Annonce
Ugeavisen Øboen

Sauna-entusiast: Langeland skal have en sauna i hver en havn

En tur i saunaen med udsigt til Langelandsbroen. Jan Jensen håber det lykkes, at skabe en lang række mindre saunaforeninger rundt omkring på øen, der i fællesskab kan etablere Europas største sauna og gøre Langeland til en saunaø. Foto: Gitte Kjeldal
Jan Jensen er vild med sauna. Han har været med i Det Danske Saunaselskab og sælger saunaer og vildmarksbade. Nu har han sat sig i spidsen for at gøre Langeland til en sauna-ø.
Annonce

Langeland: Hvis du troede, at sauna var noget, der lå ved siden at gildesalen i 70'er villaen, eller et hjørne svømmehallen, kan du godt tro om igen.

Der findes ovenikøbet en sportsgren, der siden 2005 har holdt DM i Saunagus.  Der bliver konkurreret i disciplinerne: Klassisk gus, Showgus og Teamgus.

Sauna kan have hjul og kommer i mange størrelser og modeller. Jan Jensen fra Snøde ved det, for han sælger saunaer, og nu har han sat sig i spidsen for at få  Langeland gjort til en sauna-ø.

Alle havne, campingpladser og feriesteder skal have en sauna, hvis det står til Jan Jensen. Han er selv begejstret for sauna og har været med medlem af bestyrelsen for Det Danske Saunaselskab, der blandt andet står for DM i saunagus.


Saunaturister lægger rigtigt mange penge i et lokalområde. 1500 kroner om dagen, og det er mere end både fiske- og cykelturister.

Jan Jensen


- Sauna er hygge, afslapning og velvære. Man får nogle gode snakke i en sauna. Der er ingen, der slås i en sauna. Forestil dig at sidde i en sauna og meditere og bare slappe af, siger han, der er sikker på, at det vil tiltrække turister mange steder fra.

Annonce

I spidsen

Han understreger, at saunaprojektet overhovedet ikke skal handle om ham.

- Jeg har bare, efter aftale med Shores, sat mig i spidsen de næste par måneder for at etablere  saunaforeninger rundt omkring på alle havne på Langeland. Vi har interesserede i Lohals, i Rudkøbing,  i Bagenkop - vi mangler faktisk i Spodsbjerg, så hvis nogen er interesseret, skal de bare møde op, siger han.

Ideen er, at foreningerne skal drive deres egen sauna, og at man i fremtiden måske kan samles om sauna som en sportsgren, lyder det begejstret fra Jan Jensen.

Jan Jensen er sammen med hustruen blevet langelænder efter coronaen, hvor han er flyttet til Snøde. Foto: Gitte Kjeldal

- Det ville være fantastisk, hvis Rudkøbing kunne blive hjemsted for Europas største konkurrencesauna med plads til 250-300 mennesker.

- Saunaturister lægger rigtigt mange penge i et lokalområde. 1500 kroner om dagen, og det er mere end både fiske- og cykelturister, siger han.

Annonce

På Tour

Foreløbig kommer Shores' mobile sauna rundt til alle havne på Langeland efter et bestemt skema. Touren startede i Lohals i sidste uge, derefter var den i  Rudkøbing, hvor den holdt ved sejlklubben. Henover weekenden holde saunaen i Hesselbjerg og midt i næste uge i Spodsbjerg. Senere kommer den til Bagenkop og tilbage til Rudkøbing igen.

Hele kalenderen kan ses på facebooksiden Sauna Langeland, hvor man også kan følge udviklingen i etableringen af foreningerne.

Mens saunaen er på tur på Langeland, koster det 25 kroner pr. gang at benytte den. Og der gælder i øjeblikket særlige coronaregler, nemlig at  saunaen skal rengøres efter bestemte anvisninger, og at man kun må være fire ad gangen. Saunaen kører på strøm.

Jan Jensen har været fastboende langelænder siden foråret. Da coronaen slog til, flyttede han og hans hustru til Snøde, her havde de i forvejen et fritidshus, som nu er blevet deres faste bopæl. De har stadig en lejlighed i København.

Jan Jensen er selvstændig erhvervsdrivende og sælger saunaer og vildmarksbade, desuden arbejder han som sagkyndig vurderingsmand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Juleudstilling i Nowhuset

Ugeavisen Øboen

7 years of Lukas Graham

Ugeavisen Øboen

Vi skændes så det brager

Ugeavisen Øboen

Min mand er blevet en hus-tyran

Ugeavisen Øboen

Følelser og fornuft

Annonce