Annonce
Ugeavisen Øboen

Det bliver et svært - og spændende - valg

Fra et tidligere valg. Dengang det handlede om at få slået Langeland sammen til én kommune. Arkivfoto: Kim Rune

Som ung sportsjournalist i Holstebro i midten af 1980erne var en af de ugentlige opgaver i vinterhalvåret at foretage en opringning til en lokal håndboldtræner for den klub, der på det tidspunkt var egnens flagskib. Det var i 3. division, og forventningen fra min ledelse var en foromtale på 70-80 linjer af weekendens kamp.

Det var ingen let øvelse for hverken træneren eller mig. Hun havde ikke lyst til at blive forstyrret på sit arbejde, som var i en butik, og jeg havde i sagens natur i forvejen mange timer på bladet, som lå uden for "normal" arbejdstid, da det meste sport er i aftentimerne eller weekender. Så denne ene dag skulle udtalelserne helst i hus inden klokken 16.

Vi fandt frem til en løsning og enedes om, at jeg måtte ringe til hende på arbejdet, men skulle  være indstillet på, at hun straks lagde røret på, hvis der kom kunder, og at jeg så måtte prøve senere.

Annonce

Men jeg husker det især, fordi hun altid som indledning nævnte, at "det bliver en svær kamp". Når jeg forelagde hende den kendsgerning, at det sagde hun også ugen før og også forrige gang, svarede hun kort "jamen, det bliver en svær kamp".

Sådan har jeg det også med det forestående kommunalvalg, der rykker tættere og tættere på. Efterhånden som partierne har fundet de navne, som skal stå på deres lister, tegner der sig et billede af, at det bliver et svært valg - ikke nødvendigvis for dem, der skal sætte et kryds, men  for dem, der vil forudse resultatet med en vis troværdighed i behold.

Der skal naturligvis tages det forbehold, at ikke alle partier har deres bud klar endnu, og der er nogle, hvor ikke alle kandidaterne på plads. Men de fleste er i den grad på plads.

Både i Fyns Amts Avis og her i Øboen har vi præsenteret lister i det omfang, de er halvfærdige eller lukket. Alle partier i den nuværende kommunalbestyrelse har udpeget spidskandidat, og de fleste har det samlede felt klar, omend nogle mangler at få gjort rækkefølgen færdig.

Erfaringsmæssigt udgør juli en pause i den politiske debat, men når ferien for de fleste er slut, kommer der "kul på kedlerne", og kampen om de 15 stole i byrådsalen i Rudkøbing kan for alvor gå i gang, lige som man alle andre steder i Danmark skal til at positionere sig.

Det bliver naturligvis en fest for kommunalpolitikerne og deres baglande, for os i medierne, for de sociale medier, for valgforskere, herunder eksperter udi vælgervandringer og andet godtfolk, og netop kommunalpolitik udmærker sig jo ved, at alverdens lokale dagsordener overskygger de tydeligere ideologiske spørgsmål, der mest er en sag for Christiansborg.

Og når krydserne er sat, alliancer indgået, og poster fordelt, kommer analytikerne for alvor på banen. Hvorfor gik det, som det gjorde? Hvilke sager var afgørende? Hvilke personlige sympatier og ditto uvilje fik indflydelse? Hvem høstede frugterne af at være velforberedte, og hvem fik omvendt at mærke, at man ikke bør overlade noget til tilfældighederne?

For fire år siden havde jeg en anden arbejdsfunktion og skulle ikke dække kommunalvalg, men kunne holde fyraften kl. 15.30 og i stedet følge det hele på tv. Det svarede til at snyde et barn for juleaften.

Herfra skal ikke lyde noget bud på udfaldet på Langeland - for det bliver jo et svært valg. Men nok så interessant at følge.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Gudstjenester på Langeland og Strynø: Se listen for den 25. juli

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Dansk premierefilm i Bio Langeland

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Gule cyklister på Langeland: 'Kølle' har hevet færingerne med hjem

Ugeavisen Øboen

Mindeord: Liva var en rigtig Bagenkopper

Ugeavisen Øboen

Klumme: Vild med vilje - eller efter behov

Ugeavisen Øboen

Debat: En sommerhilsen til Langeland - en livslang kærlighed

Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Ugeavisen Øboen

En af Langelands største sønner og glemt – Carl fra Jesbjerg og det Amerikanske eventyr

Ugeavisen Øboen

Kræmmerne i Kædeby har altid sommergæster: Mange danskere i år - og de køber noget

Ugeavisen Øboen

Ung kvinde fra Rudkøbing hædret: Vinder pris fra fagforening for at sætte positivt præg på undervisning

Ugeavisen Øboen

Udvalg belønner foreningers engagement: Får samme tilskud efter hårdt år

Ugeavisen Øboen

Langelandske billeder til lands og vands: 12 fotojournalist-studerende udsender bog med 10 historier

Ugeavisen Øboen

Natteravne gør klar til fuld genåbning: Vil gerne være flere på Langeland

Ugeavisen Øboen

Klumme: For meget fodbold - eller en helt usædvanlig situation

Ugeavisen Øboen

Gule cyklister på Langeland: 'Kølle' har hevet færingerne med hjem

Ugeavisen Øboen

Med kniv og gaffel: Lokal spiseguide for Lohals

Ugeavisen Øboen

Flotte skibe på Torvet i Rudkøbing: Børn i gang med sav, hammer og pensel

Ugeavisen Øboen

85 år

Ugeavisen Øboen

Tag en tur til Humble: Workshop om grafisk tryk for børn

Ugeavisen Øboen

Langelands herligheder: Hun sælger seværdigheder på en ny måde til turisterne

Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Ugeavisen Øboen

85 år

Ugeavisen Øboen

Fra 1970 til i dag: To langelandske fotografer udstiller billeder i Bagenkop

Annonce