Annonce
Ugeavisen Øboen

Foreninger vil skabe tryghed med ny telefonstjerne

Jette Benzon fra Ældre Sagen og Hanne Østergaard fra Røde Kors er gået sammen om at starte en telefonstjerne på Langeland. Foto: Anna Stærbo
Hanne Østergaard fra Røde Kors og Jette Benzon fra Ældre Sagen har besluttet, at de to foreninger går sammen om at starte en telefonstjerne på Langeland.
Annonce

LANGELAND: Det kan være utrygt at være enlig - hvis man bor for sig selv og sjældent har kontakt med andre mennesker, kan det være ubehageligt at tænke på, hvad der sker, hvis man kommer galt afsted. For hvem skal i så fald opdage det?

Problematikken er velkendt i både Ældre Sagen og Røde Kors. Derfor har foreningernes to lokale formænd – Hanne Østergaard fra Røde Kors og Jette Benzon fra Ældre Sagen – besluttet at gå sammen om at starte en telefonstjerne på Langeland.

- Grunden, til at jeg har taget det op i Ældre Sagen, er, at jeg blev ringet op af hjemmeplejen, der fortalte, at de havde fået flere henvendelser, fordi der desværre har været nogle episoder på Langeland, hvor der er nogle, der har ligget døde nogle dage, inden de blev fundet. Og det havde skabt utryghed flere steder, siger Jette Benzon, som derefter kontaktede Røde Kors om at starte en telefonstjerne på Langeland.

De to foreningen samarbejder i forvejen om besøgstjenesten, og det giver god mening at pulje kræfterne, mener Hanne Østergaard.

- Vi er jo et lille lokalsamfund, og vi kan lige så godt forene kræfterne i stedet for at arbejde parallelt med hinanden. Jeg er frygtelig glad for samarbejdet, siger Hanne Østergaard, og Jette Benzon bekræfter:

- Det er jeg også – og jeg fornemmer, at vores besøgsvenner har det på samme måde, tilføjer Jette Benzon, der understreger, at samarbejdet mellem de to foreninger også er smart, fordi foreningerne kan mindske det administrative arbejde i at drive en telefonstjerne.

Om telefonstjernen

Det hedder en telefonstjerne, fordi man skal forestille sig en stjerne med fem hjørner, og hvert hjørne svarer til en klynge med fem frivillige, der har mellem fem og syv personer, som de ringer til. Hver frivillig ringer rundt i en uge, hvorefter man overleverer til den næste frivillige, som skal ringe rundt ugen efter. Dermed forpligter man sig som frivillig til at ringe rundt hver femte uge.

Telefonstjernen begynder 1. april. Foreningerne har planer om at sende alle frivillige på kursus, så alle føler sig klædt på til at håndtere opgaven.

Hvis man gerne vil være frivillig i telefonstjernen, eller hvis man selv kunne tænke sig at blive ringet op, kan man kontakte koordinator Bodil Skriver.

- Og hvis man har nogle kompetencer, man gerne vil bidrage med, har vi altid brug for flere hænder i det hele taget – så kan man henvende sig enten til Røde Kors eller Ældre Sagen, siger Jette Benzon.

Annonce

Mere end lavpraktisk tryghed

Den typiske bruger af telefonstjernen er en borger, som bor alene, der ikke har dagligt besøg af hjemmeplejen – en som ikke har et netværk, der ligger mærke til, om man er oppe.

- Den person vil have rigtig stor glæde af at vide, at de vil blive ringet op hver morgen. Dermed ved de, at nogen vil opdage det, hvis der er sket noget, siger Jette Benzon.

Det handler ifølge Hanne Østergaard både om den lavpraktiske tryghed, der ligger i at tjekke, om alle på listen er okay. Også bevidstheden om, at man ved, man bliver ringet op, kan give ro i sindet.

- Jeg mistede min mand i maj sidste år, og siden har jeg fx ikke fået renset tagrender. Så der er ikke nogen til lige at holde stigen eller sikre, at jeg ikke er væltet ned. Der er mange ting, man kan være nervøs for, når man bor alene. Der er mange ting, som både kan ske, eller som man kan bilde sig selv ind kan ske, siger Hanne Østergaard.

Annonce

Frivillige skal føle sig trygge

Dermed kan det skabe tryghed at vide, at man bliver ringet op hver dag, mener de to kvinder. Men hvis de frivillige skal skabe tryghed, kræver det samtidig, at de frivillige selv føler sig trygge i ordningen.

Derfor glæder det både Røde Kors og Ældre Sagen, at de har fået Langeland Kommune med på telefonstjernen, så hjemmeplejen på Langeland er koblet med på projektet til stor lettelse for Jette Benzon og Hanne Østergaard.

Når man beder om at blive ringet op, skal man have to kontaktpersoner. Dem kan de frivillige ringe til, hvis de ikke får kontakt til borgeren. Dermed kan kontaktpersonerne tjekke, om vedkommende er okay.

- Hvis kontaktpersonerne ikke ved noget, og man ikke har flere at ringe til, så kan de frivillige ringe til hjemmeplejen, som skal sende en medarbejder ud til vedkommende. Hvis der er sket noget med personen, så er hjemmeplejen uddannet til at tage hånd om det, siger Hanne Østergaard.

Det har været et springende punkt for de to foreninger at få hjemmeplejen koblet på, forklarer Jette Benzon.

- Vi kan ikke udsætte vores frivillige for at skulle stå i sådan en situation, hvor de skal tage ud til vedkommendes hus, siger hun.

Ifølge Jette Benzon har hjemmeplejen på Langeland oplevet nogle gange, at der er nogle, der har ligget døde flere dage, inden de blev fundet. Derfor er der brug for en telefonstjerne, mener hun. Foto: Anna Stærbo
Annonce

Max tre minutter

Foreningerne har været bevidste om, at de hellere vil have end telefonstjerne end en kæde. Det ville blive for sårbart som telefonkæde, synes de.

Man ringer om morgenen mellem otte og ni og har en lille samtale, der maksimalt varer tre minutter.

- For det første må samtalen ikke trække ud, så dem, der venter på at blive ringet op, ikke skal vente i flere timer. Og det er ikke en venskabssnak. Det er et tryghedsopkald. Man ringer for at spørge, om vedkommende er stået op, og så kan man ønske dem en god dag, siger Jette Benzon.

Hvorfor skal det ikke blive en venskabssnak?

- Fordi det ikke er det, vores telefonstjerne går ud på. Man skal kunne ringe, uanset hvordan man har det. Nogle dage er man mere snakkesalig end andre dage, siger Jette Benzon.

- Hvis man vil have en mere social og menneskelig kontakt, så har vi besøgstjenesten, tilføjer Hanne Østergaard.

Hanne Østergaad, Røde Kors Langeland
Jette Benzon, formand for Ældre Sagen Langeland. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Kusketræf på Skovsgaard

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Fynsk sanger på Skovsgaard

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce