Annonce
Ugeavisen Øboen

Farvel og tak til markant person: "Rebellen" fra Langeland ude af kommunalpolitikken efter få måneder

Michael Lorenzen

Det blev til en meget kort kommunalpolitisk karriere for Ole Sørensen, også kendt som "Rebellen fra Langeland", som i november satte sig på det andet socialdemokratiske mandat efter valget til kommunalbestyrelsen. Han har fået lov at udtræde af selvsamme kommunalbestyrelse, begrundet i helbreddet.

"Sygdom er hvermands herre", hedder et gammelt mundheld, og man skal naturligvis lytte til de signaler, som kroppen sender. Derfor har der da heller ingen slinger været i valsen.

Naturligvis står helbreddet over alt andet, men derfor kan vi jo godt have lov til at ærgre os over, at det blev så kortvarigt. Det ville have været interessant at se, om han havde formået at gøre nogle ting anderledes, eller om han stille og roligt vil blive indfanget af systemets "velmente blækspruttearme".

Annonce

Jeg er ikke specielt kynisk anlagt, men jeg har på den anden side gennem et halvlangt liv som lokaljournalist rigtigt mange gange set og selv interviewet politiske kandidater, der havde det klare budskab, at nu skulle der ryddes op, at nu skulle systemet sættes på plads og mere i den dur. For så blot efter at være blevet valgt og et stykke tid senere selv at blive en del af systemet og samtidig forsvare dette og sige, at det var, fordi de nu var blevet klogere.

Det er såre menneskeligt, og det er let at pege fingre, men det er også trist, at det forholder sig sådan. I de tilfælde, hvor en kandidat bliver indfanget af systemet, ser man gerne to resultater:  Det ene handler om, at man resignerer og stopper, næste gang der kaldes til stemmeurnerne. Det andet, at man ender med at blive så begejstret for det system, man ville omdanne, og derfor bliver hængende og søger genvalg.

Men hvorfor er det så svært at ændre afgørende på tingene? Økonomi må spille en afgørende rolle - og særligt på Langeland? Lovkrav? Egen usikkerhed på, hvad man skal give sig i kast med, med deraf følgende frygt for at fejle? Afhængighed af systemet? Eller andet? En ting er sikker, og det er, at uortodokse kommunalpolitikere dels skal have en høj grad af selvtillid og tro på deres mål, dels skal føle bare den mindste opbakning fra andre.

Jeg glemmer aldrig fra en tidligere arbejdsplads en episode, hvor en lokalformand for et politisk parti blev valgt til det stedlige byråd i en kommune, som nu i øvrigt ikke eksisterer længere. Han skulle ind at "rydde op" og "nu skulle der føres politik for borgere, ikke for embedsmændene". Så langt så godt.

Han blev overbevisende valgt og overlod formandsposten i partiafdelingen til en anden, der til sin store skuffelse ikke fik stemmer nok til en kommunalpolitisk tjans.

Fire måneder inde i valgperioden fik vi på lokalredaktionen et eksemplar af partiafdelingens medlemsblad. Der kom pludselig en voldsom mundtlig udladning med adskillige bandeord fra min ellers normalt besindige redaktør, som havde kontor ved siden af mit og en kollegas.

Da jeg undrende spurgte ham, hvad der dog var galt, og hvad der i den grad kunne ødelægge hans humør på en elles solbeskinnet arbejdsdag, viste han mig et indlæg fra den nyslåede kommunalpolitiker. Det var med præcist de samme ord og vendinger, samme flosker og samme måde at bygge sætninger op på, som en stedlig topembedsmænd brugte.

Tilfældigvis den øverste embedsmand for den forvaltning, den nye kommunalpolitiker havde fået en udvalgspost inden for.

Min chef ringede sporenstrengs til den nye lokalformand for partiet, som han kom sammen med privat. Han nærmest beordrede lokalformanden til at stille på redaktionen, og det gjorde han også få minutter efter - svedende, med lettere panik i øjnene. Og derpå virkelig skamfuld, da han først havde læst indlægget. Men også med en bemærkning om, at han jo ikke kunne gøre noget.

Tilbage på Langeland, hvor en anden nyvalgt, radikale Søren Ramsing, som udvalgsformand har bedt om at få taget mere end 60 afgørelser fra familieafdelingen op. Det er afgørelser, der blandt andet rummer tvangsfjernelser.

Det er også utraditionelt, og om han kan holde stilen i fire år, kan kun tiden vise. Han har i hvert fald vist vilje til at udfordre systemet.Annonce
Ugeavisen Øboen

Langelands stednavne

Annonce
Ugeavisen Øboen

Sølvbryllup

Annonce
Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Et svært dilemma: Skal man altid vælge det lokale tilbud, blot fordi det er lokalt, eller har man ret til at tage noget andet?

Ugeavisen Øboen

Forårskoncert i Skrøbelev Kirke med Gospelkoret Salos

Ugeavisen Øboen

Ledigheden falder igen: 121 færre arbejdsløse på Langeland end for et år siden

Ugeavisen Øboen

Hæsblæsende action med Doktor Strange in the Multiverse of Madness: Danmarkspremiere i Bio Langeland

Ugeavisen Øboen

Debat: Langelandske borgere gidsler i politisk spil på Christiansborg

Ugeavisen Øboen

Sådan kan du hjælpe demente og deres pårørende: Særligt fokus på butikslivet denne gang

Ugeavisen Øboen

Masser af nye unge ansigter i brugsen: Fremtidens uddelere og salgschefer tager en tørn, mens de fleste faste holder ferie

Annonce