Annonce
Ugeavisen Øboen

20 år med julekager i Lohals

Helle Hansen (tv) og Dorthe Andersen kan snart byde indenfor til et jubliuæm i Hedo`s Bageri - julestuen fylder 20. Foto: Bjørn Skjærup
Søndag den 8. december er anden søndag i advent - i Lohals betyder det jubilæum i julestuen hos Hedo's Bageri.
Annonce

LOHALS: I 20 år har Dorthe Andersen og Helle Hansen drevet Hedo's Bageri. Lige så længe har de bagt alt, hvad julen kan begære af godt og søde sager. Hedo's julestue kalder de det. Her kan alle med én eller flere søde tænder, eller dem som blot er nysgerrige, komme forbi og lave deres eget honninghjerte eller få bagværk med hjem til juledagene.

Og selvom de nu runder et skarpt hjørne, har særligt julestuen været en succes lige fra begyndelsen. Det første år var tilmed et bragende ét af slagsen.

- Vi vidste jo ikke, hvor mange der ville komme, så vi havde inviteret familie og venner bare for at være på den sikre side, fortæller Helle Andersen.

Men det endte faktisk med, at der slet ikke var plads til alle dem, som lagde vejen forbi bageriet på Kaptajn Kaasvej 7. Det eneste, de to kvinder måtte høre for, var faktisk deres valg af dato. Den første søndag i advent passede ikke så godt med andre juleaktiviteter i området. Så Helle Hansen og Dorte Andersen tog konsekvensen; året efter var der julestue i bageriet den anden søndag i advent. Og sådan har det været lige siden.

Dorte og Helle i Hedo's Bageri

Den 15. september 2000 åbnede Helle Hansen og Dorte Andersen bageriet på Kaptajn Kaasvej 7. Lige siden har der været julestue på adressen den anden søndag i advent.

I begyndelsen bagte og solgte de to kvinder selv julens mange søde sager til bageriets gæster på dagen. Men de seneste fire år har man selv kunnet forme og skrive på sit eget honninghjerte. Gløggen og æbleskiverne laves også fra bunden. Det samme gælder alt fra fylde chokolader til marcipan og småkager.

En dag hvor man vist roligt kan regne med at gå rund hjem fra bageren.

Annonce

Selv sommerhusgæster spørger

20 år kan virke som meget længe, men med Dorthe Andersens og Helle Hansens ihærdighed har julestuen fået sig noget af et navn. Også blandt folk på den anden side af Langelandsbroen.

- Nogle sommerhusgæster planlægge lige et smut forbi Langeland, når det bliver december. Det passer sjovt nok altid ind med julestuen, forklarer Helle Andersen.

Er man til godt bagværk, er der da også noget at komme efter, mener de to i bageriet.

- Vi kunne godt købe os til forbagte honninghjerter og andre kager, men vi går virkelig meget op i at lave det hele fra bunden, siger Dorthe Andersen med tydelig stolthed i stemmen.

Når det i år er 20. gang med julestuen, bliver det, som det plejer. Alt fra kager til varm gløgg og æbleskiver laves fra bunden. Det hele begynder klokken 13 og varer til klokken 16. Klokken 14 kigger julemanden forbi for at glæde de mindste størrelser.

Sådan bliver det formentlig også næste år, for både Dorthe og Helle vil bage, så længe de kan.

Lige fra den første gang har "julestue" i Hedo`s Bageri været en succes - derfor julebager Helle Hansen og Dorthe Andersen år efter år. Foto: Bjørn Skjærup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Udveksling på Øboen

Annonce