Annonce
Ugeavisen Øboen

Følelser og fornuft

Valle Hansen. Arkivfoto

Følelser og fornuft

. . . kan til tider være svære størrelser at skille ad. Og når det kommer til menighedsrådsvalg, kan det blive ualmindelig vanskeligt. Jeg forstår udmærket alle de sognebørn rundt omkring på øen, der gerne vil fastholde og bevare deres kirke og kirkesogn, som deres familie og venner har været knyttet til gennem generationer, og hvor deres afdøde pårørende ligger begravet på kirkegården.

Men når det kommer til at yde et frivilligt stykke arbejde i menighedsrådet, så kniber det gevaldigt i de små kirkesogne.

Annonce

Da jeg kom til Langeland for mange år tilbage, hørte jeg den gamle sætning: 15 møller, 15 ’Bøller’ og 15 kirkesogne. Der er faktisk 20 folkekirker, hvis vi tæller alle med, til at servicere ca. 10.000 medlemmer af folkekirken. I en forstad til København af samme størrelse er der typisk højst en eller to kirker til at yde den samme service.

Nogle af sognene på Langeland er slået sammen, og ved menighedsrådsvalget, som afholdes hvert fjerde år, skal der i år vælges 11 råd. Efter første valgrunde, var der i flere sogne slet ingen kandidater, der stillede op. Efter anden runde er kun under halvdelen af rådene komplette.

Det er da forstemmende, og hvad gør man så?

Det er så op til biskoppen at afgøre, siger man så!

Der er i de små sogne meget få faste kirkegængere tilbage. Det medfører ofte messefald ved gudstjenesterne – altså ingen eller få fremmødte, så præsten ikke kan gennemføre tjenesten. Og så må både præsten, kirketjeneren, organisten og kirkesangeren gå hjem igen – dog med fuld løn!

Nu kommer så mit ’fornuftige’ forslag til biskoppen og de langelandske menigheder:

Del Langeland op i tre pastorater med hver deres råd: Nord-, Syd- og Midtlangeland. Hold blot tre kirker åbne til gudstjeneste hver søn- og helligdag. Lad resten – 17 kirker – overgå til at være lejlighedskirker, som kan anvendes til begravelse/bisættelse, dåb og vielse – og måske jul og konfirmation.


Del Langeland op i tre pastorater med hver deres råd – Nord-, Syd- og Midtlangeland. Hold blot tre kirker åbne til gudstjeneste hver søn- og helligdag. Lad resten – sytten kirker – overgå til at være lejlighedskirker, som kan anvendes til begravelse/bisættelse, dåb og vielse – og måske jul og konfirmation.


Da det tilsyneladende er de mange love, regler, regnskab og personalepleje, som afholder folk fra at lade sig opstille til rådene. Så vil jeg foreslå at samle al administration og personaleledelse på ét sted – gerne i vores fine sognehus i Rudkøbing - med en professionel kontor-/personalechef til at klare disse opgaver.

Jeg tror ikke denne løsning vil blive dyrere, men til gengæld vil man få en moderne virksomhedskonstruktion, der vil svare til nutidens krav og behov.

Vi kan bevare alle vore gamle, flotte kirker. Borgernes behov kan stadig blive dækket. Præsterne og det øvrige kirkepersonale slipper for (undskyld mig!) gammeldags, uprofessionel og konfliktfyldt ledelse. Og det er måske det allerbedste ved denne model.

Jeg tror såmænd heller ikke Vorherre ville modsætte sig, han ville måske tværtimod tænke: Det var da også på tide, at de tog sig lidt sammen dernede på den lange ø!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Annonce