Annonce
Ugeavisen Øboen

Farvel til Lokalt Demokratiudvalg på Langeland: Formand ked af beslutning fra de nye politikere

Lisa Pihl Jensen på valgaftenen. Hun er ked af, at den nye kommunalbestyrelse ikke vil videreføre Lokalt Demokratiudvalg. Arkivfoto: Andreas Bastiansen
Lokalt Demokratiudvalg nedlægges. Formand Lisa Pihl Jensen, der ikke er valgt ind i den nye kommunalbestyrelse, er ked af beslutningen. Men de nyvalgte kommunalpolitikere vil ikke køre det videre. I stedet vil de sikre demokratisk indflydelse i de enkelte politiske udvalg.

LANGELAND: Det er slut med Lokalt Demokratiudvalg, når udvalget mødes på torsdag, den 16. december. Den nye kommunalbestyrelse vil ikke videreføre udvalget, men prøve at omsætte tanker og engagement på anden vis i det politiske arbejde, kan man udlede af dagsordenens sagsfremstilling.

Der er blevet lagt meget positivt mærke til det engagement, der er vist fra udvalget, men man har også fundet af, engagement og vilje har været svær at få indarbejdet i den kommunale sagsgang, der er præget af både faste producerer og retningslinjer. Dette har skabt begrænsninger, nævnes det i dagsordenen - med et lidt andet ordvalg.

Konklusionen er derfor, at et fast nedsat udvalg til denne form for samarbejde ikke er det optimale.

Annonce

Nu skulle vi i gang

Mens man på det tekniske felt har en række lovfæstede bestemmelser om blandt andet offentlig høring, når planer fremlægges, er der på andre kommunale områder ikke det samme krav om inddragelse.

Vejen til Lokalt Demokratiudvalg

Borgerinddragelse var et af de store temaer i den forrige valgkamp på Langeland, og den nye kommunalbestyrelsen gik i gang med at udmønte ønskerne:

Der blev nedsat et midlertidigt udvalg til at se på sagen, Borgerinddragelsesudvalget. Fra september 2018 til maj 2019 gennemgik man tanker, ideer, muligheder med videre. Der var studieture til tre kommuner, hvor man havde arbejdet med det, Skanderborg og Hedensted i Østjylland og Odsherred på Nordvestsjælland.

Udvalget skulle komme med forslag til, hvordan der kunne tænkes mere borgerinddragelse og aktivt demokrati ind i kommunalbestyrelsens arbejde. Udvalget skulle komme med forslag til, hvornår forskellige former for inddragelse ville give mening i forhold til kommunalbestyrelsens og fagudvalgenes arbejde. Ideer og tanker blev præsenteret og diskuteret på en række offentlige møder rundt på Langeland.

Det endelige resultat blev Lokalt Demokratiudvalg med en blanding af kommunalpolitikere og borgere.

Udvalgets funktionsperiode var fastsat til udgangen af marts 2022.

Formanden for Lokalt Demokratiudvalg, Lisa Pihl Jensen (S), der har været drivende kraft bag ideerne til og udarbejdelsen af udvalget, er meget ked af, at det er endt sådan.

- Nu stod vi for at skulle i gang med det konkrete arbejde. Vi havde fået lavet alt fra bunden, udvalgets arbejdsgrundlag, nedsættelse af et borgerpanel med mere. Så kom coronaen med alle dens begrænsninger, udvalget nåede aldrig at få fodfæste, og jeg må desværre konstatere, at den nye kommunalbestyrelse ikke vil køre udvalget videre, siger Lisa Pihl Jensen, som ikke selv opnåede genvalg til kommunalbestyrelsen ved valget den 16. november.

- Når det er, som det, så det giver ingen mening at fortsætte få måneder mere, tilføjer hun.

Udvalgets funktionsperiode var fastsat til udgangen af marts 2022.

Annonce

Så tidligt som muligt

Spidskandidat for Venstre og kommende 2. viceborgmester for Langeland Kommune, Peder Hansen, fastslår, at der vil og skal ske inddragelse af borgere, foreninger, erhvervsliv med videre, selv om Lokalt Demokratiudvalg stopper.

- Vi har i konstitueringen aftalt, at inddragelsen skal ske så tidligt som muligt og så lokalt som muligt. Hvis Langeland Kommune for eksempel har noget på vej i Lohals, så skal lokalsamfundet inddrages med det samme og ikke så langt henne i fasen, at det er svært at påvirke tingene, siger Peder Hansen.

Men er der ikke en balance i det her. Der skal vel være noget konkret at forelægge folk, hvis de skal kunne forhold sig til et initiativ eller en idé?

- Jo, selvfølgelig skal der ligge noget konkret på bordet, men lige så snart man har det, så skal man inddrage andre, og vi har aftalt, at det er det enkelte fagudvalgs ansvar at få det til at fungere. Vi skal ikke ansætte en eller anden central medarbejder til at tage sig af det. Det er op til hver enkelt lokalpolitiker at huske det, nævner Peder Hansen.

Kan der ikke være en risiko for, at administrationen ”kvæler jer folkevalgte i velvilje” og gennemarbejdede beslutningsgrundlag, så I glemmer inddragelsen, når Lokalt Demokratiudvalg er væk?

- Du har ret i, at det kræve meget at stå imod, men det skal vi kunne, også når der er gået nogen tid. Det er vores pligt, og det skal vi huske hinanden på, svarer Peder Hansen.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Ung mand dømt for vold og brandstiftelse efter smøgtrang: Satte ild i gardin på sit eget værelse to gange

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Risbjerg El & Køleteknik snupper Tåsinge-virksomhed: - Nu skulle det være

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Se videoen: Sådan skal du sortere mere af dit affald på Langeland

Ugeavisen Øboen

Øboen mener: Ubehagelige indhug i velfærden på vej

Ugeavisen Øboen

Flere tager turen mellem Langeland og Lolland: Færgerute tæt på at slå sejlivet passagerrekord

Ugeavisen Øboen

Eks-minister skal give råd til Koldkrigsmuseum Langelandsfort: - Sagt lige ud, er det noget af et scoop

Ugeavisen Øboen

Debat: Regeringen svigter Langeland, når Holmegaard fortsat skal bruges til migranter og flygtninge

Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Ugeavisen Øboen

Debat: Det kan ikke være rigtigt, at landbruget får hele skylden for forurening af grundvandet

Ugeavisen Øboen

Uger med den uendelige mandag: Kalenderen taler sandt, man kan lyve i overført betydning

Ugeavisen Øboen

Vaccinationscenter indsnævrer åbningstider: - Det giver ikke mening at have personale stående til ikke at lave noget

Ugeavisen Øboen

Det blev til 300 cykler og 97.200 kroner: Bettina fra Skrøbelev gav en hånd mod kræften, men stopper nu

Ugeavisen Øboen

De prædiker i højtiden: Find din julegudstjeneste på Langeland og Strynø

Ugeavisen Øboen

70 år

Ugeavisen Øboen

Den hårde tid efter henrettelser: Film om barske begivenheder i Bio Langeland

Ugeavisen Øboen

Lone klæder langelændere på: Hun har haft styr på livvidder og tøjsmag igennem 35 år

Ugeavisen Øboen

Debat: En sølle juleglæde

Ugeavisen Øboen

Indskrivning på det kommende skoleår: Leder af langelandsk  friskole anbefaler at gøre det i rigtig god tid

Ugeavisen Øboen

Debat: Lokalpolitikerne skal sætte det sidste punktum

Ugeavisen Øboen

Sjældent syn på Langelands sydspids: Ung stork risikerer iskold død

Ugeavisen Øboen

Brandenborg svarer i debat: Regeringen har foreslået en model for lån i hele landet

Ugeavisen Øboen

Debat: Træerne vokser ikke op i himlen

Ugeavisen Øboen

Efter svær start på voksenlivet og forkerte kammerater: Nu er Nicolai fra Langeland næsten færdig med chaufføruddannelse

Annonce