl ved sig selv, det er kun mig, det er galt med!

Vh en rådløs

Annonce

Kære rådløse

Jo dårligere selvværd du har, des mere vil din mand forsøge at nedgøre dig. Det lyder helt urimeligt, men sådan reagerer hus-tyraner, og de bliver ved indtil partneren rejser sig op og svarer igen. Du må vise din mand at du har respekt for dig selv, så vil han også vise dig respekt. Verbalt kan du gøre det ved at droppe at forsvare dig. Når din mand kommer med sin mening om dig, så nøjes med at sige ”Tak for din mening” eller ”Tak fordi du deler dine følelser med mig”. På den måde undgår du at gribe hans nedgørende ord, og tage dem til dig,- så bliver de ovre hos ham. Jeg synes dog, at din nuværende situation kræver, at du en gang for alle skal udtrykke din mening om, hvordan det er at leve med en hus-tyran som ham. Han skal vide, at han misbruger sin magt, ved at gøre dig lille og skamme dig verbalt, og give dig skyld. Du skal ikke finde dig i at han projekterer sit dårlige humør over på dig. Vi må alle sammen tage ansvar for vores humør, og vores behov. Også de seksuelle behov. Vi kan ikke påtvinge andre til at opfylde vores behov. Hvis din mand vil sige noget til dig, og udtrykke et behov, så må han gøre det på en ligeværdig måde. Den vrede, han kaster over på dig, bunder i en kritik, han har på sig selv og sit liv. Det skal han tage ejerskab af. Du kan skabe en konstruktiv samtale, hvis du sørger for at opmærksomheden bliver ovre hos ham. Du stiller spørgsmålene, og han svarer. Så vil fokus være der, hvor det hører til.

Mange kærlige hilsner fra Joan

Annonce

Jeg længes efter ham

Hej Joan

Jeg er en kvinde på 49 år, og jeg har været gift i 30 år. Min mand har haft en affære med en yngre kvinde, som han arbejder med på nogle bestemte opgaver. Han siger det er slut mellem dem. Jeg tror han siger sandheden, men jeg har det rigtig skidt, når jeg ved, at de skal arbejde sammen.

Det gør så ondt at vide, at han har haft sex med en anden, samtidig med at han har sagt til mig, at sex ikke betød noget for ham. Vi har ikke selv haft sex i 3 år, og jeg har tålmodigt ventet på, at han skulle få lyst igen. Når jeg spørger, hvorfor han ikke vil havde sex, siger han, at jeg kigger med bebrejdende øjne, når han kommer hjem, og derfor har han ikke lyst. Men det har jeg jo ikke gjort før, det skete. Jeg kan ikke rigtig finde ud af, om jeg skal blive eller stille ham stolen for døren. Har du et godt råd, jeg elsker ham jo.

Hilsen den ulykkelige

Annonce

Kære Ulykkelige

Hvis du fortsætter i som rollen som den forsmåede og understimulerede hustru, vil forholdet stagnere, og afstanden imellem jer, blive større. For at komme videre, bliver du nødt til at tage nogle vigtige emner op med din mand, som ikke er talt færdigt, førend I har fundet en løsning. Forbered ham ved at ”indkalde til et husmøde” fx. i aften kl. 19.00-21.00, og orienter ham om emnet, men lad være at diskutere det før mødet. Det er dig, der åbner ballet, med at fortælle hvorfor du har taget dette skridt. ”Du kan nemlig mærke, at du ikke er glad, og at du har brug for at få en løsning på jeres manglende sex,- og samlivs situation” Lige nu står du i venteposition og det er på tide, at du kan få flow i dit liv igen. Tal også om, hvad I vil med jeres parforhold på længere sigt. Hvad kan I være fælles om? Hvilke værdier bygger I jeres forhold på? I kan aftale at holde et møde hver uge den næste måned. Se hvor det bærer jer hen. Det er gennem samtalen at vi kan rykke os. Bevidsthed vil altid bære os et nyt sted hen.

Mange varme hilsner fra Joan

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Annonce