Annonce
Ugeavisen Øboen

Fra København til Lohals: Luise nyder sit nye liv på Langeland

På Langeland sidder Luise Karlholm ikke med den samme følelse af, at hun skal leve op til den måde, som alle andre lever på, eller eje det samme som alle andre. Foto: Christian Moegreen Hjortshøj
Beslutning om at flytte fra stenbroen til Lohals har hun aldrig fortrudt

Lohals: Luise Karlholm tog for seks år siden et stort skridt og flyttede til Lohals fra Nørrebro i København - en beslutning, hun ikke har fortrudt på noget tidspunkt.

Her driver hun driver sit hjertebarn, Flowerchild Organic, hvor hun producerer hjemmelavede ansigtsolier, som hun sælger via sin webshop.

Luise Karlholm køber råvarene og blander selv olierne. Råvarerne kan eksempelvis være tørrede lavendler og mynte.

Annonce

Hun har ikke travlt med virksomheden - det går i et stille og roligt tempo. Indtil videre butikken Little Village People i Rudkøbing hendes produkter, og det er fint.

- Jeg har en lille, fast kundekreds. Men jeg har heller ikke reklameret, siger hun og forklarer, at hun i alt har 13 produkter på hylderne, og at der kommer tre nye produkter næste år.

- Jeg tager det stille og roligt og kalder det skow. det er noget, jeg skal gøre resten af mit liv, siger Luise Karlholm, der er sosu-hjælper og får sin primære indtægt derfra.

Lidt af hvert

Drømme er dog at leve af det.

- Men i øjeblikket er jeg mest bare i processen. Det skal være godt hele vejen igennem, siger 55-årige Luise Karlholm, der har prøvet lidt af hvert.

Blomsterbarn, kollektiv, Thy-lejren, punker, new-waver, vinterbader og nøgenbader. Listen er noget længere, men fortsætter i samme spor og indkapsler meget godt, hvem Luise Karlholm er. Foto: Christian Moegreen Hjortshøj.

Blomsterbarn, kollektiv, Thy-lejren, punker, new-waver, vinterbader og nøgenbader. Listen er noget længere, men fortsætter i samme spor og indkapsler meget godt, hvem Luise Karlholm er.

For seks år siden skiftede hun og hendes mand Mårten Karlholm tilværelsen i en toværelses lejlighed på Nørrebro i København ud med et hus i Lohals til stort set samme pris.

I mange år levede Luise af at danse flamenco og drev i flere år Flamencoværkstedet og Danseteatret Carmen i København, men havde sammen med familien også afstikkere til Spanien.

Men det ændrede sig, da familien flyttede til Langeland.

- Man kan jo ikke drive en flamencoskole i Lohals, eller det kan du godt, du kan bare ikke leve af det, griner Luise Karlholm.

Derfor uddannede hun sig også til SOSU-assistent, da hende og manden Mårten Karlholm flyttede til Langeland, mens hun sideløbende driver sit hjertebarn Flowerchild Organic.

Annonce

Langt fra København

Den forholdsvis nye tilværelse i Lohals er langt væk fra lejligheden på Nørrebro, men hun og familien har det langt bedre nu, end de havde det på Nørrebro.

Lige nu har Luise Karlholm 13 produkter, men der er nye på vej. Foto: Christian Moegreen Hjortshøj.

På Langeland sidder Luise Karlholm ikke med den samme følelse af, at hun skal leve op til den måde, som alle andre lever på, eller eje det samme som alle andre.

Luise Karlholm kan ikke lide at være materialistisk, og vil helst eje så lidt som muligt. Det hun så ejer, må gerne være nogle ting, der er bæredygtige og giver livet en form for værdi. Det er også tanken bag Flowerchild Organic, at mennesker får det bedre, når de kommer tættere på naturen.

Det kan være svært at holde styr på Luise Karlholm, når mundtøjet først ruller, for der gemmer sig mange store tanker om tilværelsen og tilblivelsen i hende.

- Jeg tænker meget over ting, og hvordan man bliver mest lykkelig. Særligt efter vi er flyttet til Langeland, kan jeg mærke, at jeg er blevet gladere, fordi jeg er kommet tættere på naturen, siger hun.

Medmindre vejret er helt vanvittigt, så tager hun en havdukkert hver morgen.

Og selvom hun godt kunne morgenbade uden en trevl på kroppen i december i København, så er det på ingen måde det samme at hoppe i en havn med biler og busser, der kommer susende forbi, som det er at gå ned til en strand, mærke vinden og dufte havet inden hun hopper i.

Luise Karlholms drøm er at leve af indtægterne fra Flowerchild Organic, men det gør ikke noget, at det går langsomt. Foto: Christian Moegreen Hjortshøj.

- Det giver mig en helt utrolig ro, når jeg kommer ned i vandet. Jeg gør det hver dag, medmindre vejret er helt vanvittigt, og jeg sætter utroligt stor pris på det. Det giver en fantastisk start på dagen, siger Luise Karlholm.

Annonce

Familien rykkede med

Ifølge Luise Karlholms eget udsagn var det et vildt tidspunkt at genetablere familien på Langeland med henblik på hendes døtres alder: Hun er mor til tre kvinder på henholdsvis 35, 27 og 22 år.

FAKTA

Luise Karlholm 55 år, tidligere flamencodanser, ejer Flowerchild Organic i Lohals og arbejder ved hjemmeplejen i Lohals.

Bor i Lohals med sin mand Mårten Karlholm, der er musiker og maler.

På sin hjemmeside beskriver Luise Karlholm selv Flowerchild Orangic som sanselige og velduftende produkter til ”earthy people”, der hylder moder jord, autencitet, individualitet, sanselighed og kærlighed.

Produkterne er ifølge hende håndlavede af rene certificerede økologiske råvarer, og Luise Karlholm beskriver dem som produkter, der ikke lyver for dig, for du bliver ikke yngre eller mere smuk af at bruge dem, men du skulle gerne bare få det bedre med dig selv.

De to yngste boede hjemme dengang og var henholdsvis 16 og 21 år. Det var da også kun den yngste datter, der startede med at flytte med til det sydfynske øhav. Den ældste af de to blev hængene et stykke tid i København, men der gik ikke længe, før familien igen var samlet på Langeland.

- Jeg tror simpelthen, at det er det bedste, vi har gjort for os selv, da vi flyttede til Langeland, siger Luise Karlholm.

Luise Karlholms ældste datter bor stadig i København, da hun har børn med en mand fra et tidligere forhold og ikke kan tage børnene væk fra ham og København, men vil ifølge Luise Karlholm utroligt gerne til Langeland.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Fin donation til H.C. Ørstedselskabet: Sjældent legat i guld

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Fotoudstilling i galleri: "Efterladt" viser ting, som samfundet har forkastet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Carstens og Anna Maríns fristed skal også blive langelændernes: Drømmen om at åbne deres eget er nu virkelighed

Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Ugeavisen Øboen

Sommerudstilling i Nowhuset samler 34 Langelandske kunstnere under ét tag

Ugeavisen Øboen

Tre søskende i samarbejde: Ny og børnevenlig café i Rudkøbing

Ugeavisen Øboen

Scenen er sat med 2. Verdenskrig på Langeland: - Vi må aldrig glemme ondskaben, mener Bodil Jørgensen

Ugeavisen Øboen

Første Open By Night for ny handelsstandsformand: -Jeg kan ikke tage rosen som nylig tiltrådt formand

Ugeavisen Øboen

Landskamp på torvet er vigtig for Rudkøbings genåbning

Søsiden

Sjældent jubilæum: Aktiv Rudkøbing-sejler i over 60 år

Ugeavisen Øboen

Fra turen til Christiansborg Slotsplads

Ugeavisen Øboen

Kran på Bagenkop Havn dyrere end forventet: Havn må selv betale leasing

Ugeavisen Øboen

Den unge Ørsteds vandring ud i livet: Anderledes form for teater på Langeland

Ugeavisen Øboen

Jack giver gerne en hånd med til fest, og når det spidser til

Ugeavisen Øboen

Når et lokalsamfund rejser sig i vrede

Ugeavisen Øboen

Jegind forlod toppolitik i Odense og blev embedsmand på Langeland: Man bliver slidt af 22 år i politik, men det har jeg først opdaget på den anden side

Ugeavisen Øboen

Øboen mener: Langeland bliver slået tilbage med et udrejsecenter

Ugeavisen Øboen

Langelandsk advokat går efter borgmesterposten: - Der er for meget, der er foregået bag lukkede døre

Ugeavisen Øboen

To gode film på plakaten i Bio Langeland

Ugeavisen Øboen

Tesfaye blev mødt af 2000 langelændere med et klart budskab: Langeland siger nej

Ugeavisen Øboen

Foredrag med kendt havemand

Ugeavisen Øboen

Så er det tid til en tur på biblioteket på Langeland: Materialer skal afleveres - eller kommer der gebyr på

Ugeavisen Øboen

Udstilling om flygtninge: EU-politiker vil vise, hvordan de har det

Annonce