Annonce
Ugeavisen Øboen

En af hverdagens helte: Jacob har reddet fire personer med hjertestop i Rudkøbing

Jacob Ottesen får 22. februar at vide, om han går videre blandt de tre sidste om at blive "Årets Hjerteredder 2021". Han har selv købt sin egen hjertestarter. Foto: Michael Lorenzen
Akuthjælper sendt ud på den sværeste opgave kort tid efter at have meldt sig til.

LANGELAND: Kort tid efter, at Jacob Ottesen fra Rudkøbing havde meldt sig som akuthjælper på Langeland, kom han på den nok mest ultimative opgave. Han blev kaldt ud til et hjertestop i Rudkøbing. Det gik godt. Det er det også gjort i tre andre lignende tilfælde.

Nu har de fire, som fik reddet livet - alle mænd fra Rudkøbing - indstillet ham til titlen som "Årets Hjerteredder 2021". Han er ligeledes indstillet af to hjertelæger fra Odense Universitets Hospital (OUH).

Om han går videre til finalefeltet, vil han og andre senere få besked om. I alt er 47 redninger indstillet. Alle har reddet et familiemedlem, en ven eller en ukendt.

Et dommerpanel vil 22. februar offentliggøre tre redninger, som vil blive nomineret til den endelige titel.

Det er fire og et halvt år siden, at han blev opfordret til at melde sig som akuthjælper her på Langeland.

- Jeg husker dårligt, hvem det var, som kom med opfordringen, og jeg studsede lidt over det, men sagde så ja. Jeg kom på førstehjælpskursus og var ude ved formanden for Hjertestarterforeningen, Henrik Schakow, i Tullebølle. Siden fik jeg udleveret den orange vest som akutredder og installeret alarmen på telefonen. Og 20 minutter kom det første kald, husker Jacob Ottesen.

Man kan sige ja til opgaven, og får så udleveret adressen. I nogle tilfælde er der også besked om, hvad det drejer sig om, i andre ikke.

Annonce

Tavshedspligt

Normalt er der streng tavshedspligt, men omkring de fire nævnte hjerteredninger er der givet grønt lys af hovedpersonerne, som slap godt fra det. Med andre ord må de gerne omtales.

I et lille samfund som Langeland vil Jacob Ottesen uvægerligt møde nogle, som han kender i forvejen.

- Det gjaldt for eksempel Ebbe, som jeg var ude ved til et hjertestop. Han har en søn, som jeg legede med som barn. I et andet tilfælde, med Johnny, var det en, som jeg kendte som en god fyr fra byen.

De fire redninger

I januar 2017 får Anders Reimann hjertestop i sit hjem i Rudkøbing. Jacob Ottesen giver sammen med to andre hjertereddere hjertemassage og bidrager til, at ambulancepersonalet får stabiliseret Anders.

Johnny Krogh Petersen falder i september 2016 om i sit hjem i Rudkøbing. Jacob Ottesen kommer til og giver god hjertemassage, indtil Johnny vågner op.

Jacob Ottesen tilkaldes i juni 2016 til Ebbe Lindorf Christensens hjem i Rudkøbing. Ebbe Christensen har fået hjertestop. Sammen med to andre hjertereddere giver Jacob Ottesen hjertemassage til Ebbe Christensen.

I november 2020 får Mogens Jakobsen hjertestop og falder om på toiletgulvet i sit hjem i Rudkøbing. Jacob Ottesen bliver tilkaldt og er fremme på et minut, og han giver god hjertemassage i 4-5 minutter, indtil den lokale ambulance kommer frem.

- Og Mogens har været meget sammen med min moster og onkel. Da jeg kom derud til hans hjertestop og så ham livløs, fik jeg en klump i halsen. Men uanset, hvem det er, er det bare at komme i gang straks, og så håbe og tro på, at vedkommende redder livet, fastslår Jacob Ottesen.

Når akuthjælperne skal rykke ud, er tiden selvsagt vigtig, så dette skilt er med, synligt placeret på bilen. Foto: Michael Lorenzen

Den fjerde person, Anders, kendte han ikke i forvejen.

- Men bagefter har jeg holdt kontakten ved lige. Jeg taler jævnligt med ham, og af og til mødes vi og drikker en sodavand, tilføjer Jacob Ottesen.

Annonce

Må gerne køre i arbejdstiden

Han bor alene i en lejlighed i Rudkøbings centrum og arbejder som sosu-hjælper ved Langeland Kommune med base på Spodsbjergvej.

Akuthjælperne har en aftale med kommunen om, at man må tage ud på en opgave, hvis ellers det lader sig gøre.

Dommerpanelet

Dommerpanelet, der skal nominere de tre til finalefeltet, består af Mads Volck, redaktør på TV 2, Freddy Lippert, direktør for den præhospitale virksomhed i Region Hovedstaden, Lars Suhr Olsen, direktør for forsikringsselskabet Østifterne og Anne Kaltoft, som er administrerende direktør i Hjerteforeningen.

De tre indstillede redninger offentliggøres 22. februar på hjemmesiden hjerteredder.dk, og alle kan herefter stemme frem til 10. marts. Vinderen bliver kåret på TV2 Charlie/TV 2 Play 13. marts kl. 20.55

- Hvis jeg står med en borger i en badesituation, kan jeg naturligvis ikke deltage. Men i andre tilfælde kan jeg godt. Så siger jeg, at jeg lige kører, men kommer tilbage, så snart jeg kan.

I mange tilfælde vil der være flere akuthjælpere til stede, men da han reddede Mogens, var han den eneste.

- Det var rigtigt hårdt, men heldigvis kom ambulancen hurtigt, fortæller han.

Annonce

Svært at falde ned

Nogle gange kommer opgaverne nærmest i stimer. Det kan også være nogen med lungesygdommen KOL, der har det dårligt. Det kan være et brækket ben. Eller noget helt fjerde. Da Øboen talte med Jacob Ottesen forleden, havde han været kaldt ud fem gange inden for fire døgn. Andre gange kan der gå lidt længere imellem.

- Men uanset, hvad der sker, vil jeg gerne være med til at gøre en forskel, og det er ligemeget, om det er dag eller nat. Vi har et godt samarbejde os akuthjælpere imellem og også med redderne, som vi jo lærer at kende.

Indsatsen er værdsat, og allerede nu har han fået hæder. En dag bankede det på hans dør derhjemme.

- Det var en buket blomster med et rigtigt flot kort vedlagt fra Hjerteforeningen. Det rørte mig virkelig, og jeg takkede på Akuthjælpernes profil på Facebook og delte det på min egen profil.


- Men uanset, hvad der sker, vil jeg gerne være med til at gøre en forskel, og det er ligemeget, om det er dag eller nat.

Jacob Ottesen


Når man har været på opgave, især til hjertestop, kan det være svært at falde ned. Adreanalinet pumper stadig. Jacob Ottesen fortæller, at Henrik Schakow i sådanne situationer er flink til at ringe og gennemgå oplevelsen med akutredderen.

Annonce

Så længe lysten og helbreddet tillader

Op til det obligatoriske spørgsmål om, hvor længe han vil blive ved som akuthjælper, svarer Jacob Ottesen.

- Så længe lysten er der, og mit helbed holder, så fortsætter jeg. Jeg regner med, at det er mange år endnu.

Langelands Hjertestarterforening ønsker flere akuthjælpere. Man kan kontakte formand Henrik Schakow på telefon 2991 4445.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Sølvbryllup

Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Annonce