Annonce
Ugeavisen Øboen

Bådebro skal hjælpe sejlere og kajakroere: Byder trods mod barske bølger og blæst ved strand på Sydlangeland

John Ejstrup ved rampen, som Sydlangeland Kommune i sin tid etablerede.Foto: Michael Lorenzen
Ny forening skal skabe mulighed for en bådebro ved Bukkemose Strand - initiativgruppe på seks personer står bag, og alle interesserede må være med

BUKKEMOSE STRAND: Sådan en hverdagseftermiddag i starten af november med skarp sol og blid vind ved Bukkemose Strand ser Storebælt ikke så dramatisk ud. Men forholdene kan være helt anderledes barske med hårde bølger og bidende blæst. Så kan sejlere, der skal sætte en båd eller lignende i vandet fra rampen neden for p-pladsen for enden af Slåvænget, komme ud i problemer.

- Jeg har ofte oplevet situationer, hvor to mand må holde en båd, og en tredje have styr på bådtraileren, og jeg har set, hvordan en enkeltperson ikke har haft en jordisk chance for at få båden sikkert i - eller op igen for den sags skyld, men er blevet væltet omkuld af bølgerne, fortæller John Ejstrup.

Hans kone og han har sommerhus ved netop Bukkemose Strand, og han er initiativtager til et projekt, hvor man vil etablere en bådebro i forbindelse med rampen. Han understreger, at det ikke er hans bro, og at der i øvrigt er en seks-mands arbejdsgruppe involveret.

Annonce

- Vi ønsker en anløbsbro, hvorfra man på sikker måde kan få mindre joller, kajakker og andre fartøjer eller paddleboards i vandet og få dem op igen uden problemer. Det kan også være dykkere, herunder undervandsjægere, eller børn, som fisker krabber, der kan have glæde af en sådan bro, fortæller John Ejstrup.

Vil skaffe flere turister

Han bor selv i landsbyen Bredbjerg nær Morud på Nordfyn, men holder meget af kyststrækningen på Langeland, og han og de andre i arbejdsgruppen vil gerne være med til at skaffe endnu flere turister her til øen.

- Jeg er selv interesseret i at fiske, og det kunne for eksempel være flere tyske lystfiskere, som lejer båd her lokalt for at komme ud på bæltet. Jeg ved godt, at kvoten for torsk netop er sat ned til én pr. lystfisker pr. dag, men det kan jo være midlertidigt. De gode tider for fiskeri kan vende tilbage igen om nogle år, siger John Ejstrup.

Han har sporet velvilje hos sin kontaktperson i teknik- og miljøafdelingen i Langeland Kommune og håber, at også det politiske system vil give lov til en bådebro, når der er udarbejdet et konkret forslag med ditto ansøgning.

I første omgang arbejdede man ud fra en idé om en bro på 20 meter ud i havet og med to dækmoler med sten.

- Men det er vi gået bort fra igen. Det ville vi aldrig opnå tilladelse til fra Kystdirektoratet. Så nu går planerne på en bro på 15-20 meters længde og med mulighed for at fortøje mindre både. Det bliver altså uden dækmoler. Materialevalget er vi ikke helt klare på endnu, fortæller han.

Derfor er det heller ikke helt muligt at give et bud på prisen, men noget med 5-600.000 kroner kunne et overslag lyde.

Annonce

Kystprojektet Shores bakker op

Også kystprojektet Shores, som Langeland Kommune står bag, har været inde over. Her er man helt med på ideen, men økonomisk er det ikke muligt at støtte.

Derfor må det blive fonde og lignende, man skal have fat i. Til det formål kræves en forening, og her er man langt fremme.

Bukkemose Strand er et godt udgangspunkt for en fisketur. Foto: Michael Lorenzen

Nyskabelsen skal hedde Foreningen for anløbsbro ved Bukkemose Strand og være hjemmehørende i Langeland Kommune. Der er stiftende generalforsamling torsdag den 18. november fra kl. 19 hos John Ejstrup på adressen Udsigten 4, Bukkemose. Han ser meget gerne, at folk tilmelder sig på forhånd.

En formel forening er nødvendig for at kunne sende ansøgninger om penge til projektet.

Der er fem grundejerforeninger i området Bukkemose Strand med samlet 188 sommerhuse. John Ejstrup understreger, at den nye forening intet har med grundejerforeningerne at gøre.

- Foreningen for anløbsbro ved Bukkemose Strand bliver selvstændig med egen økonomi og med eget juridisk ansvar. Vi vil også tegne vores egen forsikring. Men vi har naturligvis luftet ideen og ønsket over for grundejerforeningerne, nævner han. John Ejstrup mødte selv personligt op ved tre af generalforsamlingerne.

De fleste grundejerforeninger var positivt stemt. En enkelt ønskede ikke broen.

- Men det var på det tidspunkt, hvor vi arbejdede med det store projekt med dækmolerne. Nu er det noget andet, siger John Ejstrup.

Annonce

Badebro meget populær

Foreningen er i øvrigt ikke kun for folk med sommerhus ved Bukkemose Strand. Alle andre, der vil være med, kan blive medlem. Han kan for eksempel forestille sig, at beboere i nærmeste landsby, Tryggelev, kunne tænke sig at gå med.

John Ejstrup håber på stor interesse, og han henviser til, at badebroen en lille smule syd for rampen er blevet meget populær. Den blev etableret for fem-seks år siden, sættes op til maj og tages ned ved den normale badesæsons afslutning i september-oktober.

To andre bådebroer

Den pågældende rampe er etableret midt i 1990erne og stammer dermed fra den daværende Sydlangeland Kommune. Den er blevet renoveret for en halv snes år siden af Langeland Kommune.

Der findes to lignende bådebroer som den, man ønsker at etablere, men et stykke væk, dels i Spodsbjerg, dels i Bagenkop.

- Bådebroen skal være helårs, og uanset materialer skal den være så robust, at kun en hård isvinter vil kunne gøre skader på den.

Brugerne må gerne være med til at betale for driften.

- Foreløbig er det vigtigste at få ansøgningen udarbejdet og godkendt samt skaffe midler til at få bådebroen anlagt. Så regner jeg med, at det andet går lettere. Måske kan det være noget med 35 kroner pr. gang, man anvender bådebroen, men jeg går ikke ind for en bom, som man ser nogle andre steder. Vi stoler på folk.Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Kan fugle jule? Tag en vintertur til Sydlangeland

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Ny forening vil give en hånd: Voksenvenner for unge dannes på Langeland

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Det knitrer og sitrer på Langeland: Initiativet driver værket

Ugeavisen Øboen

Jule-udstilling med diverse kunst

Ugeavisen Øboen

Nye folk i fin loge

Ugeavisen Øboen

Efterskole-klumme: Grønnere glæde på Langeland

Ugeavisen Øboen

- Black Friday nærmer sig: Sådan navigerer du i tilbudsjunglen

Ugeavisen Øboen

Bagenkoppernes nye icebreaker: Ny van(d)vittig festival på Sydlangeland

Ugeavisen Øboen

Debat: René Larsen er en hædersmand

Ugeavisen Øboen

Mini-kursus: Bliv en bedre samtalepartner og skab motivation hos andre

Ugeavisen Øboen

Kom på 11 kilometers vandretur

Ugeavisen Øboen

Langelandsrevyen får flere tusind kroner til LED-skærm

Ugeavisen Øboen

Åbent Hus - Maleri og Keramik

Ugeavisen Øboen

Kommunen i ny velfærdsaftale: Giv dit bidrag til bedre kvalitet i ældreplejen

Ugeavisen Øboen

Debat: Bæredygtig bosætning på Strynø og Langeland

Ugeavisen Øboen

Støttegruppe for nuværende og tidligere kræftramte: Tovholder er selv ramt af senfølger

Ugeavisen Øboen

Tonni, det kan du ikke være bekendt

Ugeavisen Øboen

En uge i lokalpolitikernes fodspor: - De mente, jeg var gået fra forstanden

Ugeavisen Øboen

Debat: VUC vil være et boost til nogle af vores unge

Ugeavisen Øboen

Så kan der søges julehjælp: Røde Kors på Langeland og Lions Club vil uddele pakker

Ugeavisen Øboen

Debat: Visioner og retning for fremtidens Langeland

Ugeavisen Øboen

Gudstjenester 14. november

Ugeavisen Øboen

Langelandsk eks-borgmester fik kanonvalg: Bjarne Nielsen fra Bagenkop klar til regionsrådet

Annonce