Annonce
Ugeavisen Øboen

Handelstandsforeningen gør status: Rudkøbing har fået et stærkere fællesskab

Tom Rene fra Rudkøbing Handelstandsforening mener, at byen har fået et stærkere fællesskab. Og han glæder sig over, at der er færre tomme butikker. Foto: Anna Stærbo
Øboen har sat Tom Rene, formand for Rudkøbing Handelstandsforening og ejer af butikken Din Tøjmand, i stævne for at tage pulsen på handelslivet i Rudkøbing. Han glæder sig over, at fællesskabet er blevet styrket.
Annonce

Hvordan går det med handelslivet i Rudkøbing?

- Det er selvfølgelig svært at sige noget om hver enkelt butik, men overordnet kan vi se, at der ikke er mange tomme butikker i Rudkøbing i øjeblikket. Og det er jo positivt.

Hvad skyldes det?

- Der er i hvert fald iværksætterånd og lyst til at skabe noget. Og så vil de (forretningerne, red.) fællesskabet, for det er vigtigt, at vi samler og løfter i flok som handelsby.

Er der andre tegn på, at det går godt?

- Ja, det er der. I handelsstandsforeningen har vi kørt et seminar i foråret kaldet ”Stærkt butiksliv”, og det var en kæmpe succes. Der var stor tilslutning fra vores medlemmer med omkring 40 deltagere begge aftener, der havde en masse energi og positive tanker, som vi har samlet i en rapport. Det næste stykke tid skal medlemmerne arbejde videre med den i forskellige arbejdsgrupper. Jeg synes, fællesskabet er blevet styrket på grund af det seminar.

Hvad er målet med seminaret?

- Det er blandt andet at styrke vores fællesskab, for det kan være svært i det daglige, fordi man ikke nødvendigvis har så meget med hinanden at gøre. Man hilser på genboen, når man bærer ind og ud, og det er det. Når vi laver aktiviteter i handelsstandsforeningen – som ”By Night Anno 1919” og ”Land og by mødes” – er der fin opbakning. Men vi manglede arme og ben til at udføre det. Og det er typisk handelsstandsforeningen, for vi har masser af ideer, men vi mangler arme og ben. Og butikkerne har svært ved at hjælpe til i det daglige. Heldigvis havde vi fået 18 lokale frivillige til at hjælpe med at afvikle aktiviteter og gå i gammelt tøj. Vi havde lejet noget gammelt tøj hos et udklædningsfirma, så der var både en politibetjent, en general og en landmand. Det var en kæmpe succes, som er med til at styrke hele handelslivet.

Hvorfor er det vigtigt at styrke fællesskabet?

- Vi vil gerne gøre hinanden stærke, så vi hjælper hinanden i stedet for at se hinanden som konkurrenter. Hvis der er en vare jeg ikke har, så kan det være, de har den i en anden butik. Hvis vi dyrker fællesskabet og taler hinanden op, bliver vi alle sammen stærkere.

Hvilke udfordringer står I overfor?

- Købemønstret har ændret sig markant. Der har været masser af gæster i byen henover sommeren, og der har ikke været et sommerhus ledigt i tre uger, men der har ikke været så mange bæreposer i byen, som der har været tidligere.

Så der er ikke blevet handlet så meget i år?

- Ikke når man sammenligner med de foregående år. Det er tydeligt, at købemønstret har ændret sig. Folk søger oplevelser og prioriterer måske på en anden måde. Man impulskøber ikke så meget, og det hører jeg også fra mine kollegaer rundt omkring i landet.

Man forbruger simpelthen mindre?

- Netop. Og det er generelt. Så nu har vi fået nogle andre konkurrenter som for eksempel oplevelser. Folk står overfor, om de vil købe en ny skjorte eller tage på ophold et sted hen. Så det er en udfordring.

Er internethandel også en udfordring?

- Jo, helt klart. Så det, vi skal arbejde med, er at lave oplevelser i butikken og i byen. At vi trækker flere kunder til. Det er ikke nok at have gode tilbud. Måske kan man forsøge at have gin og tonics eller kaffe i butikken, eller give kage hver fredag. Folk søger oplevelser, og det kan de sagtens få i butikkerne.

Er det blevet mere krævende at være butiksejer?

- Ja, det kræver meget mere. Hvorfor skal man købe en skjorte i butikken, hvis man kan få den billigere på nettet? Det skal man gøre, fordi man får den faglige viden, personlig betjening, og man får oplevelsen af at komme ind i den enkelte butik. Og butikkerne skal være skarpe på service, pris og udvalg, for ellers har man tabt.

Der er nogle steder, hvor butikker tilbyder at matche de billigste priser på nettet. Er det noget, I har fokus på?

- Der er flere butikker i byen, der tilbyder prismatch. Jeg har tænkt på, om Rudkøbing by ville kunne have prismatch. Udfordringen er, at nogle butikskæder ikke kan gå ind i det. Men det kunne være et stærkt kort for byen, hvis det var lige så billigt at handle i Rudkøbing som at handle på nettet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Udveksling på Øboen

Annonce