Annonce
Ugeavisen Øboen

De er eksperter i at lokke nye folk til øen: Stolte strynboer vinder årets sydfynske initiativpris

Den Sydfynske Initiativpris blev uddelt søndag d. 24. april på Korinth Kro, der vandt prisen i 2021. Foto: Katrine Becher DamkjærFoto: Katrine Becher Damkjær
Strynboerne kunne næsten ikke begribe, at de havde vundet årets sydfynske initiativpris, da den søndag blev uddelt på Korinth Kro. Med til prisuddelingen var tre ukrainske kvinder, som har boet på Strynø i en måned, og som elsker alt ved det lille ø-samfund.

Korinth: - Nejjjjj, hvor skal vi feste på vej hjem med færgen, fløj det ud af munden på Eva Knudsen, da det gik op for hende, at hun og resten af Strynø Beboerforening og Strynø Bosætningsgruppe havde vundet årets sydfynske initiativpris.

Søndag eftermiddag blev prisen uddelt på Korinth Kro, og selvom juryen har haft seks gode initiativer at vælge imellem, havde det ikke været svært at beslutte, at prisen denne gang skulle gå til strynboerne.

Det afslørede juryformanden Finn Kyhn, som også er formand for Foreningen Korinth Kro.

Annonce

- Strynø Bosætningsgruppe og beboerforening har vist, at det er vigtigt at gøre noget - også selvom det er på trods og imod alle odds. De har med sand pionerånd vist overfor det etablerede samfund, at det godt kan lade sig gøre at realisere en drøm. De har knækket koden for bosætning på øerne, sagde han.

Strynø har i årtier kæmpet for at øge sit indbyggertal, og øen har i dag 220 indbyggere (en stigning på 5 procent i forhold til 2017) , hvoraf 37 af dem er flyttet til i 2021.

Ni ukrainere er blevet øboere

Tre af dem er Julia, Susan og Lida, der kommer fra Ukraine. De blev kørt fra Polen til Strynø af en gruppe strynboere, og de er glade for, de nu er havnet i det lille, trygge ø-samfund, hvor de har boet siden 8. marts.

En af de nominerede, Almira Vojnikovic, Rudkøbing, gør en masse arbejde for de ukrainske flygtninge. Hun kom selv som bosnisk flygtning i 1995 og var mødt op til uddelingen af prisen, blandt andre med sin niece, Amilia på to år. Foto: Katrine Becher Damkjær

- Strynø er et smukt og roligt sted at bo, og lokalbefolkningen er meget venlige og hjælpsomme. Det er det bedste sted for os at være lige nu. Strynboerne er fantastiske, fordi de prøver at forstå vores situation. De bruger masser af tid på at sætte sig ind i det land, vi kommer fra, samt den situation, som Ukraine er havnet i, sagde Julia.

Julia og Lida (med pigen på armen) var med til uddelingen af Den Sydfynske Initiativpris på Korinth Kro. De er ukrainske flygtninge og har boet på Strynø siden den 8. marts. Foto: Katrine Becher Damkjær

Susan havde ingen forventninger, da hun blev kørt mod Danmark.

- Derfor er jeg også meget lettet over, at jeg er endt på Strynø. Vi er blevet budt velkommen med åbne arme. Det eneste, vi har lidt problemer med, er sproget, men vi arbejder på at lære lidt dansk, fortalte hun.

Der bor i øjeblikket ni ukrainere på Strynø.

Med prisen følger en check på 30.000 kroner, men øboerne har endnu ikke besluttet, hvad pengene skal gå til.

Strynboerne jubler, da det går op for dem, at de har vundet initiativprisen. I midten ses Eva Knudsen og til højre er det Kirsten Havemann. Foto: Katrine Becher Damkjær

Eva Knudsen fra bosætningsgruppen har dog tidligere udtalt, at pengene skal komme samtlige 220 øboere til gode, og at de 30.000 kroner måske kan bruges på at shine købmandsbutikken lidt op, som i dag fremstår gammel og nedslidt.

Strynø har i øvrigt vundet flere store priser i den senere tid. Øen har for nyligt vundet titlen som årets ø, og det er heller ikke længe siden, at øens akutberedskab fik Region Syddanmarks Frivillighedspris.

Den Sydfynske Initiativpris

Det er Fyns Amts Avis, der står bag Den Sydfynske Initiativpris. Prisen blev præsenteret, da avisen fyldte 150 år i 2013 og uddelt første gang det følgende år.

I år var i alt 25 initiativer indstillet, og ud fra den pulje var seks blevet nomineret. Udover Strynø Beboerforening og Strynø Bosætningsgruppe var også Købmanden i Lundeborg, Almira Vojnikovic (bosnisk flygtning, der hjælper andre flygtninge på Langeland), Pastry By Holst & Riess (bageriet i Humble på Langeland), Tåsinge Frugthave og Line Lee Jensen (initiativtager og tovholder fra Sind Aktivitetsgruppe i Svendborg) nomineret.

Juryen, som har stået for at nominere og kåre en vinder, består af Finn Kyhn (formand for juryen og formand for foreningen bag Korinth Kro), Pia Skovshoved (klummeskribent hos Fyns Amts Avis og tidligere musikskoleleder i daværende Gudme Kommune, Uffe Strandby (tidligere forstander på Gymnastikhøjskolen i Ollerup), David Brandenhoff (initiativtager til Kaffeklubben i Sønderrenden i Marstal), Helle Ravn (forhenværende museumsinspektør på Langeland, frivillig i Medicinhaverne, Tranekær) og Caspar Troest Jørgensen (redaktionschef på Fyns Amts Avis).

Med prisen følger 30.000 kroner.

De mange priser får dog ikke strynboerne til at hvile på laurbærrene.

- Vi kæmper videre, men vi er selvfølgelig glade for alt den hæder, vi får i øjeblikket, sagde Kirsten Havemann, som er med i Strynø Beboerforening.

Annonce

- I er alle vindere

De øvrige nominerede måtte altså gå tomhændet hjem fra Korinth, men som juryformanden understregede, er der ingen tabere i denne prisuddeling.

- I er alle vindere - både i jeres lokalsamfund og i jeres omgangskreds. I må ikke glemme, at I alle er med til at skabe noget ganske særligt, sagde Finn Kyhn.

Den Sydfynske Initiativpris er indstiftet af Fyns Amts Avis og blev første gang uddelt i 2014.

Prisen er tidligere gået til blandt andre Medicinhaverne i Tranekær, Ærøxpressen i Marstal og sidste år var det Korinth Kro, som løb med sejren. Rikke Bekker, chefredaktør på Fyns Amts Avis, glæder sig over, at prisen bliver taget så godt imod.

- Nu står vi her på Korinth Kro, som stod til at skulle rives ned. Ja, faktisk var bulldozeren allerede bestilt, forstår jeg. Men i stedet blev den reddet, fordi lokale kræfter kæmpede for det. Det er derfor, at denne pris er blevet indstiftet. Den hylder dem, som går en ekstra mil, og den hylder jer, der er med til at gøre Sydfyn til et fantastisk sted at være, sagde hun.

Der er tradition for, at vinderen af Den Sydfynske Initiativpris afholder næste års prisuddeling, og derfor uddeles Den Sydfynske Initiativpris i 2023 på Strynø.

Thomas Holst Riess fra Pastry by Holst & Riess fortalte om problemerne med at slå sig ned som iværksætter i Humble på Langeland. Selvom han og hustruen havde friværdi, var det svært at låne penge hos bankerne og realkreditforeningerne på grund af beliggenheden. Foto: Katrine Becher Damkjær
Der blev budt på kaffe og lun kringle, da Den Sydfynske Initiativpris søndag blev uddelt på Korinth Kro. Foto: Katrine Becher Damkjær
Strynboerne blev både glade og overraskede, da de hørte, at de havde vundet prisen. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Ugeavisen Øboen

Langelands stednavne

Annonce
Ugeavisen Øboen

Sølvbryllup

Annonce
Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Et svært dilemma: Skal man altid vælge det lokale tilbud, blot fordi det er lokalt, eller har man ret til at tage noget andet?

Ugeavisen Øboen

Forårskoncert i Skrøbelev Kirke med Gospelkoret Salos

Ugeavisen Øboen

Ledigheden falder igen: 121 færre arbejdsløse på Langeland end for et år siden

Ugeavisen Øboen

Hæsblæsende action med Doktor Strange in the Multiverse of Madness: Danmarkspremiere i Bio Langeland

Ugeavisen Øboen

Debat: Langelandske borgere gidsler i politisk spil på Christiansborg

Ugeavisen Øboen

Sådan kan du hjælpe demente og deres pårørende: Særligt fokus på butikslivet denne gang

Ugeavisen Øboen

Masser af nye unge ansigter i brugsen: Fremtidens uddelere og salgschefer tager en tørn, mens de fleste faste holder ferie

Annonce