Annonce
Ugeavisen Øboen

Filmomtale: Søstrene Gusmäos usynlige liv og Malous Jul

Malou er ikke jordens heldigste pige i begyndelsen af denne film. Malou skal i familiepleje på Lunø. Hendes mor er død og faren er i fængsel. PR-foto
Et farvemættet tropiske melodrama, der er godt skruet sammen af den brasilianske instruktør Karim Ainouz. En sjov og spændende familiefilm. Og så stor kulturbiodag 13. december.

Filmomtale: De to søstre, Guida på 18 år og Euridice på 20, løber legende rundt i Brasiliens regnskov. Pludselig mister de kontakten, og fortvivlet kalder de på hinanden, navnene ekkoer i junglens vildnis, de har mistet hinanden.

Således filmens optakt. Og i næste nu er vi tilbage i hverdagen i 50'erne i Rio de Janeiro hos den borgerlige bagerfamilie Gusmâo. Senere er vi i deres lejlighed i Rio de Janeiro, lillesøster Guida drømmer om græsk sømand, hun lokker den forsigtige storesøster Euridice med ud i natten.

Den nat bliver skæbnesvanger for dem begge. De mister kontakten med hinanden. Guida forsvinder ud i natten med sin græske sømand til Europa. Hun vender senere hjem – gravid og forladt. Da slår hendes far hånden af hende og beslutter, at de to søstre aldrig mere skal ses eller kende hinandens skæbne.

Annonce

Mellemrubrik

Guida tror, at Euridice er i Wien, hvor hun forfølger sin drøm at blive koncertpianist. Deres relation kommer nu til at bestå af breve, som Guida skriver til sin søster. Forældrene gemmer dem væk.

Brevene bliver efterhånden en form for dagbog, efterhånden som Guida erkender, at hun måske aldrig ser sin søster igen. Livet er hårdt og kærligheden svær. Men fortællingen fyldes med kulør og lysere øjeblikke i Guidas stædige kamp for at skabe liv.


Søstrenes Gusmänes usynlige liv er meget mere end uforløst søskendekærlighed. Den viser et skræmmende billede af et patriakalsk tyranni blandet med sydamerikansk mystik.


Euridices bryllupsnat, hvor mødommen tages i et badekar, Euridice udtrykker nærvær og tro på sig selv, når hun gennem musikken får kanaliseret styrke gennem klaverets tangenter. Guido finder en base i slummen med Filomena som sin seje engel.

Drivkraften i første del af filmen er, om søstrene kan og vil finde hinanden, så kommer man i anden del til at deltage i den stemningsfulde skildring af deres forskellige liv. Der er åbenlyse referencer til klassisk musik af Chopin og Liszt. Musikken skaber en eftertænksom klangbund til dramaet.

Søstrenes Gusmäos usynlige liv er meget mere end uforløst søskendekærlighed. Den viser et skræmmende billede af et patriakalsk tyranni blandet med sydamerikansk mystik. Vi er tæt på 1950'eres nedvurdering af kvinden og kommer også tæt på fattigdom. En overbevisende realisme, dette farvemættede tropiske melodrama er godt skruet sammen af den brasilianske instruktør Karim Ainouz født i 1966. Han er en anerkendt instruktør især på den sydlige halvkugle.

Annonce

Malous Jul

Malou er ikke jordens heldigste pige i begyndelsen af denne film. Malou skal i familiepleje på Lunø. Hendes mor er død og faren er i fængsel, det er årsagen til hendes deportation over til en Ø, til Bibi og og Leif, her skal hun bo. Hun udfordrer plejefamilien groft, men de er vant til den hårde kost. Malou er godt tvær og imod alting på teenagemaner.


Han beslutter sig for at hugge hovedet af hende. Som i en gyserfilm dukker han op med en økse, den lille nisseskid.


Hun griner af Bibi, når hun sætter risengrød op til nissen på loftet - hvor latterligt! Men der er en nisse på loftet, 425 år gammel. Lars Ranthe i nissstørrelse, altså lillebitte. Nissen er ikke helt tilfreds med at have Malou på gården. De to indgår en nisse-ed, som går ud på, at Malou skal væk derfra.

Dagene går, og efterhånden forsoner Malou sig med Bibi og Leif, de er jo ret flinke. Nissen går amok, da det går op for ham, at Malou bryder deres aftale. Han beslutter sig for at hugge hovedet af hende. Som i en gyserfilm dukker han op med en økse, den lille nisseskid.

Hvad der mere sker i filmen må I i biografen for at se. Lars Ranthe er super som krimi-nisse. Skuespilpræstationerne er fremragende. Filmen er sjov og spændende en anderledes og en rigtig familiefilm.

Til sidst vil jeg nævne, at søndag 13. december er en stor kulturbiodag i Bio Langeland: Kl. 10 er Mozarts "Don Giovanni" i operabio. Og kl. 15 er starten på DR's Julekoncert med Pigekoret og Philip Faber Livestream fra DR Koncertsalen. Billetter kan købes for kr. 40.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Fin donation til H.C. Ørstedselskabet: Sjældent legat i guld

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Fotoudstilling i galleri: "Efterladt" viser ting, som samfundet har forkastet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Ugeavisen Øboen

Sommerudstilling i Nowhuset samler 34 Langelandske kunstnere under ét tag

Ugeavisen Øboen

Scenen er sat med 2. Verdenskrig på Langeland: - Vi må aldrig glemme ondskaben, mener Bodil Jørgensen

Ugeavisen Øboen

Carstens og Anna Maríns fristed skal også blive langelændernes: Drømmen om at åbne deres eget er nu virkelighed

Ugeavisen Øboen

Landskamp på torvet er vigtig for Rudkøbings genåbning

Ugeavisen Øboen

Tre søskende i samarbejde: Ny og børnevenlig café i Rudkøbing

Søsiden

Sjældent jubilæum: Aktiv Rudkøbing-sejler i over 60 år

Ugeavisen Øboen

Fra turen til Christiansborg Slotsplads

Ugeavisen Øboen

Første Open By Night for ny handelsstandsformand: -Jeg kan ikke tage rosen som nylig tiltrådt formand

Ugeavisen Øboen

Kran på Bagenkop Havn dyrere end forventet: Havn må selv betale leasing

Ugeavisen Øboen

Den unge Ørsteds vandring ud i livet: Anderledes form for teater på Langeland

Ugeavisen Øboen

Jack giver gerne en hånd med til fest, og når det spidser til

Ugeavisen Øboen

Når et lokalsamfund rejser sig i vrede

Ugeavisen Øboen

Jegind forlod toppolitik i Odense og blev embedsmand på Langeland: Man bliver slidt af 22 år i politik, men det har jeg først opdaget på den anden side

Ugeavisen Øboen

Øboen mener: Langeland bliver slået tilbage med et udrejsecenter

Ugeavisen Øboen

Langelandsk advokat går efter borgmesterposten: - Der er for meget, der er foregået bag lukkede døre

Ugeavisen Øboen

To gode film på plakaten i Bio Langeland

Ugeavisen Øboen

Tesfaye blev mødt af 2000 langelændere med et klart budskab: Langeland siger nej

Ugeavisen Øboen

Foredrag med kendt havemand

Ugeavisen Øboen

Så er det tid til en tur på biblioteket på Langeland: Materialer skal afleveres - eller kommer der gebyr på

Ugeavisen Øboen

Udstilling om flygtninge: EU-politiker vil vise, hvordan de har det

Annonce