Annonce
Ugeavisen Øboen

Byggeskik og brug: Når landbrug pynter på landskabet

Frederiksberg ved Hennetved. Indkørsel ad en allé med stendiger. Peter Dragsbo.
Bevaringsforeningen tager hatten af for dem, der har mulighed for og vilje til at gøre Langeland kønnere, lyder det i denne uges "Byggeskik og brug", som løbende tager forskellige emner op i Øboen.
Annonce

Landbruget er under heftig beskydning i disse år. Og sandt er det, at storlandbrugets monokultur har gjort indhug i både hegn og små friarealer samtidig med, at agerlandets natur med harer, viber, agerhøns og lærker er reduceret mere end den ”vilde” natur, som mange bekymrer sig om.

Men når vi kommer til gårdene og deres omgivelser, ser man mange steder en stor bevidsthed om, hvordan landbruget ”præsenterer sig”. I nogle egne er der faktisk gamle traditioner for pyntelighed, hvor landmændene i over 100 år har keret sig om både bygninger, haver og indkørsler. Det gælder blandt andet det østlige Sønderjylland og det meste af Fyn – og heldigvis også Langeland, hvor de store gårde som regel har sørget for et smukt ansigt udadtil.

I 1700-tallet anlagde mange herregårde alléer i landskabet for at vise, at man havde magt over landskabet. Det ser man her på øen blandt andet ved Tranekær, Nedergård, Skovsgård og Fårevejle.

Annonce

Alléerne breder sig

I 1800-tallet bredte alléerne sig til de større gårde, som f.eks. Frederiksberg ved Hennetved, hvor der er indkørsel af en fornem allé, kantet af træer og stendiger. Men også i vore dage er der blevet anlagt alléer og trærækker ved gårdene.

Allé til en stor gård ved Løkkeby. Peter Dragsbo.

Ved Løkkebyvej ser man blandt andet to store gårde, hvor den nordligste, nr. 69, har en smuk gammel allé – mens der ved de sydligste, nr. 81, for nogle år siden blev anlagt en ny lang allé.


Alt det ville man aldrig have gjort på en kvæggård i Midtjylland, hvor der fra gammel tid er tradition for ustandseligt at bygge om og bygge nyt og derfor fylde halvdelen af landskabet med møddinger, ensilagekuler, skure og opkørt jord.


Et meget smukt anlæg ser man ved gården "Eliselund" på Helletoftevej. Her ligger gården ud til vejen, så en indkørselsallé ikke har været mulig – men så har ejeren udlagt en bred græsrabat langs Helletoftevej med en lang trærække, mens gårdens bygninger på den anden side af vejen er indrammet af smukke klippede bøgehække. En fornøjelse for dem, der færdes på de kanter!

Annonce

Langtidsinvestering

Alléer er jo en langtidsinvestering; måske er det første næste generation, der kan nyde at køre til gården under skyggefulde kroner. Alligevel plantes de over hele landet – ved de store gårde på Haderslevegnen er en allé en af de traditionelle sølvbryllupsgaver.

"Eliselund" ved Helletofte. Rabat med trærække og klippede hække. Peter Dragsbo.

Også ved den store kvæggård på Sønderskovvej ved Sønder Longelse ser man omtanken. For nogle år siden blev gården udvidet, og man tænkte: ”Det ligner jo en krigsskueplads” med jordbunker, opgravninger og vognspor – men i dag er det hele civiliseret med rabatter og kanter, græs og buske. Alt det ville man aldrig have gjort på en kvæggård i Midtjylland, hvor der fra gammel tid er tradition for ustandseligt at bygge om og bygge nyt og derfor fylde halvdelen af landskabet med møddinger, ensilagekuler, skure og opkørt jord.

Byggeskik og brug

Øboen har spurgt Bevaringsforeningen Langeland og Strynøs bestyrelse, om den vil dele ud af sin viden. Det har bestyrelsen sagt ja til - og det er blevet til en serien "Byggeskik og brug", som vi løbende vil bringe i Øboen.

Indlæggende vil være skrevet af Bevaringsforeningens bestyrelse - nogle gange af en fra bestyrelsen, andre gange vil der have været flere om det.

Bestyrelsen består af: formand Peter Dragsbo, kasserer Ole Davidsen, Michael Martin Jensen, Connie Schleimann-Jensen, Elna Krogsmose, Palle Aagaard, Till Thomsen.

Naturligvis kræver det både mentalt og økonomisk overskud at sørge for orden i den målestok – et overskud, der nok ikke findes ved de mange småhuse på øen, hvor bilvrag, byggeaffald og ukrudt har taget magten. Men alligevel vil vi i Bevaringsforeningen tage hatten af for dem, der har mulighed for og vilje til at gøre Langeland kønnere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Juleudstilling i Nowhuset

Annonce