Annonce
Ugeavisen Øboen

Debat: Det kan ikke være rigtigt, at landbruget får hele skylden for forurening af grundvandet

- Det kan ikke være rigtigt, at landbruget får hele skylden for meget af forurening af grundvandet. Hvad med det, der bliver brugt i private haver og i husholdninger, i virksomheder, offentlige steder, lyder det fra Arne Egelund, der kritiserer avisen og Nis Rattenborg for en artikel bragt 9. januar. Genrefoto: Henrik Reintoft

Debat: Vedrørende artiklen med Nis Rattenborg bragt 9. januar. Artiklen handler om fem  Langelandske vandværker. Jeg mener, at det var på sin plads, inden avisen bringer ovennævnte artikel, at I brugte lidt tid på research. Måske det var en god ide at forhøre sig hos de implicerede vandværker.

Der er ingen vandboringen på Langeland, der er lukket på grund af forurening. De fem Langelandske vandværker har til sammen 36 boringer, der er i drift, og kører på VLT-styring, så de skiftevis kører. Så der bliver ikke overpumpet fra nogle boringer.

Bagenkop vandværk plus tre boringer er lukket på grund af nedslidning og problemer med lidt saltvand. Tullebølle har lukket tre boringer på grund af for lidt grundvand, men har tre kørende stadigvæk. Langelands Forsyning har lukket én i Lejbølle på grund af, at den er slidt ned.

Annonce

Hesselbjerg og Humble vandværker henter vandet nede i 40 til 50 meter dybde og har ingen problemer. Der sker ikke overpumpning fra nogle boringer.

I dag pumpes kun halvt så meget vand op, som vi har tilladelse til. I 1980 pumpede vandværkerne 1.650.000 m3 op. I 2015 pumpede vandværkerne 1.100.000 m3 op. Jeg har ikke lige de sidste data, men kan skaffe dem.

Med hensyn til fremtiden er samtlige fem vandværker på Langeland serieforbundet, så vi er godt rustet, hvis der sker noget. Der er sikkerhedsalarm på alle vandværker og boringer. Der bliver taget vandprøver jævnligt på vandværkerne og boringer samt videoinspektion i boringerne.

Der er ingen vandboringen på Langeland, der er lukket på grund af forurening.

Der er ikke noget vand i undergrunden i området omkring Rudkøbing og noget af Tullebølle, så vandet bliver hentet i på Nord- og Sydlangeland.

Med hensyn til at beskytte områderne omkring boringer er vi i god dialog med landmændene med BNBO-aftaler og med kommunen. Det blev startet op i 2020, men der er sket forsinkelser på grund af corona.

Det kan ikke være rigtigt, at landbruget får hele skylden for meget af forurening af grundvandet. Hvad med det, der bliver brugt i private haver og i husholdninger, i virksomheder, offentlige steder m.m. Der mangler noget kontrol.

Annonce
Ugeavisen Øboen

Drama og dyster skilsmisse: Så kommer der endelig gang i lærredet igen hos Bio Langeland

Annonce
Ugeavisen Øboen

Debat: Ægte flygtningeHolmegård? Ja tak!

Annonce
Ugeavisen Øboen

Debat: Kommunen fattes penge, og S vil bruge penge på et nyt bibliotek

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Debat: Vi har ingen hemmeligheder, men derimod en respekt overfor de mennesker, der ejer ejendomme i Rudkøbing by

Ugeavisen Øboen

GudstjenesterLangeland: Her er din prædikant 23. januar

Ugeavisen Øboen

Ny sportsgren buldrer frem: Floorball har taget Rudkøbing med storm

Ugeavisen Øboen

Se videoen: Sådan skal du sortere mere af dit affald på Langeland

Ugeavisen Øboen

Staten beholder Holmegaard: Skal være buffer for fremtidig asyltilstrømning

Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Ugeavisen Øboen

Stabile varmeregninger, ja tak

Ugeavisen Øboen

Ung mand dømt for vold og brandstiftelse efter smøgtrang: Satte ild i gardin på sit eget værelse to gange

Annonce