Annonce
Ugeavisen Øboen

Frivillige fynboere giver uhelbredeligt syge livskvalitet i den sidste tid

De frivillige bliver grundigt udvalgt. Alle frivillige får en grundig introduktion til opgaven før deres første besøg, og efter hvert forløb evaluerer de sammen med koordinatoren, hvordan oplevelsen har været, inden de kommer ud til en ny familie. Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix
Når uhelbredeligt syge voksne og børn ønsker at være i eget hjem i den sidste tid, kan de få besøg af frivillige fra Palliativt Frivilligt Netværk, som dækker hele Fyn og øerne. Det er også muligt måske at blive en del af netværket.

Frivillige fra Palliativt Frivilligt Netværk besøger mennesker, der ikke har langt igen. Besøgene skal være med til at gøre den sidste tid så meningsfuld som muligt. Det frivillige netværk har modtaget 300.000 kroner fra TrygFonden til at sikre, at de frivillige er klædt godt på til at besøge familierne i en svær tid og sørge for et godt match mellem familien og den frivillige.

Når de frivillige tager på besøg hos uhelbredeligt syge mennesker, som har en forventet kort levetid, er det for at aflaste familien og for at gøre den sidste tid for den syge, så meningsfuld som mulig.

Selvom omstændighederne er alvorlige, oplever de frivillige meget ofte, at den syge ønsker at få det bedste ud af den sidste tid, og besøgene kan være alt fra en gåtur i skoven, en shopping tur eller en snak om livet.

Annonce

- Når man er i et palliativt forløb, ser man ofte læger, sygeplejersker, hjemmehjælpere og andre fra sundhedsplejen, som kommer i hjemmet for at smertebehandle, sørge for personlig pleje og anden faglig hjælp. Derfor er tilbuddet om at få besøg af en frivillig som regel en livsbekræftende oplevelse, da samværet bæres af lyst og interesse, siger Inge Hansen, der er koordinator i Palliativt Frivilligt Netværk, og uddyber:

- Det betyder meget for den syge at blive set og hørt som menneske, og at der er en, som de kan gå en tur med eller dele glæden med, hvis de for eksempel lige har fået et barnebarn eller snakke om det liv, der er levet og stadig leves.

Grundig udvalgt

De frivillige bliver grundigt udvalgt. Alle frivillige får en grundig introduktion til opgaven før deres første besøg, og efter hvert forløb evaluerer de sammen med koordinatoren, hvordan oplevelsen har været, inden de kommer ud til en ny familie.

Der er også månedlige fællesmøder, hvor de frivillige kan dele erfaringer, og det er dette arbejde, som TrygFonden i 2020 har støttet med 300.000 kroner.

Bliv frivillig

Palliativt Frivilligt Netværk har altid plads til nye frivillige, som har lyst til at gøre en forskel for familier med et uhelbredeligt sygt medlem.

Hvis du er interesseret i at blive frivillig, kan du læse mere på www.foreningen-pfn.dk eller kontakte koordinator Inge Hansen på koordinator@foreningen-pfn.dk eller tlf. 40198707.

TrygFonden varetager TryghedsGruppens almennyttige arbejde. TryghedsGruppen er hovedejer i forsikringsselskabet Tryg og skaber værdi og tryghed gennem langsigtede investeringer og almennyttige uddelinger.

- Det er meget vigtigt, at vi har de rette frivillige, og derfor bruger vi tid på at forventningsafstemme og matche dem med de rette familier og følge op på de frivilliges oplevelser. Derfor er vi meget glade for støtten fra TrygFonden, som gør det muligt for os at fortsætte med at sikre, at de frivillige er klædt godt på, siger Inge Hansen og fortsætter:

- Familierne, der ønsker besøg, er meget forskellige. Nogle har små børn, andre går meget op i deres kæledyr, nogle har rejst meget eller haft et betydningsfuldt erhvervsliv. Vi gør os umage med at matche familierne og den frivillige, så kemien passer sammen, og derfor har vi brug for mange forskellige typer af frivillige. Fælles for dem skal være, at de selv er mobile og raske, har livserfaring og kan respektere tavshedspligten samt de forskellige situationer og familier, som de møder.

Annonce

Regionalt råd

Det er TrygFondens regionale råd i Region Syddanmark, der har doneret midlerne til Palliativt Frivilligt Netværk som en del af arbejdet med at skabe livskvalitet for mennesker i en sårbar situation.

- De frivillige i Palliativt Frivilligt Netværk gør en meget vigtig indsats for de uhelbredeligt syge og deres familier, som befinder sig i en ubeskrivelig sårbar situation. I TrygFonden er vi derfor glade for, at vi kan støtte arbejdet med at give de syge nogle positive oplevelser og samtidig skabe tryghed og aflastning for familien, siger Lisbeth Oxholm, repræsentant i TrygFondens regionale råd i Region Syddanmark.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Fin donation til H.C. Ørstedselskabet: Sjældent legat i guld

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Fotoudstilling i galleri: "Efterladt" viser ting, som samfundet har forkastet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Ugeavisen Øboen

Sommerudstilling i Nowhuset samler 34 Langelandske kunstnere under ét tag

Ugeavisen Øboen

Scenen er sat med 2. Verdenskrig på Langeland: - Vi må aldrig glemme ondskaben, mener Bodil Jørgensen

Ugeavisen Øboen

Carstens og Anna Maríns fristed skal også blive langelændernes: Drømmen om at åbne deres eget er nu virkelighed

Ugeavisen Øboen

Landskamp på torvet er vigtig for Rudkøbings genåbning

Ugeavisen Øboen

Tre søskende i samarbejde: Ny og børnevenlig café i Rudkøbing

Søsiden

Sjældent jubilæum: Aktiv Rudkøbing-sejler i over 60 år

Ugeavisen Øboen

Fra turen til Christiansborg Slotsplads

Ugeavisen Øboen

Første Open By Night for ny handelsstandsformand: -Jeg kan ikke tage rosen som nylig tiltrådt formand

Ugeavisen Øboen

Kran på Bagenkop Havn dyrere end forventet: Havn må selv betale leasing

Ugeavisen Øboen

Den unge Ørsteds vandring ud i livet: Anderledes form for teater på Langeland

Ugeavisen Øboen

Jack giver gerne en hånd med til fest, og når det spidser til

Ugeavisen Øboen

Når et lokalsamfund rejser sig i vrede

Ugeavisen Øboen

Jegind forlod toppolitik i Odense og blev embedsmand på Langeland: Man bliver slidt af 22 år i politik, men det har jeg først opdaget på den anden side

Ugeavisen Øboen

Øboen mener: Langeland bliver slået tilbage med et udrejsecenter

Ugeavisen Øboen

Langelandsk advokat går efter borgmesterposten: - Der er for meget, der er foregået bag lukkede døre

Ugeavisen Øboen

To gode film på plakaten i Bio Langeland

Ugeavisen Øboen

Tesfaye blev mødt af 2000 langelændere med et klart budskab: Langeland siger nej

Ugeavisen Øboen

Foredrag med kendt havemand

Ugeavisen Øboen

Så er det tid til en tur på biblioteket på Langeland: Materialer skal afleveres - eller kommer der gebyr på

Ugeavisen Øboen

Udstilling om flygtninge: EU-politiker vil vise, hvordan de har det

Annonce