Annonce
Ugeavisen Øboen

Besparelser rammer socialt skævt

Annonce

LÆSERBREV: Langeland Kommune har og skal fortsat slås med en eksplosiv, skæv demografisk, social og økonomisk udfordring, fordi vi er et attraktivt sted at bo for såvel socialt udsatte som den kreative klasse.

Det lyder som en modsætning, fordi det både koster og giver penge i kassen. Men sådan er det nu en gang, som livet er, og alligevel ikke.

Det er jo ingen hemmelighed, og forstå det hvem der kan, at Langeland både har landets højeste kommuneskat på 27,8 procent og en kedelig danmarksrekord med fattige børnefamilier, der er en økonomisk udfordring. Samtidig er der en glædelig rekord med ældre borgere på +65 år, der for manges tilfælde er tilflyttere og fra dag et er et stort aktiv, fordi de gør en forskel, men senere i livet, når de runder, skal vi sige de 80 år, får behov for kommunal ældreomsorg. Så har vi balladen.

Så det er alvor, det her. Set i de to perspektiver, fordi vi skal se fremad:

Senest har det alene i år kostet Langeland Kommune tocifrede millionbeløb i tillægsbevillinger til henholdsvis 1) det specialiserede socialområde til foranstaltninger for udsatte/sårbare børn og 2) pleje og omsorg på ældreområdet, fordi det er uforudsigelige og uregerlige sagsområder.

Det koster kassen, og det ændrer regeringskiftet fra blå til rød blok desværre ikke umiddelbart på.

Derfor er mit budskab: Det er en klasseklar forpligtelse for den socialdemokratiske regering, støttet af SF, Enhedslisten og de uberegnelige Radikale, at de finder fælles fodslaw, når der her i sommer skal forhandles om kommunernes økonomi i 2020, at der sker en omfordeling af pengene. Ellers er det utroværdigt, når de snakker øget og styrket kommunal velfærd. Og kommunal udligning, forstås!

Det grønne aftryk må ikke spænde ben for den røde velfærd. Det er to sider af samme sag.

Folketinget har et stort ansvar for, at tingene, altså den kommunale service, hænger demografisk, socialt og økonomisk, altså landsdækkende, retfærdigt sammen i landets kommuner. Træerne vokser ikke ind i himlen, uden vi har begge ben på jorden.

Også på Langeland, hvor alle børn og ældre skal have et godt liv. Det har vi altså ikke råd til selv at skabe.

Langeland Kommune er afhængig af og skal stå først for, når der skal falde millioner af fra staten og den kommunale udligning til udfordrede/fattige kommuner, som kæmper for sine borgere og sin selvstændighed.

Langeland Kommune har netop været igang med en kedelig sparerunde midt i en et budgetår, der også rækker ind i 2020, med fyringer af medarbejdere. Det er ikke det, Langeland Kommune har brug for, tværtimod. Vi har behov for kommunale medarbejdere, der har ro og lyst til at løfte opgaven, fordi besparelser i skoler, børnehaver og på ældreområdet rammer skævt, det vil sige de udsatte og sårbare borgere, både børn og voksne. Det fremgår af høringsvarene, og det kan vi ikke være bekendt.

På længere sigt skal det hele selvfølgelig udmøntes i en ny og mere retfærdig mellemkommunal udligningsreform, hvor rige og fattige kommuner bliver ligestillet.

Langeland Kommune skal gå forrest med borgmester Tonni Hansen (SF) sammen med bestyrelsen i Kommunernes Landsforening, når der skal forhandles med den socialdemokratiske regering.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce