Annonce
Ugeavisen Øboen

Forsvarer om saksestikkeri: - Hun ville redde sin kammerat

Retssagen foregik i den store sal i Retten i Svendborg, hvor det i disse coronatider kneb med pladsen til alle de tilhørere, der ville overvære sagen. Arkivfoto: Jens Wognsen 
32-årig skal være straffri - reagerede voldsomt, men forklarligt
Annonce

LANGELAND: Den 32-årige kvinde, der stak Winnie Frederiksen tre gange i ryggen med en køkkensaks, så Winnie Frederiksen var i livsfare, skal være straffri. Hun greb godt nok brutalt ind, men det var i en situation, hvor der skulle handles hurtigt.

Det fremførte kvindens forsvarer, Klaus Ewald, i sin procedure. Han medgav, at der altid er en risiko, når man betjener sig af et stikvåben, men hun var i en tilstand af skræk og ophidselse, ville redde en veninde fra yderligere vold og kunne se en fjendtligt indstillet gruppering nærme sig hende.

- Tidspunktet og stedet var farligt for hende. Hun kunne ikke komme væk i bil, fordi de andres køretøjer spærrede vejen, og hvis hun ville flygte til fods, ville hun ende oppe i Winnie Frederiksens bolig. Og der var i hvert fald en i gruppen med et slagvåben, sagde Klaus Ewald.

Om det var et koben eller et bat, var der uenighed om. Manden forklarede selv, at det var et bat.

Han skulle have vidnet på førstedagen, men kom ikke. Det viste sig, at han havde lovligt forfald, så hans forklaring blev klemt ind på andendagen.

Det siger straffeloven om nødværge

Handlinger foretagne i nødværge er straffri, for så vidt de har været nødvendige for at modstå eller afværge et påbegyndt eller overhængende uretmæssigt angreb og ikke åbenbart går ud over, hvad der under hensyn til angrebets farlighed, angriberens person og det angrebne retsgodes betydning er forsvarligt.

•••

Stk. 2 Overskrider nogen grænserne for lovligt nødværge, bliver han dog straffri, hvis overskridelsen er rimeligt begrundet i den ved angrebet fremkaldte skræk eller ophidselse.

- Og hvis man bliver uretmæssigt angrebet, så har man ret til et modangreb, nævnte forsvareren, som også fremdrog en tidligere dom andetsteds fra i Danmark. Den handlede endda om manddrab.

Den afdøde havde angrebet først med en skruetrækker. Den angrebne frygtede for sig selv og sin bror og stak også med skruetrækker. Uheldigvis på en måde, at den anden døde af blodtab. Men handlingen blev altså gjort straffri.

Annonce

Langt uden for skiven

Anklager Andreas Dahl havde modsatte opfattelse.

- Der er intet i den vold, som Winnie har udført (og som hun nægter at have begået, red.), som kan trække saksestikket op i nødværge. Det er "langt uden for skiven". Tiltalte kunne have taget fat i kraven på Winnie og trukket hende væk, lød det fra anklageren.

Han fandt det heller ikke bevist, at en person skulle have optrådt truende med et slagvåben.

Også Andreas Dahl havde et par tidligere domme med.

Den ene handlede om en batalje på en parkeringsplads. Her var en mand blevet overfaldet. Han stak efterfølgende overfaldsmanden med kniv, så denne fik en læssion på en pulsåre.

- Den kan vi sammenligne med den aktuelle sag fra Langeland. Og retten fandt ikke, at manden skulle være straffri, selv om den anden havde startet og været både aggressiv og voldelig, nævnte anklageren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Juleudstilling i Nowhuset

Ugeavisen Øboen

7 years of Lukas Graham

Ugeavisen Øboen

Vi skændes så det brager

Ugeavisen Øboen

Min mand er blevet en hus-tyran

Ugeavisen Øboen

Følelser og fornuft

Annonce