Annonce
Ugeavisen Øboen

Eksperter advarer: - Pas på dit indeklima under hjemmearbejde

Mennesket ændrer sammensætningen af den omgivende luft ved at forbruge ilt og afgive sved, varme og CO2, oplyser Arbejdstilsynet. Genrefoto: Anthon Unger/Ritzau Scanpix
Hjemmeskoling, hjemmearbejde og mere fritid i privaten kan give problemer med luftkvalitet og indeklima. Sådan lyder opråbet fra flere eksperter.

På jobbet har Arbejdstilsynet skrappe krav til kvaliteten af indeklimaet.

Under coronakrisen er arbejdsdagen for mange rykket hjem i stuen, og her er der hverken krav til eller kontrol med indeklimaet.

- Og det kan give et virkelig uhensigtsmæssigt indeklima, især hvis man er mange, der arbejder hjemmefra, konstaterer Tue Patursson, der er bygningskonstruktør, energivejleder og fagekspert hos Videncentret Bolius.

Når man måler kvaliteten af indeklimaet, kigger man blandt andet på CO2-koncentrationen, som måles i en enhed, kaldet ppm - parts per million.

Ved udånding øges koncentrationen af CO2, og det er ikke i sig selv problematisk.

Til gengæld må CO2-mætningen ikke blive for tæt.

Annonce

Koncentration steg time for time

Arbejdstilsynets grænseværdi lyder, at der maksimalt må være 1000 ppm CO2 indendørs på en arbejdsplads, forklarer Tue Patursson.

- Herhjemme har jeg målt den til at være op mod 3500 på et teenageværelse mod slutningen af hjemmeskoledagen. Det er selvfølgelig ikke en videnskabelig undersøgelse, men indikerer, at man skal være opmærksom, siger han.

Præcis samme besked lyder fra Carsten Nielsen, der er energirådgiver hos HOFOR - Hovedstadsområdets Forsyningsselskab.

Han har ligeledes foretaget målinger på indeklimaet hjemme i privaten, hvor de også har været flere voksne og børn, der arbejder hjemme.

- Jeg kunne simpelthen se CO2-koncentrationen stige time for time i løbet af dagen. Det var virkelig en øjenåbner - selv for en fagmand som mig, siger han.

Annonce

Enkel løsning - luft ud

Jo flere timer, jo flere mennesker og jo færre kvadratmeter, des større bliver problemet potentielt.

Til gengæld er løsningen enkel: Luft ud.

Udeluften har nemlig en højere iltmætning og en lavere koncentration af CO2 på cirka 400 ppm.

- Man behøver ikke at have avanceret målerudstyr derhjemme. Alene følelsen af "tung luft" eller at være mørbanket og træt hen ad eftermiddagen kan være en fin indikation på et dårligt indeklima, siger Carsten Nielsen.

Udluftningen skal ikke være et halvhjertet projekt, hvor du lader et vindue stå på klem i nogle timer.

Annonce

Total gennemtræk tre gange

Lav i stedet totalt gennemtræk nogle minutter til morgen, middag og eftermiddag, lyder rådet fra Tue Patursson.

Carsten Nielsen bakker op og peger på, at den halvhjertede udluftning i stedet giver andre problemer.

- Så får man bare kølet vægge og vinduer ned, øget risikoen for fugt og kondens, og det vil kræve mere energi at varme et gennemkoldt rum op igen, siger han.

Desuden er indeluften varm og fugtig, mens udeluften er kold og tør, og tør luft er nemmere at varme op, tilføjer Tue Patursson.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Sølvbryllup

Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Ugeavisen Øboen

Roklub får ny bro

Annonce