Annonce
Ugeavisen Øboen

Drop overspringshandlen: Mange gode grunde til at handle lokalt

Anna Stærbo, tovholder og journalist på Øboen og Fyns Amts Avis. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Annonce

KLUMME: Du kender sikkert situationen. Du er færdig med dagens dont, åbner din computer, og før du har nået at stave til www, er du landet i din favorit internet-shop. Her kan du sidde i flere timer og sukke over alt det, du ved, du ikke mangler, men alligevel føler en trang til at putte ned i din virtuelle indkøbskurv.

Det er måske ikke en vane, du er stolt af. Men du ved, at du ikke er den eneste, der trawler internettet i de sene nattetimer efter den næste gode (oversprings-)handel.

For mens antallet af butikker i Danmark længe har været støt faldende, bliver danskernes hang til at handle på internettet ved med at vokse markant.

De lokale butikker er under pres. Antallet af danske dagligvarebutikker er faldet med 75 procent de seneste 40 år ifølge Institut for Centerplanlægning. Især er antallet af specialbutikker faldet væsentligt.

Når antallet af butikker falder, kan det betyde, at byer efterlades med mange tomme kvadratmeter. Det er en tendens, man ser mange steder – også på Langeland. Men som du kan læse her på siderne, er antallet af tomme butikker i Rudkøbing blevet mindre i løbet af det seneste år på grund af en målrettet indsats.

Nedgangen i det samlede antal butikker i Danmark skyldes blandt andet voksende internet-handel og ændrede indkøbs- og bosætnings-mønstre i befolkningen. Ifølge Dansk Erhverv har finanskrisen også kostet mange butikker livet, men heller ikke over de senere år, hvor dansk økonomi har været i bedring, er den negative tendens vendt.

Selvfølgelig er der ikke noget forkert i at handle på nettet – der er for eksempel mange ting, som man ikke kan finde i sin lokale butik og som derfor er ren sund fornuft at handle online. Ofte kan det også være billigere at handle på nettet, men som du kan læse i Øboen i denne uge, er flere butikker begyndt at tilbyde at matche de laveste priser på nettet.

Omvendt er der nogle ting, man bare ikke kan klikke sig til. Det særlige nærvær, der er ved at gå en tur i byen og besøge de fysiske butikker for eksempel.

Der er faktisk mange gode grunde til at vælge at handle lokalt. Det er generelt mere klimavenligt at købe dine varer der, hvor de er produceret. Du er med til at sikre lokale arbejdspladser, og det skaber et levende lokalsamfund med et rigere byliv. Du får en oplevelse, når du besøger de lokale butikker og kan tale med ekspedienten, så du får en bedre fornemmelse af det, du vil købe. Samtidig er et stærkt handelsliv med til at øge sandsynligheden for større tilflytning til kommunen.

De næste fire uger sætter Øboen fokus på at handle lokalt. Faktisk er det ikke bare et fokus – men en opfordring. Så drop overspringshandlen og gå i stedet en tur i dine lokale butikker med bevidstheden om, at det både er godt for dig selv og dit lokalsamfund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce