Annonce
Ugeavisen Øboen

Den kloge smed fra Helnæs: En familiesaga om andelstiden

Forfatter Valle Hansen med hans nye bog "Den kloge smed fra Helnæs". Bogen udkom d. 11. september i år. Pressefoto
Annonce

Anmeldelse af: Valle Hansen: Den kloge smed fra Helnæs, forlaget Mellemgård, Odense 2020

Langelands rimsmed, Valle Hansen, som i 2019 udgav sin egne muntre erindringer, ”Valles verden”. Han har nu skrevet en lille familiesaga med oldefaderen Hans Larsen på Helnæs som hovedpersonen, som vi følger fra fødsel til død (1842-1914) sammen med sine forældre, søskende, børn og venner. Men ”Den kloge smed fra Helnæs” er meget mere end en familiehistorie. Den er faktisk også en fremragende, kort, klar og indlevet introduktion til ”andelstiden”.

”Andelstiden” er den almindelige betegnelse for tiden mellem 1864 og 1914, hvor det danske landbosamfund blev ændret i bund og grund. Alle, der hælder til den tro, at ”gamle dage” var stille og rolige, og først vore dage er præget af fart og forandring, må tro om.

Nok sad slægterne på deres gårde og familierne blev i sognet (bortset fra dem, der vandrede til byerne eller udvandrede). Men i ét slægtled oplevede de overgangen til det nye demokrati og de folkelige bevægelser, jernbaner og fabrikker, sukkerroer og tærskeværker, elektricitet og telefon, indrammet af de slesvigske krige, hvor Danmark tabte Sønderjylland, til 1. Verdenskrig, som muliggjorde Genforeningen.

Alt dette ser vi i ”Den kloge smed fra Helnæs” i mikroperspektiv. Samtidig ser vi, hvordan den nye tid påvirkede alt og alle i det ellers så isolerede lokalsamfund. Det gamle fællesskab blev langsomt opløst, efterhånden som man delte sig efter politiske og religiøse anskuelser, og ”de små” fik nye chancer over for ”de store”, hvad enten det var de store bønder eller egnens herregård.


”Den kloge smed fra Helnæs” bør læses af mange andre end kendere af Valle Hansen eller interesserede i Helnæs historie.

Peter Dragsbo


Det var denne forandring, som gav kloge mennesker som Hans Larsen en chance. Som den lokale ”Ole opfinder” kunne han med kendskab til ny teknik udvikle bl.a. en varmedrevet blæsebælg eller den lokale udgave af roesåmaskinen. Med et højskoleophold fik han nye horisonter, der rakte langt ud over Helnæs – og herfra kom han tilbage vågen, bevidst og med en digterisk åre.

Opbruddet i de gamle magtforhold gjorde det muligt, at ”husmanden” kunne ende som sognerådsformand. Men den, der for alvor fik Hans til at blomstre, først som elev, siden som diskussionspartner, var den menneskevenlige lærer Runge, der i bogen lyser som en sol mellem gamle spanskrørs-lærere og sorte præster.

”Den kloge smed fra Helnæs” bør læses af mange andre end kendere af Valle Hansen eller interesserede i Helnæs historie. Bogen er nemlig en hel lille danmarkshistorie, der på forbilledlig vis kombinerer den lille og den store fortælling. Historien kunne gælde for næsten alle sogne i det østlige Danmark – så hvorfor ikke bruge den som skolebog?

Jeg har kun to små anker: Den ene er, at der burde være nogle billeder af det gamle og det nye fra den tid på Helnæs. Den anden er, at Valle Hansen får skrevet, at slaget ved Isted var mod ”preusserne”. Men borgerkrigen 1848-50 var mellem danskerne i Kongeriget og slesvig-holstenerne i Hertugdømmerne.

Men kort sagt: ”Den kloge smed fra Helnæs” er den bedste skildring af landbosamfundets møde med den nye tid, siden jeg i 1980´erne studerede de små vestjyske stationsbyer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Fine skud af isfugle

Ugeavisen Øboen

Ørtings brevkasse

Annonce