Ude i de langelandske landsbyer, på gårde og huse af bindingsværk, var det oprindelige, at alt blevet kalket ”over stok og sten” - det vil sige over det hele. Det går man aldrig galt med. Men sort opstreget bindingsværk med hvidkalkede eller helt lyst gule tavl er også okay; det er dog fynsk.
Derimod hører stærke kulører ikke hjemme her. Tavl og tømmer i stærke farver overlevede fra 16-1700-tallets farveglæde i Østjylland i egnen mellem Kolding og Randers. Det øvrige land blev præget af 1800-tallet kalk og diskrete farver.
Det samme gælder byerne. En by som Rudkøbing var i hele 1800-tallet præget af hvidtekalk eller af empirens lyse jordfarver: Med et stænk okker eller lyserødt, lysegrønt eller lyseblåt. Klare, men aldrig stærke farver. Her og der ser man dog en mørkere gul kalkfarve, f.eks. i sprøjtehuset i Grønnegade.
Lyse farver
I 1700-tallet brugte Flåden en kraftig jernvitriol-farve, som man bl.a. ser på Nyboder. Herfra bredte farven sig til skipper- og søfartsbyer som Dragør og Skagen, hvor det blev den lidt lysere ”skagengul”. Også i købstæderne fik vi bygninger med okkerkalket murværk. Men i den store byggeperiode fra o. 1840 til 1870, som i høj grad har skabt helhedspræget i de fynske købstæder, brugte man senempirens lyse farver.
Da man omkring 1920 fik sans for bindingsværket som ”romantisk”, begyndte nogle at male tavlene røde – eller lade dem stå i røde mursten. Og med hensyn til murstenshusene fra slutningen af 1800-tallet, skal man i farverne huske, at de pudsede eller malede detaljer i murværket har skullet ligne sandsten.
Svært at ramme rigtigt
Brug derfor enten lys grå eller sandfarve, der er lysere end murværket. Det samme gælder som regel de pudsede og kalkede huse (bortset fra døre og vinduer, der i 1800-tallet først var hvide, senere ofte brune eller ”hollandsk” grønne).
Det kan være svært at finde den rigtige farve. Men heldigvis har Langeland Kommune lavet en udførlig vejledning i gode farver til Rudkøbings gamle bydel. Den hedder ”Rudkøbing i farver” og kan findes som bilag til Lokalplan 77, den bevarende lokalplan for den indre by.
Byggeskik og brug
Øboen har spurgt Bevaringsforeningen Langeland og Strynøs bestyrelse, om den vil dele ud af sin viden. Det har bestyrelsen sagt ja til - og det er blevet til en serien "Byggeskik og brug", som vi løbende vil bringe i Øboen.
Indlæggende vil være skrevet af Bevaringsforeningens bestyrelse - nogle gange af en fra bestyrelsen, andre gange vil der have været flere om det.
Bestyrelsen består af: formand Peter Dragsbo, kasserer Ole Davidsen, Michael Martin Jensen, Connie Schleimann-Jensen, Elna Krogsmose, Palle Aagaard, Till Thomsen.
En anden mulighed er et skaffe sig det ”farvekort”, som Flügger har udgivet i samarbejde med Nationalmuseet og foreningen ”Historiske Huse” (www.flugger.dk/ farver-til-dit-hjem/ farvekort).