Annonce
Ugeavisen Øboen

Børn er under massivt pres på sociale medier: - De er udsat for en masse ting, der ikke er egnet til dem

Tiane Møller Albrechtsens mobil lå hjemme, da nogen ringede fra Hviderusland. De var nok ude efter hendes penge, men fik aldrig kontakt med hende. Foto: Michael Lorenzen
Børn er under massivt pres på sociale medier, hvor de bliver mødt med en masse, de ikke har forudsætninger for at vurdere eller gennemskue. Det er vigtigt at klæde børnene på, og derfor trak Humble Skole 4. klasse ud af det normale skema en dag i sidste uge for at se nærmere på løgnen.

HUMBLE: - Så var der en, som spurgte, om ikke vi skulle være venner. Den anden spurgte, hvor gammel jeg er. Og der var en masse andre spørgsmål, men han ville ikke fortælle om sig selv. Jeg tror i hvert fald, at det var en mand. Måske gik der en halv time. Så sagde jeg det til mig mor, og så blokerede vi ham. Jeg var nok en lille smule bange for ham.

Ordene kommer fra Lærke Frandsen Andersen. Hun går i 4. klasse på Humble Skole, der i sidste uge havde trukket en hel dag ud af det normale skoleskema for at dykke ned i løgnen og blive klogere på dens faldgruber.  For med børns massive indtræden på sociale medier har løgnen mulighed for at nå længere rundt end nogensinde før - og ikke mindst mulighed for at gøre langt mere skade end tidligere.

Lærke Frandsen Andersen var i gang med en spil, da en ukendt person spurgte, om ikke de skulle være venner. Personen ville vide alt om hende, men ikke selv oplyse noget. Til slut fik Lærke og hendes mor personen blokeret på nettet. Foto: Michael Lorenzen

Projektet hedder "Dynamo-dysten", som forlaget Alinea står bag, er et tilbud til landets 4. klasse. Kenneth Jakobsen er forlagsredaktør ved Alinea og forklarer, at målet ved "Dynamo-dysten" er at fremstille undervisningsmateriale, der er i øjenhøjde med eleverne.

Annonce

- I dag ved vi, at børn udsættes for alt muligt, også ting, der ikke er egnet til dem. Vi skal give dem de nødvendige kvalifikationer, så de kan færdes og få gode oplevelser og samtidig have den fornødne kildekritiske sans, siger han.

Falske personer

Børn og unge bliver blandt andet udsat for, at nogle udgiver sig for at være en andre, end de reelt er for at opnå kontakt. Det sker blandt andet i onlinespil og andre sociale platforme.

Tiane Møller Albrechtsen - også elev i 4. klasse på Humble Skole - har været udsat for at blive kontaktet på Snapchat.

- Jeg skulle fortælle om mig selv, men han ville ingenting fortælle. Jeg så dog ikke telefonen, for jeg havde den ikke med, og den var låst inde derhjemme. Så vi fandt først ud af det bagefter, fortæller Tiane Møller Albrechtsen.

Hendes far gennemgik telefonen og det nummer, der var ringet fra. Det viste sig at være fra Hviderusland.

- De var nok nogen, der var ude på at tage mine penge. Jeg har talt med nogle andre, som har prøvet det samme, nævner hun.

Annonce

Snydt i Pokemonhandel

Andreas Ratlov Berg har prøvet at blive snydt i forbindelse med spillet "Pokemon Go', hvor en anden ville bytte Pokemonfigurer.

- Det var en handel. Jeg gav den anden en figur, heldigvis ikke en af mine bedste, men jeg fik aldrig nogen igen, nævner Andreas Ratlov Berg, som plejer at ignorere en henvendelse, hvis det er fra en, han ikke kender.

Andreas Ratlov Berg har været udsat for, at nogen snød ham på nettet, da der skulle byttes Pokemonfigurer. Foto: Michael Lorenzen

For lærer Pia Larsen, som gennemgik "Dynamo-dysten" sammen med 4. klasse, handler det meget om balancen mellem at lære eleverne om den digitale verdens farer og på den anden side ikke skræmme dem fra vid og sans.

- Vi har allerede tidligere undervist eleverne i teknologiforståelse, og så kalder vi ikke dagen her for digital dannelse. Det er alt for kedeligt, så det er noget med løgn i stedet. Og så skal de også kende forskellene mellem en "hvid løgn" og det, som er mere alvorligt, påpeger Pia Larsen.

Annonce

Forskellige løgne

En "hvid løgn" kan for eksempel være, hvis man ikke vil afsløre en jule- eller fødselsdagsgave for sit barn. Selv ville Pia Larsen en gang forære sin ene datter en fingerring i julegaven. Pigen var på dette tidspunkt kun fem år, og ringen skulle gerne passe, så Pia Larsen tog datteren med under det påskud, at datterens jævnaldrende kusine skulle have fingerringen.

- Jeg sagde til min datter, at de nok havde samme størrelse finger, så den nok passede. Min datter var godt nok meget sur over det, men blev da glad, da hun så endte med at få ringen til jul, tilføjer Pia Larsen.

Pia Larsen forklarer 4. klassen, at man ikke skal tro på alt, hvad man finder på nettet. Foto: Michael Lorenzen

Forældrene er naturligvis vigtige i forløbet. Man kan reagere, hvis ens barn har været udsat for noget ved at gøre opmærksom på det, så andre advares eller får at vide, at deres barn ikke er alene.

En fjerde af eleverne i klassen var udsat for noget andet - nok lidt mere harmløst og nærmere i den drillende afdeling. Under et pakkespil dystede alle deltagerne om en flot, grøn pakke. Da spillet var slut, og den glade vinder gik i gang med at pakke ud, var det mest avispapir, som var indeni. En rigtig "snydepakke".

Kan en mand blive gravid?

De seneste uger har diskussionen bølget frem og tilbage om den amerikanske rapper og sangskriver, der i forbindelse med udgivelsen af sit nye album fremstod gravid. 

Billeder og videoer af den gravide mand florerede verden over og har mødt en del kritik. For mens nogle mener, at det er i orden, har andre sat spørgsmål ved, om det er hensigtsmæssigt at "snyde" børn på den måde. 

I "Dynamo-dysten" indgik også en øvelse, hvor man kunne se, hvordan man enkelt kan ændre et ansigt via internettet.

4. klassen har selv prøvet. Flere elever havde lavet nogle voldsomme forvrængninger af ansigter eller at give sig selv stort fuldskæg, men der var også et eksempel på en dreng, der let kunne ændre ansigtet til en lille piges.

Annonce

Det kræver læring

Der er i "Dynamodysten" også en lille fortælling, der handler om en dreng, som taler med en jævnaldrende pige. I drengens hjem må man gerne prutte, men da han slår en prut under samtalen med hende, bliver han flov og siger, at det var en kat. Hun bliver nysgerrig og vil gerne se katten og får chancen, da drengens mor inviterer hende og hendes mor på et glas saftevand.

Der er naturligvis ingen kat. En tilhørende øvelse gik så ud på, at eleverne tænker videre på, hvad der kunne være sket.

- Begrebet dynamo skal signalere, at man nogle gange selv skal gøre en indsat for at få lys. Noget af det her handler om at udfordre børnene på læseglæde og få dem motiveret til at gå i gang med bøger, siger Kenneth Jakobsen fra forlaget Alinea.

Tre gode råd til forældre

1. Børn og unge skal føle sig trygge ved at fortælle sine forældre om ting, de oplever online. Det bliver e vlandt andet ved, at man som forælder engagerer sig og spørger nysgerrigt - og ikke dømmende - til sit barns online-liv. 

2. Undersøg selv som forælder, hvad de forskellige online-fora er for at forstå, hvad ens barn befinder sig i. 

3. Forældre skal være en mur, som barnet kan spille bold op ad. Forældre skal fortælle, at det ikke altid er sandheder, man finder online, at man skal være kritisk. Forældrene skal betragte sig selv som en støtte for børnenes i deres brug af sociale medier. 

- Undersøgelser viser, at børn og unge er optaget af humor og det uhyggelige. Læseglæden kan fanges ind via faglitteratur, og man kan bruges nogle værktøjer herfra til også at få dem til at læse fiktion/skønlitteratur, nævner han og understreger, at børn og unge skal lære at have forudsætninger for at begå sig på nettet og sociale medier i det hele taget.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Debat: Stop med at klynke og formøble værdien af Langeland

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Er VUC på vej tilbage til Langeland?: - Idéen er virkelig god

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Ny bog viser alt om Langeland: Sådan bor vi, her er vores arbejde og her dyrker vi idræt og går i biffen

Ugeavisen Øboen

Debat: Skal Rema afgøre dit kryds 16. november?

Ugeavisen Øboen

Masser af spændende badminton: Stort stævne på Langeland

Ugeavisen Øboen

Elever lærte at passe på lastbiler

Ugeavisen Øboen

Gudstjenester 24. oktober: Sådan kan du komme i kirke på Langeland og Strynø

Ugeavisen Øboen

Ny frisør kører rundt på Langeland: Annemette tager ud med saks og shampo

Ugeavisen Øboen

Skiftedag på kendt restaurant på Nordlangeland: Kroejer fra Tullebølle overtager Jans café og Spisehus

Ugeavisen Øboen

Langelændere inviteres til debat

Ugeavisen Øboen

En ordentlig mavepuster til Langeland: Torskekvoten næsten barberet helt væk

Ugeavisen Øboen

Ombudsmanden kræver svar i sag om udrejsecenter: - Det er fandeme klar tale

Ugeavisen Øboen

Vandretur fra Lindelse Nor til Rudkøbing

Ugeavisen Øboen

Skål i Bagenkop-bryg: Årets vinderøl fra Shoreskonkurrencen er klar til at blive hældt i glassene

Ugeavisen Øboen

Formand svarer på kritik: - Det handler om det principielle

Ugeavisen Øboen

Hun siger sin mening uden omsvøb: Mød sosu-hjælper fra Langeland, der er talerør for 400 kolleger

Ugeavisen Øboen

Gudstjenester 17. oktober

Ugeavisen Øboen

Bag Danmarks mest populære dansktopband: Se filmen i Bio Langeland

Ugeavisen Øboen

Hvorfor forsvinder gamle præstegårde?

Ugeavisen Øboen

Håndboldstjerne tog Langeland med storm: Verdensmester på besøg hos nyt klubsamarbejde

Ugeavisen Øboen

Fire legender på Langeland: Har Gud haft en kæreste?

Ugeavisen Øboen

Debat: - Retorik og sprogbrug tager overhånd: Annonce om Rema i Øboen skævvrider tingene

Ugeavisen Øboen

Debat: Venstre går ind for en aktiv bymidte og konkurrence på lige vilkår

Annonce