Annonce
Ugeavisen Øboen

Sauna-entusiast: Langeland skal have en sauna i hver en havn

En tur i saunaen med udsigt til Langelandsbroen. Jan Jensen håber det lykkes, at skabe en lang række mindre saunaforeninger rundt omkring på øen, der i fællesskab kan etablere Europas største sauna og gøre Langeland til en saunaø. Foto: Gitte Kjeldal
Jan Jensen er vild med sauna. Han har været med i Det Danske Saunaselskab og sælger saunaer og vildmarksbade. Nu har han sat sig i spidsen for at gøre Langeland til en sauna-ø.

Langeland: Hvis du troede, at sauna var noget, der lå ved siden at gildesalen i 70'er villaen, eller et hjørne svømmehallen, kan du godt tro om igen.

Der findes ovenikøbet en sportsgren, der siden 2005 har holdt DM i Saunagus.  Der bliver konkurreret i disciplinerne: Klassisk gus, Showgus og Teamgus.

Sauna kan have hjul og kommer i mange størrelser og modeller. Jan Jensen fra Snøde ved det, for han sælger saunaer, og nu har han sat sig i spidsen for at få  Langeland gjort til en sauna-ø.

Annonce

Alle havne, campingpladser og feriesteder skal have en sauna, hvis det står til Jan Jensen. Han er selv begejstret for sauna og har været med medlem af bestyrelsen for Det Danske Saunaselskab, der blandt andet står for DM i saunagus.


Saunaturister lægger rigtigt mange penge i et lokalområde. 1500 kroner om dagen, og det er mere end både fiske- og cykelturister.

Jan Jensen


- Sauna er hygge, afslapning og velvære. Man får nogle gode snakke i en sauna. Der er ingen, der slås i en sauna. Forestil dig at sidde i en sauna og meditere og bare slappe af, siger han, der er sikker på, at det vil tiltrække turister mange steder fra.

I spidsen

Han understreger, at saunaprojektet overhovedet ikke skal handle om ham.

- Jeg har bare, efter aftale med Shores, sat mig i spidsen de næste par måneder for at etablere  saunaforeninger rundt omkring på alle havne på Langeland. Vi har interesserede i Lohals, i Rudkøbing,  i Bagenkop - vi mangler faktisk i Spodsbjerg, så hvis nogen er interesseret, skal de bare møde op, siger han.

Ideen er, at foreningerne skal drive deres egen sauna, og at man i fremtiden måske kan samles om sauna som en sportsgren, lyder det begejstret fra Jan Jensen.

Jan Jensen er sammen med hustruen blevet langelænder efter coronaen, hvor han er flyttet til Snøde. Foto: Gitte Kjeldal

- Det ville være fantastisk, hvis Rudkøbing kunne blive hjemsted for Europas største konkurrencesauna med plads til 250-300 mennesker.

- Saunaturister lægger rigtigt mange penge i et lokalområde. 1500 kroner om dagen, og det er mere end både fiske- og cykelturister, siger han.

Annonce

På Tour

Foreløbig kommer Shores' mobile sauna rundt til alle havne på Langeland efter et bestemt skema. Touren startede i Lohals i sidste uge, derefter var den i  Rudkøbing, hvor den holdt ved sejlklubben. Henover weekenden holde saunaen i Hesselbjerg og midt i næste uge i Spodsbjerg. Senere kommer den til Bagenkop og tilbage til Rudkøbing igen.

Hele kalenderen kan ses på facebooksiden Sauna Langeland, hvor man også kan følge udviklingen i etableringen af foreningerne.

Mens saunaen er på tur på Langeland, koster det 25 kroner pr. gang at benytte den. Og der gælder i øjeblikket særlige coronaregler, nemlig at  saunaen skal rengøres efter bestemte anvisninger, og at man kun må være fire ad gangen. Saunaen kører på strøm.

Jan Jensen har været fastboende langelænder siden foråret. Da coronaen slog til, flyttede han og hans hustru til Snøde, her havde de i forvejen et fritidshus, som nu er blevet deres faste bopæl. De har stadig en lejlighed i København.

Jan Jensen er selvstændig erhvervsdrivende og sælger saunaer og vildmarksbade, desuden arbejder han som sagkyndig vurderingsmand.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Dyreinternater er stopfyldte: År efter år stiger antallet

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Konservative på Langeland: På forgæves jagt efter kvindelige  og unge kandidater

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Debat: Langeland er en økonomisk karklud

Ugeavisen Øboen

Gudstjenester søndag den 19. september: Otte muligheder på Langeland

Ugeavisen Øboen

Skæbnens time nærmer sig for Langelands Elforsyning: Rokade på flere bestyrelsesposter

Ugeavisen Øboen

Hvordan bliver Langeland Kommune endnu vildere? Markedsdag på Langelands Efterskole skal skubbe på øen

Ugeavisen Øboen

- Meget sorte skyer truer i horisonten over Langelands økonomi: Nyt krisebudget strammer rebet om ældre og rammer udsatte børn, unge og voksne

Ugeavisen Øboen

Hæder til spejdere på Langeland: 20.000 kroner skal bruges til to shelters

Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Ugeavisen Øboen

Humøret var i bund efter lukning: Så fik portør og sygeplejerske ideen til et sygehuskor i Rudkøbing

Ugeavisen Øboen

Bryllup

Ugeavisen Øboen

Bryllup

Ugeavisen Øboen

Masser af gæster på Langeland: På besøg "hemmelige" steder og fortællinger på dialekt

Ugeavisen Øboen

Debat: Drop besparelser i ældreplejen

Ugeavisen Øboen

Debat: Her lades alt håb ude

Ugeavisen Øboen

Debat: - De seneste år er pengene fosset ud af kommunekassen, og den er et ynkeligt syn ved årets udgang

Søsiden

Skoleskibet Danmark klar til nyt togt: Kaptajnen er fra Troense

Ugeavisen Øboen

Langelands særtilskud: Brutal revanche for nederlag med udrejsecenter

Ugeavisen Øboen

Udsatte kloakker: Undgå klam overraskelse på toilettet

Ugeavisen Øboen

Alsang på Torvet foran Rudkøbing Sognehus

Ugeavisen Øboen

Ørting tager de fem erotiske sprog under behandling: Ny bog fra ekspert i sex- og samliv

Ugeavisen Øboen

Da Ahlefeldt bortførte arvingen til Tranekær

Ugeavisen Odense

Så er det nu, hvis havens frø skal sikres til næste år

Annonce