Annonce
Ugeavisen Øboen

Jegind forlod toppolitik i Odense og blev embedsmand på Langeland: Man bliver slidt af 22 år i politik, men det har jeg først opdaget på den anden side

Efter 22 år i politik har det vist sig at være helt rigtigt for Jane Jegind i stedet at blive chef for erhverv, kultur og turisme på Langeland. Her møder hun et stort lokalt engagement og en vilje til at få ting til at ske. En indstilling, der smitter, så hun indimellem stadig har svært ved at slukke for jobbet. Samtidig kan hun dog mærke, at hun har fået fornyet energi af pludselig at kunne holde weekend uden at skulle være parat til at sadle om på et øjeblik. Foto: Katrine Becher Damkjær
Et brændende lokalt engagement, masser af handlekraft og et ønske om at gøre en positiv forskel er de ting, Jane Jegind har mødt, siden hun skiftede rådmandsposten i Odense ud med jobbet som chef for erhverv, kultur og turisme på Langeland. Nu ser hun det som sin vigtigste opgave at få formidlet budskabet om øens potentiale, så det når meget længere ud.

Rudkøbing: Lyden af determinerede skridt kommer før Jane Jegind.

De målrettede klik-klak på rådhusgangen i Rudkøbing afspejler tempoet på en dag, hvor hun er fuldstændigt opslugt af opgaven. Ikke længere som toppolitiker i Odense, men som en af dem, der planlægger alt det praktiske - mikrofoner, antallet af deltagere og overholdelsen af coronarestriktionerne - for, at langelænderne senere på dagen kan vise deres utilfredshed med det planlagte udrejsecenter på øen, når integrationsminister Mattias Tesfaye kommer til Humble.

Indignationen og engagementet lyser ud af hende. Alligevel holder hun fast i aftalen om at fortælle om sit skifte fra toppolitiker til embedsmand og erhvervschef for den handlekraftige, sydfynske ø midt i øens måske mest kaotiske timer i årevis.

Annonce

Frokosten skubber hun urørt til side. Det har der ikke været tid til. Golfen, som hun havde planer om at snuse til, har der heller ikke været tid til, siden hun startede i jobbet som chef for erhverv, kultur og turisme i Langeland Kommune den 1. september 2020.

22 år i politik slider

Siden har hun i stedet mødt virkelyst, evne og vilje til at få ting til at ske uden store, forkromede strategiplaner og krav om hjælp fra andre. Det sker bare på grund af sund fornuft og lyst til at smøge ærmerne op, og Jane Jegind er i den grad faldet til.

- Nej, svarer hun derfor, når man spørger hende, om der slet ikke er noget hun savner fra de 22 år i politik.

- Selvfølgelig havde jeg fantastiske medarbejdere, men der er mindst lige så mange fantastiske mennesker her, og der er ingen tvivl om, at det for mig - og for min familie i øvrigt - var den helt rigtige beslutning. Man bliver slidt af 22 år i politik, men det har jeg først rigtigt opdaget på den anden side. Jeg kan mærke det fysisk. Jeg har fået meget mere energi. Jeg har næsten ikke kendt andet end at være på arbejde syv dage om ugen 24/7. Det giver rigtigt meget energi, at jeg nu kan holde weekend, siger hun.

Allerede efter en måneds tid kunne hun mærke forandringerne. På en sommerhustur var det hende, der blev bedt om at tage billeder. En opgave, der typisk er landet hos hende, fordi hun altid har haft sin telefon på sig. Den dag var den der ikke, og havde ikke været det i flere timer.


Her er en perlerække af gode fortællinger, og dem skal vi have ud. Langelænderne praler ikke og snakker ikke selv så højt om det, men det skal vi blive bedre til. Vi er en stor turistdestination, og i dag går turisterne efter de unikke, særlige oplevelser, hvor man får en personlige fortælling med hjem, og de oplevelser kan du få lige så mange, som du drømmer om på Langeland. Samtidig har vi en lang række større virksomheder, som måske ikke gør så meget væsen af sig, men som faktisk eksporterer til hele verden.

Jane Jegind, chef for erhverv, kultur og turisme på Langeland


Det var også på det tidspunkt, hendes mand bemærkede, at hun var mere glad end normalt. Og andre noterede sig, at hun ikke længere havde sorte rander under øjnene. Selv føler hun sig langt mere frisk hver morgen og brænder lige så meget for sine nye opgaver.

- Man skal jo næsten have penge med på arbejde for at få lov til at arbejde med kultur, turisme og erhverv. Det er en fantastisk treenighed at arbejde i. Der er så mange muligheder, og jeg er blevet positivt overrasket hver eneste gang, jeg har åbnet en dør. Og så er der indstillingen hos langelænderne. Her starter man ikke med at gå til kommunen og sige, at noget er for dårligt, og spørge, hvorfor vi ikke gør noget andet. Man tager selv initiativet, og så handler man, forklarer hun.

Annonce

Humlebien flyver

Det er også derfor, indignationen er så tydeligt hos Jane Jegind denne dag. Langelænderne har selv vendt udviklingen og skabt den fremgang, som øen oplever i disse år. Det burde man påskønne fra centralt hold i stedet for at trække et udrejsecenter ned over området.

En beslutning, som øen som bekendt senere fik vendt efter nogle hektiske dages intens indsats.

- Når du kører rundt hernede, ser du ikke længere alle Til salg-skiltene og de faldefærdige bygninger. Her er optimisme, priserne stiger, og flere flytter hertil. Det går opad med turisme og omsætningen på øen, og man har selv skabt fremgangen med benhårdt arbejde og en vilje til at ville. I min tid her har jeg mødt mange. Både erhvervsdrivende, lokale og frivillige, og man får billedet af en humlebi, der bare flyver derudaf og arbejder benhårdt. Den aner ikke, at den ikke kan flyve. Eller også ved den det godt, men er ligeglad, forklarer hun.

Nu er hendes vigtigste opgave at give den historie vinger og få den ud over broen.

- Her er en perlerække af gode fortællinger, og dem skal vi have ud. Langelænderne praler ikke og snakker ikke selv så højt om det, men det skal vi blive bedre til. Vi er en stor turistdestination, og i dag går turisterne efter de unikke, særlige oplevelser, hvor man får en personlige fortælling med hjem, og de oplevelser kan du få lige så mange, som du drømmer om, på Langeland. Samtidig har vi en lang række større virksomheder, som måske ikke gør så meget væsen af sig, men som faktisk eksporterer til hele verden, siger Jane Jegind og nævner blandt andet Geveco, Jimco, Dencam, Hyben Vital og Alaska.

- Min opgave er at få samlet alle de muligheder, der ligger, og få bundet dem sammen i nogle buketter. At få samlet al den gode energi og få råbt det meget højere ud over broen, hvad vi har af muligheder, forklarer Jane Jegind.

Annonce

Grøn strøm og sund fornuft

Hun har specielt lagt mærke til, at de langelandske virksomheder er gode til at tage lærlinge, så andelen af elever, der efter grundskolen tager en erhvervsmæssig uddannelse, ligger på hele 38,8 procent og dermed langt over de nationale målsætninger.

Jane Jegind

  • Jane Jegind er uddannet cand.negot fra Syddansk Universitet og arbejdede i Mærsk Data og IBM fra 2000 til 2006. 
  • Har siddet i byrådet i Odense fra 1998 frem til den 1. september 2020, hvor hun valgte at skifte til en stilling som chef for erhverv, kultur og turisme i Langeland Kommune.
  • Har været spidskandidat for Venstre i Odense ved valgene 2005, 2009, 2013 og 2017 og har samlet været rådmand i næsten 15 år for både by- og kultur, ældre og handicap- og børn- og ungeområdet.
  • Modtog i 2019 Ridderkorset af Dannebrog som hædersbevis på hendes mere end 20 år som byrådsmedlem.
  • Privat er hun gift og har en datter.

Hun har også noteret sig, at mange virksomheder er langt i den grønne omstilling, selv om de måske ikke har gjort det med udgangspunkt i et ønske om at opfylde FN's verdensmål men mere jordnært bare agerer ud fra sund fornuft.

- Kommunalbestyrelsen er meget optaget af, hvordan vi får verdensmålene ud at leve, så det ikke bare er noget, der står i fine strategier, papirer og pjecer, og når jeg er ude at tale med virksomhederne slår det mig, at de gør rigtigt mange ting, der rammer ned i verdensmålene, og det har de gjort længe. Man har sørget for, at vandet er opvarmet ved hjælp af solvarme, eller at der er gratis cykler til rådighed, når man kommer i land, og at der er indrettet biodiversitetssteder, og så er Langeland jo ikke bare selvforsynende på strøm. Vi producerer 173 procent grøn strøm i forhold til vores samlede forbrug, så vi er en temmelig stor nettoeksportør. Mange taler om energiøer. Langeland er en energiø, fastlår Jane Jegind.

Annonce

Fokus på selvstændige

Et andet indsatsområde er de selvstændige, hvor Langeland med 14 procent selvstændige ligger langt over landsgennemsnittet på seks procent, og den gruppe kan meget vel blive større i takt med, at coronakrisen får flere til at tage et hektisk storbyliv op til revision og i stedet søger ud på landet for at realisere deres livsdrøm.

Den bevægelse ser Jane Jegind. Både fra Fyn men i høj grad også fra København, og tilflytterne bliver taget imod med åbne arme, oplever hun.

- Når man kigger på, hvad erhvervsservice på Langeland er, så har vi nok af ingen penge, og vi ganske få medarbejdere, men vi er alligevel meget mere end det. Da Pastry by Holst & Riess åbnede i Humble, mødte lokalbefolkningen op med flag og hjalp med at bære kasser og flytte ind. Så erhvervsservice er ikke bare noget, der findes oppe på kommunen. Det er alle på øen, og vi fejrer hinandens succeser. Der er rigtigt mange frivillige, der yder en kæmpe indsats, oplever Jane Jegind, som gang på gang vender tilbage til handlekraften på øen.

Man gør det bare, og den observation skyldes ikke kun, at hun er gået fra det politiske niveau som rådmand og Venstres spidskandidat til byrådet i Odense til der, hvor man fører beslutningerne ud i livet. Det handler også om at være kommet til et lille sted med de fordele, det giver i form af smidighed og agilitet, og hvor lokalkendskabet er så stort, at der altid er en medarbejder som ved, hvem man skal have fat på for at løse et givent problem.

Annonce

Internet er en udfordring

Den helt store udfordring er imidlertid, at internet- og mobildækningen stadig halter nogle steder.

- Nogle steder er der ingen problemer, men der er stadig for mange steder, hvor den digitale motorvej ikke er god nok. Det er både erhvervsmæssigt, bosætningsmæssigt og turismemæssigt en udfordring, og det er der ikke nogen, der lægger skjul på, siger hun.

Samtidig er det en nødvendighed at have en bil for at komme rundt på Langeland, men det er der også råd til, hvis alternativet er en bolig i København, påpeger Jane Jegind, som gerne vil arbejde med vores opfattelse af afstand.

- En tysker synes ikke, der er langt til København herfra, og en amerikaner tænker jo, at resten af Danmark er en forstad til København. Men som dansker er vores opfattelse af, hvor langt vi kan bevæge os, meget rodfæstet i kilometer, mens jeg er meget optaget af, at vi i stedet skal tale tid. Her kommer man rigtigt langt på en time. Det gør man ikke på motorvejen i København, påpeger Jane Jegind, der selv kan køre turen fra hjemmet i Odense til rådhuset i Rudkøbing på omkring 45 minutter.

Annonce

En livsstil

Der kommer hun frem til et kontor med både gummistøvler og stiletter.

Jane Jegind havde begge par med på sin første arbejdsdag som en gimmick, fordi hun var blevet fortalt, at hun nu skulle lægge sin indsats et sted, hvor hun fik brug for det første og selv insisterede på også at være parat til de opgaver, der krævede det andet.

Ingen af delene har været i brug endnu. Lyden af de målrettede skridt kommer fra hælene på et par nydelige pumps med en lavere hæl. De er på vej. Ud for at fortælle andre, at humlebien godt kan flyve.

- Det er fantastisk at have et job, man synes er så sjovt at stå op til, at man nogle gange kan have lidt svært ved at slukke for det igen. Men jeg kan se, at der er så mange muligheder, og der er engagement og vilje, og at jeg bidrager til, at noget lykkes. Så er jeg sådan indrettet, at det er en livsstil, siger hun.

Morten gik i panik, da han hørte om et udrejsecenter på Langeland. Hør hvorfor han stillede sig i spidsen for en indædt kamp mod centeret i "Podcasten Danmark" her:

 
Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Fin donation til H.C. Ørstedselskabet: Sjældent legat i guld

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Fotoudstilling i galleri: "Efterladt" viser ting, som samfundet har forkastet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Ugeavisen Øboen

Sommerudstilling i Nowhuset samler 34 Langelandske kunstnere under ét tag

Ugeavisen Øboen

Scenen er sat med 2. Verdenskrig på Langeland: - Vi må aldrig glemme ondskaben, mener Bodil Jørgensen

Ugeavisen Øboen

Carstens og Anna Maríns fristed skal også blive langelændernes: Drømmen om at åbne deres eget er nu virkelighed

Ugeavisen Øboen

Landskamp på torvet er vigtig for Rudkøbings genåbning

Ugeavisen Øboen

Tre søskende i samarbejde: Ny og børnevenlig café i Rudkøbing

Søsiden

Sjældent jubilæum: Aktiv Rudkøbing-sejler i over 60 år

Ugeavisen Øboen

Den unge Ørsteds vandring ud i livet: Anderledes form for teater på Langeland

Ugeavisen Øboen

Første Open By Night for ny handelsstandsformand: -Jeg kan ikke tage rosen som nylig tiltrådt formand

Ugeavisen Øboen

Fra turen til Christiansborg Slotsplads

Ugeavisen Øboen

Kran på Bagenkop Havn dyrere end forventet: Havn må selv betale leasing

Ugeavisen Øboen

Jack giver gerne en hånd med til fest, og når det spidser til

Ugeavisen Øboen

Når et lokalsamfund rejser sig i vrede

Ugeavisen Øboen

Jegind forlod toppolitik i Odense og blev embedsmand på Langeland: Man bliver slidt af 22 år i politik, men det har jeg først opdaget på den anden side

Ugeavisen Øboen

Øboen mener: Langeland bliver slået tilbage med et udrejsecenter

Ugeavisen Øboen

Langelandsk advokat går efter borgmesterposten: - Der er for meget, der er foregået bag lukkede døre

Ugeavisen Øboen

To gode film på plakaten i Bio Langeland

Ugeavisen Øboen

Tesfaye blev mødt af 2000 langelændere med et klart budskab: Langeland siger nej

Ugeavisen Øboen

Foredrag med kendt havemand

Ugeavisen Øboen

Så er det tid til en tur på biblioteket på Langeland: Materialer skal afleveres - eller kommer der gebyr på

Ugeavisen Øboen

Udstilling om flygtninge: EU-politiker vil vise, hvordan de har det

Annonce