Annonce
Ugeavisen Øboen

Asketræer måtte lade livet

Fældningen af de store asketræer foregår ad flere arbejdsgange. Først fjernes kronerne og grene, inden stammerne fældes. Foto: Karl Edvard Hansen
Med blandede følelser blev der sidste mandag sagt farvel til tre asketræer på Strynø Kirkes nordside. Træerne er ramt af en svampesygdom og bliver nu til brænde for øens beboere.
Annonce

STRYNØ: Mandag den 24. februar stod HedeDanmark Fyn for en større træfældningsopgave på Strynø Kirkegård. Tre asketræer skulle fældes på grund af den udbredte svampesygdom, asketoptørre, som bliver mere og mere almindelig blandt asketræer i Danmark.

– Det er lidt vemodigt at skulle sige farvel til dem, da det er træer, som har stået her de sidste 150 til 180 år, fortæller Claus Aagaard, som er graver på kirkegården.

Han fortæller videre, at der er tale om træer, som på grund af sygdommen kategoriseres som såkaldte risikotræer. Altså træer, der har en højere risiko for at vælte, knække eller tabe store grene.

- Træerne kunne jo reelt udføre en fare for både mennesker og hele den kulturarv, som kirkegården består af, så det er også en byrde, vi nu slipper for, siger Claus Aagaard.

En 40 meter høj kran transporterer de store trædele henover kirkegården og ud på en plads på den anden side af kirken. Foto: Karl Edvard Hansen
Annonce

Stort maskineri

Det er HedeDanmark Fyn, der har varetaget den store opgave på kirkegården på Strynø, som er foregået ad flere arbejdsgange.

Først startede man op mandag sidste uge med at fjerne kroner og grene, hvilket foregik fra en 38 meter høj lift og en 40 meter høj kran, som løftede de store trædele ud over kirkegården til en plads, hvor de blev bearbejdet til flis og brænde.

I den næste arbejdsgang blev stammerne fældet og også gjort til brænde, ligesom området blev stubfræset. I denne proces konstaterede David Nygård, assisterende projektleder ved HedeDanmark Fyn:

- Hele vores vurdering af træerne holder stik. Kævlerne er simpelthen ædt op af råd og svamp, så det kunne i løbet af et par år virkelig være endt galt.

Udover at have vurderet træernes tilstand har David Nygård stået for hele planlægningen i projektet.

- Alene transporten har været en udfordring, da vi er kommet med et maskineri på i alt 45 ton, som først skulle transporteres med færgen og dernæst skulle over på en stille og rolig ø og operere på kirkegården.

- Men vi er kommet godt i mål og har udført arbejdet så skånsomt, som vi kunne. Liften, som altså er en edderkoppelift, har nærmest kravlet rundt mellem gravstenene, og der, hvor vi kørte, havde vi lagt store jernplader ud for at beskytte området, som har været udfordret på grund af de store mængder regn, vi har fået, fortæller David Nygård.

Annonce

Varme og biodiversitet

Strynø Kirkegård huser endnu fire asketræer, som står på sydsiden, og på et af dem har man fjernet kronen, mens stammen får lov at stå.

- Det gør vi for at skabe grobund for insektlivet og fremme biodiversiteten på kirkegården, men alle træerne vil blive vurderet på længere sigt, for at vi kan afdække, om de bliver til risikotræer, fortæller Claus Aagaard.

De allerede fældede træer kommer dog også til at gøre gavn, da de vil blive anvendt som gratis brænde for øens beboere.

- Der er tale om cirka 60 rummeter, så det vil da kunne give en besparelse rundt om i hjemmene, siger Claus Aagaard.

Han fortæller, at der på et møde i menighedsrådet vil blive lavet en plan for, hvordan fordelingen skal foregå.

David Nygård (t.h.), assisterende projektleder i HedeDanmark Fyn, og graver Claus Aagaard er tilfredse med tingene, som projektet skrider frem. Karl Edvard Hansen
Fire asketræer på sydsyden får lov at stå, men med løbende vurdering af deres sikkerhed. Træet bag Claus Aaagaard skal af med krone og grene for at blive bosted for insekter og kryb. Foto: Karl Edvard Hansen
Efter træerne var blevet fældet, blev det for alvor bekræftet, at der var tale om risikotræer, da de var fyldt med råd og svamp. Privatfoto
Her er en maskinpark på cirka 45 ton kørt ombord på færgen for at sætte kursen mod Strynø. Alt i alt har projektet på øen krævet stor planlægning. Foto: Karl Edvard Hansen
Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Kusketræf på Skovsgaard

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Fynsk sanger på Skovsgaard

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce