Annonce
Ugeavisen Øboen

Byggeskik og brug: Når landbrug pynter på landskabet

Frederiksberg ved Hennetved. Indkørsel ad en allé med stendiger. Peter Dragsbo.
Bevaringsforeningen tager hatten af for dem, der har mulighed for og vilje til at gøre Langeland kønnere, lyder det i denne uges "Byggeskik og brug", som løbende tager forskellige emner op i Øboen.

Landbruget er under heftig beskydning i disse år. Og sandt er det, at storlandbrugets monokultur har gjort indhug i både hegn og små friarealer samtidig med, at agerlandets natur med harer, viber, agerhøns og lærker er reduceret mere end den ”vilde” natur, som mange bekymrer sig om.

Men når vi kommer til gårdene og deres omgivelser, ser man mange steder en stor bevidsthed om, hvordan landbruget ”præsenterer sig”. I nogle egne er der faktisk gamle traditioner for pyntelighed, hvor landmændene i over 100 år har keret sig om både bygninger, haver og indkørsler. Det gælder blandt andet det østlige Sønderjylland og det meste af Fyn – og heldigvis også Langeland, hvor de store gårde som regel har sørget for et smukt ansigt udadtil.

I 1700-tallet anlagde mange herregårde alléer i landskabet for at vise, at man havde magt over landskabet. Det ser man her på øen blandt andet ved Tranekær, Nedergård, Skovsgård og Fårevejle.

Annonce

Alléerne breder sig

I 1800-tallet bredte alléerne sig til de større gårde, som f.eks. Frederiksberg ved Hennetved, hvor der er indkørsel af en fornem allé, kantet af træer og stendiger. Men også i vore dage er der blevet anlagt alléer og trærækker ved gårdene.

Allé til en stor gård ved Løkkeby. Peter Dragsbo.

Ved Løkkebyvej ser man blandt andet to store gårde, hvor den nordligste, nr. 69, har en smuk gammel allé – mens der ved de sydligste, nr. 81, for nogle år siden blev anlagt en ny lang allé.


Alt det ville man aldrig have gjort på en kvæggård i Midtjylland, hvor der fra gammel tid er tradition for ustandseligt at bygge om og bygge nyt og derfor fylde halvdelen af landskabet med møddinger, ensilagekuler, skure og opkørt jord.


Et meget smukt anlæg ser man ved gården "Eliselund" på Helletoftevej. Her ligger gården ud til vejen, så en indkørselsallé ikke har været mulig – men så har ejeren udlagt en bred græsrabat langs Helletoftevej med en lang trærække, mens gårdens bygninger på den anden side af vejen er indrammet af smukke klippede bøgehække. En fornøjelse for dem, der færdes på de kanter!

Annonce

Langtidsinvestering

Alléer er jo en langtidsinvestering; måske er det første næste generation, der kan nyde at køre til gården under skyggefulde kroner. Alligevel plantes de over hele landet – ved de store gårde på Haderslevegnen er en allé en af de traditionelle sølvbryllupsgaver.

"Eliselund" ved Helletofte. Rabat med trærække og klippede hække. Peter Dragsbo.

Også ved den store kvæggård på Sønderskovvej ved Sønder Longelse ser man omtanken. For nogle år siden blev gården udvidet, og man tænkte: ”Det ligner jo en krigsskueplads” med jordbunker, opgravninger og vognspor – men i dag er det hele civiliseret med rabatter og kanter, græs og buske. Alt det ville man aldrig have gjort på en kvæggård i Midtjylland, hvor der fra gammel tid er tradition for ustandseligt at bygge om og bygge nyt og derfor fylde halvdelen af landskabet med møddinger, ensilagekuler, skure og opkørt jord.

Byggeskik og brug

Øboen har spurgt Bevaringsforeningen Langeland og Strynøs bestyrelse, om den vil dele ud af sin viden. Det har bestyrelsen sagt ja til - og det er blevet til en serien "Byggeskik og brug", som vi løbende vil bringe i Øboen.

Indlæggende vil være skrevet af Bevaringsforeningens bestyrelse - nogle gange af en fra bestyrelsen, andre gange vil der have været flere om det.

Bestyrelsen består af: formand Peter Dragsbo, kasserer Ole Davidsen, Michael Martin Jensen, Connie Schleimann-Jensen, Elna Krogsmose, Palle Aagaard, Till Thomsen.

Naturligvis kræver det både mentalt og økonomisk overskud at sørge for orden i den målestok – et overskud, der nok ikke findes ved de mange småhuse på øen, hvor bilvrag, byggeaffald og ukrudt har taget magten. Men alligevel vil vi i Bevaringsforeningen tage hatten af for dem, der har mulighed for og vilje til at gøre Langeland kønnere.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Fin donation til H.C. Ørstedselskabet: Sjældent legat i guld

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Fotoudstilling i galleri: "Efterladt" viser ting, som samfundet har forkastet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Ugeavisen Øboen

Sommerudstilling i Nowhuset samler 34 Langelandske kunstnere under ét tag

Ugeavisen Øboen

Scenen er sat med 2. Verdenskrig på Langeland: - Vi må aldrig glemme ondskaben, mener Bodil Jørgensen

Ugeavisen Øboen

Carstens og Anna Maríns fristed skal også blive langelændernes: Drømmen om at åbne deres eget er nu virkelighed

Ugeavisen Øboen

Landskamp på torvet er vigtig for Rudkøbings genåbning

Ugeavisen Øboen

Tre søskende i samarbejde: Ny og børnevenlig café i Rudkøbing

Søsiden

Sjældent jubilæum: Aktiv Rudkøbing-sejler i over 60 år

Ugeavisen Øboen

Fra turen til Christiansborg Slotsplads

Ugeavisen Øboen

Første Open By Night for ny handelsstandsformand: -Jeg kan ikke tage rosen som nylig tiltrådt formand

Ugeavisen Øboen

Kran på Bagenkop Havn dyrere end forventet: Havn må selv betale leasing

Ugeavisen Øboen

Den unge Ørsteds vandring ud i livet: Anderledes form for teater på Langeland

Ugeavisen Øboen

Når et lokalsamfund rejser sig i vrede

Ugeavisen Øboen

Jegind forlod toppolitik i Odense og blev embedsmand på Langeland: Man bliver slidt af 22 år i politik, men det har jeg først opdaget på den anden side

Ugeavisen Øboen

Jack giver gerne en hånd med til fest, og når det spidser til

Ugeavisen Øboen

Øboen mener: Langeland bliver slået tilbage med et udrejsecenter

Ugeavisen Øboen

Langelandsk advokat går efter borgmesterposten: - Der er for meget, der er foregået bag lukkede døre

Ugeavisen Øboen

To gode film på plakaten i Bio Langeland

Ugeavisen Øboen

Tesfaye blev mødt af 2000 langelændere med et klart budskab: Langeland siger nej

Ugeavisen Øboen

Foredrag med kendt havemand

Ugeavisen Øboen

Så er det tid til en tur på biblioteket på Langeland: Materialer skal afleveres - eller kommer der gebyr på

Ugeavisen Øboen

Udstilling om flygtninge: EU-politiker vil vise, hvordan de har det

Annonce