Annonce
Ugeavisen Øboen

Har du hjertet på rette sted?

- Den korte udgave er, at man skal have hjertet på rette sted. Alt det andet vil bero på, hvem, hvor og hvad. Det fortæller Bodil Skriver, der er koordinator hos Ældre Sagen og Røde Kors på Langeland.Arkivfoto: Birger Vogelius

Gennem Ældre Sagen og Røde Kors i Langeland Kommune kan man blive besøgsven, våger, bisidder og ledsager

Annonce

Langeland: Ofte bliver Ældre Sagen og Røde Kors på Langeland spurgt om, hvilke kvalifikationer man mon skal have for at være frivillig besøgsven, våger eller bisidder og ledsager.

- Den korte udgave er, at man skal have hjertet på rette sted. Alt det andet vil bero på, hvem, hvor og hvad.

Det fortæller Bodil Skriver, der er koordinator hos ÆldreSagen og Røde Kors på Langeland.

- Der bliver altid indgået en konkret aftale mellem den enkelte frivillige og organisationen, som danner rammen for indsatsen. Er der behov for et kursus - som for eksempel for vågere eller bisiddere - bliver det arrangeret så hurtigt som muligt.

- Vi holder løbende vore frivillige orienteret om nye tiltag og lytter altid gerne til, hvad den enkelte måtte have oplevet og har brug for en snak om - både i fortrolige samtaler og i fælles forum. Ligeledes er vi altid klar til at møde forslag om, hvordan vi kunne gøre tingene anderledes, siger hun.

I samarbejdet mellem Røde Kors og Ældre Sagen er en gruppe besøgsvenner på i alt cirka 35 aktive, der besøger en medborger, der enten er ensom eller føler sig alene af den ene eller anden grund.

- I hvert enkelt tilfælde søger vi altid at finde det perfekte match. Vi kender vore frivillige og spørger altid til hvilke ønsker og behov, en ny besøgsvært måtte have.

- Vi præsenterer parterne for hinanden og overlader det herefter til besøgsvært og besøgsven at træffe de konkrete aftaler.

- Ingen skal dø alene, og i Ældre Sagen har vi et våge-korps, som træder til, når døden er umiddelbart forestående, og pårørende ikke har mulighed for at være tilstede, oplyser Bodil Skriver.

Vågetjenesten tilkaldes altid af med den kommunale hjemmesygepleje, der sikrer den fysiske pleje og kontakten til familie og læge eller sygehus. Hjemmesygeplejen vil altid kunne tilkaldes.

Der kræves ikke særlige kvalifikationer, men almindelig konduite og forståelse for den enkelte døende borger naturligvis er en forudsætning.

- Bisidderopgaven er et tilbud til borgere, som har brug for hjælp til at møde offentlige og behandlende instanser - det være sig ved læge- eller sygehusbesøg, hos tandlægen eller i forbindelse med bevillingssager. Vore bisiddere bliver undervist i opgavens omfang - hvordan sidder man bi, hvad må og kan man, og hvad skal man ikke.

- Vi har derudover en gruppe frivillige ledsagere, der følger med til læge eller på sygehus, når en borger har vanskeligt ved at klare turen alene. Ofte vil denne opgave have karakter af en bisidderrolle, hvorfor vi også tilbyder vore ledsagere et bisidderkursus.

- Og har vi så brug for flere frivillige? Altid, selv om der kan gå kortere og længere tid imellem, der bliver kaldt på os. Vi er jo frivillige, og hver især kan have forskellige grunde til lige netop ikke at kunne påtage sig en konkret opgave.

- Derfor vil vi gerne have flere frivillige med i vore grupper, og vi står altid til rådighed for en uddybende samtale om, hvilken opgave eller rolle man falder bedst ind i, fortæller Bodil Skriver, der bor i Rudkøbing.

Kontakt

Henvendelse kan ske til Bodil Skriver, Rudkøbing, på telefon 22 36 57 99 eller mail bodilskriverp@gmail.com.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Vandretur ad nye bystier

Annonce